Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Od jakiegoś czasu szukam (bez efektów) na ebay szamponu do włosów bez szkodliwego SLS . Jak wiadomo każdy gentelmen powinien mieć nie tylko wyprasowaną koszulę i czyste buty, ale włosy powinny być w stanie nienagannym dlatego myślę, że powinniśmy porozmawiać o naszych kosmetykach do włosów. 

Od siebie dodam, że mimo iż jestem osobą bardzo młodą to wypadają mi włosy dosyć mocno i póki co nie znalazłem nic co pomogłoby mi w walce z ich wypadaniem. 

Polecany środek Alpecin stosuję od ponad miesiąca (szampon i odżywkę) i nie widzę poprawy.

Opublikowano

tomis69, jeżeli Twój post nie jest ukrytą reklamą pewnego produktu, to radzę Ci z wielu przyczyn zajrzeć na bloga pewnego faceta, który o siebie dba

http://www.facetemjestem.pl

W kwestii poruszonego przez Ciebie tematu jest też wpis

http://www.facetemjestem.pl/jak-pogodzic-sie-z-lysieniem/

Jeżeli Twój post jest reklamą, to zignoruj. 

Opublikowano

Ciężko o reklamę mówiąc o tym, że to (przynajmniej na mnie) nie działa :D 

Chciałem porozmawić o kosmetykach do pielęgnacji włosów, a wzmianka o mnie była tylko dodatkiem bo może ktoś coś zna na tą dolegliwość. Nie mam z tym problemu i szczerze to nie rozumiem negatywnego odbioru tematu.

@Midlife-Crisis

Dziękuje za link, ale jestem stałym bywalcem na owej stronie :)

Opublikowano

Jeśli wypadają Ci włosy, to pójdź do dermatologa. Przyczyn łysienia może być kilka, najpopularniejsza u mężczyzn (ale nie jedyna), to łysienie androgenowe.

Wszystkie "zwykłe" szampony i odżywki przeciw łysieniu to strata pieniędzy. Z działających rzeczy jest minoksydil, 2 % preparat możesz kupić bez recepty.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
Dnia 6 sierpnia 2016 o 22:17, Velahrn napisał:

Z działających rzeczy jest minoksydil, 2 % preparat możesz kupić bez recepty.

cyt. za jednym z portali...

"Minoksydyl to lek o wyjątkowo silnym działaniu i licznych skutkach ubocznych. Co gorsza właściwie nie da się przewidzieć, czy jego zastosowanie w ogóle da jakiekolwiek rezultaty w leczeniu łysienia androgenowego. Dlatego też powoli odchodzi się od tej metody leczenia ze względu na niską skuteczność połączoną z wysokim ryzykiem. Z jakimi skutkami ubocznymi trzeba się liczyć? Nietolerancja preparatu może wywołać silną alergię, swędzenie skóry głowy i opuchnięcia. W skrajnych przypadkach dochodzi wręcz do nasilenia objawów wypadania włosów!"

Jeśli to łysienie o podłożu genetycznym - rozejrzyj się po rodzinie - to pozostaje się z nim pogodzić.

Opublikowano
3 godziny temu, Whitesnake napisał:

cyt. za jednym z portali...

"Minoksydyl to lek o wyjątkowo silnym działaniu i licznych skutkach ubocznych. Co gorsza właściwie nie da się przewidzieć, czy jego zastosowanie w ogóle da jakiekolwiek rezultaty w leczeniu łysienia androgenowego. Dlatego też powoli odchodzi się od tej metody leczenia ze względu na niską skuteczność połączoną z wysokim ryzykiem. Z jakimi skutkami ubocznymi trzeba się liczyć? Nietolerancja preparatu może wywołać silną alergię, swędzenie skóry głowy i opuchnięcia. W skrajnych przypadkach dochodzi wręcz do nasilenia objawów wypadania włosów!"

Jeśli to łysienie o podłożu genetycznym - rozejrzyj się po rodzinie - to pozostaje się z nim pogodzić.

Nawet nie wiem, jak to skomentować. Jako "autorytet" przytaczasz artykuł sponsorowany z portalu HandsomeMan, pisany przez jakiegoś idiotę, który próbuje ludziom wepchnąć cudowną siateczkę na porost włosów. A więc jedziemy po kolei:

1. Nie, minoksydil nie jest wyjątkowo silnym lekiem (zresztą, to chyba byłoby dobrze, silny czyli super działa) ?

2. Nie, nie ma licznych skutków ubocznych, jest bezpieczny, a skutki uboczne, jeśli występują, są niegroźne i przemijające.

3. Efekt działania da się przewidzieć, jest zbadany i udowodniony. Wystarczy spojrzeć np. tu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12196747 lub tu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17917938 lub tu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27050695 Zapewniam, że badania kliniczne są bardziej wiarygodne niż bełkot z blogosfery.

4. Nie, nie odchodzi się od tej metody, nadal jest leczeniem pierwszego rzutu w leczeniu łysienia androgenowego, jako najtańsza, najprostsza i najmniej kłopotliwa.

Co to jest "łysienie o podłożu genetycznym"? Mylisz chyba sposób dziedziczenia choroby z jej etiopatogenezą. Łysienie androgenowe ma przecież podłoże genetyczne i leczy się z powodzeniem minoksydilem.

.

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
Dnia 9 sierpnia 2016 o 01:47, Velahrn napisał:

Nawet nie wiem, jak to skomentować. Jako "autorytet" przytaczasz artykuł sponsorowany z portalu HandsomeMan, .

Nie stawiam się w roli autorytetu. Przytoczyłem tylko opinię, z którą się spotkałem. Jeśli to głupota, to dobrze że ją sprostowałeś. Nie stosuje leków bez konsultacji z lekarzem, a tym bardziej nie bazuje na opiniach internetowych - internetu nie można pozwać w przypadku błędu ;).

Opublikowano
9 minut temu, Whitesnake napisał:

Nie stawiam się w roli autorytetu. Przytoczyłem tylko opinię, z którą się spotkałem. Jeśli to głupota, to dobrze że ją sprostowałeś. Nie stosuje leków bez konsultacji z lekarzem, a tym bardziej nie bazuje na opiniach internetowych - internetu nie można pozwać w przypadku błędu ;).

Jestem prawie pewny, że stosujesz. Brałeś kiedyś Apap albo Nurofen :) ? To przecież leki OTC, czyli uznane przez ustawodawcę za na tyle bezpieczne, aby były możliwe do kupienia (i stosowania przez pacjentów) bez recepty. Loxon 2 % należy właśnie do tej kategorii. Jako ciekawostkę powiem, że jest to grupa stale powiększająca się, zawiera obecnie m.in. tabletkę "po" (Escapelle) oraz zamiennik Viagry (MaxOn Active). 

• 2 tygodnie później...