Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszedł mi do głowy pomysł racjonalizatorski, a ściślej zapożyczyłem go z forum Iron Heart, gdzie użytkownicy przesyłali do siebie nawzajem testowe dżinsy - pierwszy dostał nowe od producenta, ostatni ostro zajechane...:-)

Pomysł jest połączeniem paczki krawatów i testów forumowych.

Jakiś czas temu producent krawatów poprosił mnie o test. Krawat otrzymałem i przetestowałem, ale zaznaczyłem, że są to moje subiektywne opinie - inaczej ten krawat (knit) wiązałby się komuś wyższemu/niższemu, stosującemu inne węzły itd.

Pomysł polega na tym:

1. producent przeznacza do testu 1 sztukę produktu; najłatwiejsze wybory to krawat/mucha/poszetka/spinki/pasek - uniwersalny rozmiar, nie dotykają ciała. Szalik może być niezłym pomysłem, kapelusz powinien dać radę, może rękawiczki. Z butami tego się nie da zrobić, można na upartego próbować z marynarką, spodniami, swetrem.

2. chętni testerzy zgłaszają się w wątku.

3. losuje się kolejność i przesyła nowy produkt do pierwszego testera.

4. pierwszy tester ma obowiązek założyć powiedzmy trzy razy i opisać wrażenia ze zdjęciami w wątku.

5. następnie produkt przesyłany jest przez pierwszego do drugiego testera, itd.

6. gwoli sprawiedliwości, ostatni tester (za zgodą producenta) może towar wystawić na bazarku w dziale "Oddam".

Może ten pomysł spodoba się współpracującym z forum firmom i potencjalnym testerom. W ten sposób mielibyśmy dostęp do obiektywnej opinii (a ściślej 6 - 10 subiektywnych opinii) i wgląd w trwałość/szybkość zużywania się produktu.

• Oceniam pozytywnie 7
Opublikowano

Oczywiście warunkiem wstępnym jest wola producenta/sklepu przeznaczenia produktu do testu.

Alternatywą jest składkowy zakup; chcemy na przykład wiedzieć, co warte są poszetki Suit Supply, ale nie chcemy wydawać 139 zł. Wystarczy jednak, aby siedem osób złożyło się po dwie dychy a jedna z nich kupiła za uzbieraną kwotę wcześniej uzgodniony wzór, i już mamy małym kosztem wiedzę zweryfikowaną przez sześciu kolegów.

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Popieram pomysł, ciekawa zabawa - szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę różne nawyki i style życia poszczególnych użytkowników -> niektórzy namiętnie korzystają z komunikacji, a inni podróżują tylko dom->garaż->firma->garaż ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

Skoro już nowy Kolega przeczytał całe forum i zresuscytował mój wątek;-) apeluję:

1. Do Prezesa/Moderatorów aby rozważył zasugerowanie jednemu z Partnerów forumowych przekazanie produktu (teczki, portfela, krawata, poszetki itp.) do testu przechodniego - zamiast konkursu;

2. Do Kolegów producentów/dystrybutorów - jak wyżej;

3. Do wszystkich o zastanowienie się, co moglibyśmy kupić do testu, jeśli opcje (1) i (2) nie wypalą.

Jeśli do końca marca nic z tego nie wyjdzie, uznaję że zainteresowanie ma charakter teoretyczny i wnioskuję o zamknięcie wątku.

Opublikowano

Wśród znanych mi osób lub co najmniej ze statusem "sympatyk" nie miałbym obawy o uruchomienie takiego obiegowego testu. Ale wśród chętnych - być może dziesiątek - anonimowych osób z forum to średnio widzę. Jakieś "bezpieczniki" ograniczające zaginięcie towaru w trakcie byłyby potrzebne. Jest spora różnica w wartości np. teczki vs. poszetka.

Na dobry początek widzę taką akcję przetestowaną na obiegowym pudełku z kosmetykami Saphira.

tak czy siak, temat jest wart rozważenia.