Skocz do zawartości

Oksfordy RTW dla wysokiego podbicia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór wszystkim Forumowiczom, chciałem poradzić się w kwestii jak w tytule. Wątku na ten temat nie znalazłem. Jeśli źle szukałem, to z góry przepraszam. Otóż ze względu na dziwną anatomię moich stóp (bardzo wysokie podbicie, dość szerokie śródstopie, wąska pięta, niewielka długość - typowe 41) mam oczywisty problem z oksfordami. Po prostu nie ma opcji, żeby kwatery się domknęły i nie chodzi o niewielką przerwę, tylko o "V" o kącie rozwarcia jakieś 45-55 stopni :) Jest oczywiste, że to nie jest problem, który może się zniwelować przez użytkowanie obuwia i wynikające z niego rozciągnięcie się skóry, bo jest jej po prostu za mało w podbiciu "na wysokość", stąd też większa tęgość obuwia nie pomaga w tej kwestii a szkodzi w pozostałych wymiarach, bo w derbach mieszczę się spokojnie w standardowe F. Oczywiście rozwiązaniem jest bespoke. Testowałem, mam i jestem zadowolony, ale mimo wszystko ciekawi mnie, czy wśród znanych Państwu mid-range'owych producentów oksfordów GYW, trafiły się modele albo kopyta, które ewidentnie lubiły się z wysokim podbiciem. Testowałem różne kopyta Yanko, w tym 962G,  podstawowe modele Loaków, Shoepassion, Meerminów i Herringów. Nigdy nie trafiłem na nic, co chociaż dawałoby nadzieję na poprawny wygląd w przyszłości, nie mówiąc już o katowaniu podbicia ścisłym sznurowaniem. Jest dla mnie jakaś nadzieja, czy tylko bespoke albo derby i monki? 

Opublikowano
7 godzin temu, condictio napisał:

Dobry wieczór wszystkim Forumowiczom, chciałem poradzić się w kwestii jak w tytule. Wątku na ten temat nie znalazłem.

Wątek odpowiedni istnieje, ale raczej bez konstruktywnych konkluzji poza "niestety, masz przechlapane" ;-)

Tak generalnie, to spróbuj szukać w markach włoskich (tam będzie Blake raczej niż GY, ale to nie problem), bo Włosi mają generalnie wyższe podbicia, z tym że poza tym but może być dość wąski. Najwyższe podbicie, z jakim spotkałem się w RTW, to pewne kopyto Fabi, ale jest ono generalnie specyficzne i może np. nie pasować w palcach. Chodzi o ten model i podobne:

https://www.yoox.com/pl/11515658PW/item#dept=men&sts=sr_men80&cod10=11515658PW&sizeId=&sizeName

Opublikowano

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! O La Zigne 7748 już słyszałem z innego źródła. Podążę więc za zbiorową mądrością i przymierzę :) 

Opublikowano
W dniu 17.09.2018 o 13:07, De Lasalle napisał:

Church's Counsul w rozmiarze G? Podobno szeroki but, z pewnością piękny i nieco niszowy nawet na tym forum. 

U mnie się nie schodzi przyszwa i jest solidne V, ale szczerze mówiąc zupełnie mnie to nie rusza :) Nie wiem czy Tricker's ma oxfordy w ofercie, ale jeśli ma to wydaje mi się, że może to być dobry trop.