lubo69 Napisano 6 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Sierpień 2018 Otóż przydarzyła mi się, drodzy Panowie, historia następująca. Poszukując materiału na podszewkę do kurtki skórzanej, zanim jeszcze pomógł mi nasz forumowy Kolega (któremu po raz kolejny dziękuję), natrafiłem w czeluściach internetów na zalegający komuś w szafie kupon (ok 1,6 m) jeansu vintage z Pewexu. Ów ktoś zamierzał pozbyć się tego materiału za symboliczną kwotę, nie mogłem się więc oprzeć. Jest to jeans typu raw denim, według mnie starej, dobrej jakości, o gramaturze typowo spodniowej. Materiał ma przez środek rysę (odbarwienie koloru), jako że ze dwie dekady leżał w szafie; ten pas trzeba byłoby chyba wyciąć lub wykorzystać w niewidocznym miejscu. Potraktowałem go dwukrotnie gorącą wodą (hot soak) i jest gotowy do użytku. Ostatecznie podszewka kurtki zostanie wykonana z wełny, a ja zostałem z tym jeansem jak Himilsbach*. Dałem tyle co za obiad i może leżeć następne 20 lat, ale nie lubię marnotrawstwa i niedokończonych historii. Nasz forumowy Kolega krawiec wytłumaczył mi, że to nie takie proste, bo potrzebne są maszyny do podwójnych szwów i nabijania guzików. Jednocześnie nie chciałbym za to zapłacić jak za garnitur. W Warszawie takie zlecenia kiedyś przyjmował Golden Dog, nie mylić z Faster Dogiem, ale to już historia. Co z tym zrobić? Komu to dać, żeby mieć fajne dżinsy lub kurtkę? Da się tak? _________________ *tu anegdota, gdyby ktoś nie znał; ostatni akapit: http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,54420,10217849,_Urodzony_31_listopada___Himilsbach_przezywa_renesans.html?disableRedirects=true Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 7 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2018 13 godzin temu, lubo69 napisał: Co z tym zrobić? Komu to dać, żeby mieć fajne dżinsy lub kurtkę? Da się tak? uszyć obrus, ozdobne poduszki, nakrycie na ulubiony fotel, poszetki, woreczki na buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 7 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2018 Może warto popytać w pracowniach krawiectwa ciężkiego (mundury, kożuchy), w dużych miastach jeszcze takie są. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Outdersen Napisano 7 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2018 Osobiście szukałbym firmy zajmującej się przeszyciami denimu i wyprodukowaniem tego jak pierwowzór / prototyp. Kwestią otwartą pozostaje natomiast dopasowanie do sylwetki i zmiany stylistyczne względem tego co owa firma będzie posiadać w swojej ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 7 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2018 Pierwszy link z googla http://szwalniagenetic.pl/ wygląda zachęcająco, a może Benevento, szyją taki gruby sztruks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 7 Sierpień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2018 @Fonos, dzięki, ale oni przyjmują zlecenia od 30 sztuk wzwyż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 7 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2018 2 minuty temu, lubo69 napisał: @Fonos, dzięki, ale oni przyjmują zlecenia od 30 sztuk wzwyż Nie doczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 11 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2018 Wiem, że już zużyłeś część materiału, ale czy np. kuśnierz nie uszyłby czegoś z dżinsu? Tak mi to przyszło do głowy, bo np. Simmons Bilt mają swoje denimowe serie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 11 Sierpień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2018 Dobry pomysł, dzięki; pogadam po weekendzie z panią kaletnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 23 Sierpień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2018 If you want something done, do it yourself:-)https://www.eventbrite.co.uk/e/denim-making-denim-theory-masterclass-tickets-49134761394Niestety nie dam rady zmienić swoich planów i wziąć udziału, ale fajnie, że są takie możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi