Skocz do zawartości

Pekin /Beijing/ - pytanie do znających miasto ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Mam pytanie o ww - będę miał 2 x po kilkanaście godzin w tym sympatycznym mieście i chciałem zrobić jakiś szybki wypad turystyczny. Co warto zobaczyć, gdzie, jak itp. Na bispołkowe tematy nie liczę, ale może warto odwiezić jakieś lokalne sklepy z akcesoriami, street-food itp. Liczę na pewno na kolegę @p_b ;)

Opublikowano

@eye_lip Przypomnij proszę kiedy dokładnie będziesz, mnie obecnie mocno przedłużył się pobyt na Mauritiusie i w Chinach będę dopiero na początku marca.

Proponuję za pierwszym razem zrobić Zakazane Miasto i plac Tiananmen, a za drugim sklepy i street food. Na pewno trzeba się przejść na kaczkę po pekińsku ;)

Opublikowano
19 godzin temu, eye_lip napisał:

Panowie,

Mam pytanie o ww - będę miał 2 x po kilkanaście godzin w tym sympatycznym mieście i chciałem zrobić jakiś szybki wypad turystyczny. Co warto zobaczyć, gdzie, jak itp. Na bispołkowe tematy nie liczę, ale może warto odwiezić jakieś lokalne sklepy z akcesoriami, street-food itp. Liczę na pewno na kolegę @p_b ;)

Ze streetfoodów: Jiumen Snacks i popularny Wangfujing Snack Street

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

O proszę jaki temat! :-)

Też będę tam pod koniec marca w drodze do Tajlandii. Czyli kilkanaście godzin wystarczy żeby dotrzeć z lotniska na plac T i wrócić?

Wysłane z mojego Tab2A7-10F przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
21 godzin temu, damiance napisał:

Przejażdżka rikszami po hutongach, najstarszej części Pekinu

Prawdziwie stare hutongi pozostały jedynie na południu Pekinu, niedaleko Świątyni Niebios. Te na zdjęciach budowane były całkiem niedawno i pełnia role atrakcji turystycznej, podobnie jak szkoła sztuk walki, która sie w nich znajduje. 

Zazdroszczę wycieczki :) Mieszkałem tam kilka lat i chętnie wracam kiedy tylko mogę.

Opublikowano

Fajne zdjęcia, z kiedy? Ja Pekinu nienawidzę, ale wiem, że są entuzjaści.

Co do muru, można zwiedzić części w innych rejonach Chin, nieodrestaurowane. Niestety, niewiele z nich się ostało w formie takiej, która nadal przypomina mur.

Opublikowano
Dnia 10.03.2017 o 20:54, damiance napisał:

... story podobne jak z Wielkim Murem - odbudowanym na potrzeby turystów i dobrego samopoczucie Chińczyków ;)

Dzisiejszy wygląd dzielnic Sun Li Tun, okolic słynnego hotelu Sci-tech przy Jiangoumen, czy Bramy Północnej (bo z tamtej okolicy pewnie są te zdjęcia) w niczym nie przypominają starego Pekinu. Postępu nie zatrzymasz, ale z punktu widzenie przyjezdnego, trochę szkoda.