Skocz do zawartości

[KRAKÓW], Krawiec Wiktor Figiel, Rakowicka 19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś miał może do czynienia z tym krawcem? Trafiłem na jego pracownię zupełnie przypadkowo, mimo tego, że mijam ją w drodze na uczelnię. Poniżej to, czego udało mi się dowiedzieć (skromnie ze względu na taki też stan wiedzy w interesujących nas kwestiach):

- wkłady piersiowe z płótna, negatywnie wypowiada się o fizelinie z wyraźną sugestią, że na niej nic dobrego się nie uszyje plus "podkleić to ja mogę, jak już, tu, kieszenie czy spody"

- materiał powierzony, dodatki ma u siebie

- chętnie pokazuje, co akurat szyje - niestety w moim przypadku na niewiele się to zdało z powodu podanego we wstępie, ale:

- marynarka, którą przyniósł z zaplecza (po obejrzeniu zdjęć na forum i blogach myślę, że będąca w fazie produkcji właściwej dla etapu przed pierwszą przymiarką) miała płócienny wkład piersiowy i według krawca była podklejona pod nim (to znaczy, poły marynarki na odcinku od dolnego końca wkładu piersiowego w dół), szyta dla osoby z wadą postawy - o bardzo zgarbionej sylwetce

- krawiec twierdzi, że ubiera ludzi pracujących w biurowcu NAFTA, wojskowych wysokich stopni, ale także tych, którzy nie mogą kupić sobie czegoś z wieszaka, bo ich barki nie mieszczą się w drzwiach pracowni (rzeczywiście malutkich)

Ciekaw jestem ewentualnych opinii o tej pracowni, może ktoś bardziej obeznany także bywa w okolicy i zechciałby do niej zajrzeć?

edit: Szycie garnituru dwuczęściowego - 850 zł.

edit 2: Marynarka - 550 zł (według cennika, który wisi na ścianie pracowni)

Opublikowano

Widziałem kiedyś na forum dyskusję na temat podawania lub niepodawania cen, ale nie pamiętam, jak się skończyła, więc wolałem z początku to pominąć. Nie chcę też zakładać z góry, że krawiec nie miałby nic przeciwko, ale... Z drugiej strony, sam lubię, kiedy ceny są podane w odpowiednich wątkach. Edytuję posta.

// posty z prośbą o podanie ceny wyrzuciłem - roland

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

dziwi mnie tylko, że za nici trzeba płacić, wg cennika.

zamówiłem jedną marynarkę, odbiorę na koniec listopada, to wrzucę zdjęcia.

A mógłbyś napisać "dwa słowa" o samym procesie zamówienia i komunikacji z krawcem?
Opublikowano

no gość mówił, że do niektórych materiałów jakieś inne są potrzebne, to wtedy trzeba kupić. nie mam pojęcia o co dokladnie chodzi, okaże się przy płaceniu. to i tak 1/2 normalnej ceny za marynarkę, a w połączeniu z likwidacją sklepu na długiej (dzięki, Miyagi :D) wychodzi bardzo dobra cena.

co do samego procesu zamówienia: wszedłem (nie podoba mi się wyjący przy otwartych drzwiach dzwonek, a także to, że cały zakład to 2 pomieszczenia - jedno małe, może 3 metry na długość i z 6-7 na szerokość, jak nie mniej, w którym to jest przymierzalnia, stolik ze starymi katalogami i tam też odbywa się cała rozmowa. jest po prostu wąsko, ciasno i niewygodnie. nie wiadomo, gdzie stanąć). obejrzałem jedną marynarkę, powypytywałem, zajrzałem głębiej, do pracowni, wybrałem jeden z 2 przyniesionych przeze mnie materiałów (wraz z podszewką), zostałem zmierzony i ustaliliśmy wstępnie szczegóły. umówiliśmy się na terminy i poszedłem.

aha, no i gość nazywa się Mieczysław Puchała, a nie Wiktor Figiel. wygląda to tak, jakby przejął po nim zakład, czy coś.