damiance Napisano 21 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 Koledzy, zastanawiam się nad stworzeniem pochodnej od logotypu BwB. Głównie na potrzeby naszych produkcji filmowych, chodzi o znaczek w rogu kadru. [pewnie lepszy byłby jakiś prostszy, mniej dosłowny (niż but) "piktogram" niż komponowanie z tego co mamy w obecnym logotypie]. Sam but nie wydaje mi się dobrym materiałem na znaczek solo, bo nic nie powie osobom nieznającym BwB. Nasz logotyp z butem i dość długą nazwą jest barokowy i w całości nie do zastosowania. Ponad rok temu zastanawialiśmy się nad stworzeniem spójnej koncepcji dla nowej strony BwB, forum i logotypu. Rozmawialiśmy z jedną bardzo fajną agencją graficzną, ale cena już była dla nas mniej fajna i temat został odłożony na półkę. Pytanie na teraz. Co sądzicie o poniższych dwóch koncepcjach - która jest lepsza? Przedyskutowałem temat z dwoma kolegami z BwB, ale ani ja ani oni nie jesteśmy grafikami. Na forum są osoby z takimi uzgodnieniami, stąd zwracam się z tym zapytaniem.. Te "projekty" są zrobione przy jednym przysiadzie i wiem, że nie mają jakości ale pls nie koncentrujcie się na tym. Chodzi mi o kierunek / pomysł.Pierwszy pomysł to nazwa z przestawionymi wyrazami (aby uzyskać bardziej zwartą formę), drugi pomysł graficzno-słowny (czyli próbujemy jednak wykorzystać buta, który już przylgnął do nas przez te kilka lat.), z góry dzięki za pomocne komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacio Napisano 21 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 Jak ktoś nie wie co to jest butonierka to już na pewno nie wie co to bespoke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 21 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 Koledzy, dziękuje za głosy w dyskusji. Ja bym wolał zostawic może i to co jest ale jako piktogram do umieszczenia w rogu kadru obecna "wersja długa" się nie nadaje. Też myślę, że bespoke nie jest terminem powszechnie znanym. Zastanawiam się, czy w ogóle nie zrezygnować z "buta" w naszym logotypie (butonierki tam nigdy nie było ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej_P Napisano 21 Grudzień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 Wg mnie obecne logo bardzo ładnie i oryginalne. Ładnie też wkomponowuje się w róg wideo. Ale jeżeli już jesteśmy przy tym temacie to bardziej podoba mi się pierwsza wersja. Ewentualnie pomyślałbym nad czymś typu(robione na szybko): Oczywiście czcionka i bucik do wymiany. Ewentualnie napis mógłby być w skosie. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 21 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 to samo mi zaświtało w głowie, but i BwB (czcionką z forumowego loga) pod spodem. Edit: w skosie brzydko, dwie skośne równoległe to kiepsko wygląda (nikt się nie domyśli, że to litery, a nie jakiś bohomaz, i tak B jest mało czytelne). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 22 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 Poza tym "But w butonierce" to owszem, przepiękna nazwa, ale osobom spoza naszego kręgu kojarzy się - jeśli z czymkolwiek - to z poezją (gdzie w szkołach - u mnie przynajmniej - uczyło się, że butonierka to brustasza, a żeby znaleźć definicję tego słowa trzeba było szukać w słowniku lub w przypisach do odpowiednich wydań). Zgodzę się, że Bespoke Social Club lepiej przemawia do 'profanów' niż BwB. Co nie znaczy, że należy z tej drugiej nazwy w logo zrezygnować, bo, jak mówiłem, jest piękna. Trudny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 22 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 dziękuję wszystkim za opinie i wskazówki. Pomyślimy co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 23 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2016 Proponuję jakąś zręczną kombinację logo buta oraz napis Bespoke Social Club. Zgadzam się ze nazwa "But w butonierce" sama w sobie będzie kojarzyć się najwyżej ze znanym utworem poetyckim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 23 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2016 Być może to odosobniona opinia, ale moim zdaniem "Bespoke Social Club" brzmi cholernie pretensjonalnie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 23 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2016 Teraz, Zajac Poziomka napisał: Być może to odosobniona opinia, ale moim zdaniem "Bespoke Social Club" brzmi cholernie pretensjonalnie. Cali my Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 23 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2016 Spójrzmy na siebie oczami innych: siedzę (w chwili kiedy to piszę) przy takim dużym biurku z prawdziwego drewna, nogi mam obleczone w szare flanelowe spodnie, wyżej zamiast bluzy z kapturem widnieje niebieski sweter z prawdziwej wełny, niżej zamiast klapków adidasa znajdują się boatersy. Piję akurat kawę Kenya AA (Kona mi się skończyła niestety) oraz koniak Ararat 5 years. W zębach tkwi mi fajka Astley's, firmy nieistniejącej ale wciąż cenionej, spalam tytoń Player's vintage sprzed 30 lat, upolowany na jakiejś aukcji. Jeśli to wszystko razem wzięte nie zostanie uznane za pretensjonalne wynoszenie się nad szarego Kowalskiego, to ja jestem biskup. Biorę to na klatę (pokrytą wełnianą dzianiną). 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McQueen Napisano 25 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2016 Jeżeli ktoś zwróci uwagę na nazwę, a wie czym jest butonierka, może zainteresować się tematem. Naturalne skojarzenie jest takie, że but nie mieści się w butonierce, wiec musi być podtekst. Graficznie przemawia do mnie poniższy projekt, tożsamy z logo forum z górnego rogu ekranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi