Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@najk: czarny płaszcz jest najbardziej formalny (jeśli chodzi o kolory), a tym samym najmniej uniwersalny. Do jeansów można nosić płaszcz, ale charakteryzujący się wysoko obniżonym stopniem formalności - np. kolor (beż, camel, zieleń, bordo), deseń (np. wyraźne kraty), faktura materiału, skład materiału (np. blendy wełny z bawełną czy lnem), krój (np. nakładane kieszenie). Tu trzeba działać na wyczucie .... zresztą dużo też zależy od charakteru samych jeansów (jednolity, ciemny kolor vs. jasne wycieruchy). 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Płaszcz należy do mojego ojca, więc nikomu go nie wyślę niestety. Ale fakt, tkanina ciekawa - ojciec ma poczucie estetyki nieco dalsze od tego forum, więc może jemu coś z tym płaszczem wyjdzie:) 

W każdym razie nowy H&C w drodze

@ Hargin dzięki jeszcze raz!

@ najk bardzo dużo zależy jakiego płaszcza. Jeśli to mniej formalny krój to chyba by pasował. Może kamelowy, granatowy? Wydaje mi się, że czarny zupełnie nie - w ogóle czarny do niewielu zestawów pasuje i raczej jedynie do czarnych butów.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

A czy noszenie płaszcza do jeansów to dobry pomysł? Np czarny płaszcz? Czy raczej odpada? Pytam, bo nie wiem czy może zostać to uznane za bezguście w pewnym kręgach.

Po lekturze forum prawdopodobnie nie kupię w najbliższym czasie czarnego płaszcza. Jednak mojej czarnej dyplomatki nie wyrzucam od razu. Noszę z ciemniejszym denimem, bo uważam, że dobrze to wygląda. Problem zaczyna się z doborem odpowiednich butów. Brązowe odpadają, czarne są często problematyczne jeżeli zbyt formalne. Gdybym był osiemnastolatkiem, to wskoczyłbym w jakieś nike albo nb, ale nie jestem. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, jestem winien zakończenie historii  ;)

Doszedł do mnie nowy H&C. Barki, klataka - ok, niżej sutanna. Trafił do p. Basia. Przeróbki były spore; taliowanie włącznie z wypruciem i ponownym wszyciem kieszeni, zwężenie rękawów. Dzisiejsza korekta rozstawu guzików na wys. klatki (@ Denior - miałeś rację) to już drobnostka. Koszt całości 450 zł przy cenie płaszcza z przesyłką 590 zł.

Zdjęcia poniżej (sorry za jakość), informuję od razu, że fałda na plecach powstała od marynarki i wystąpiła incydentalnie  :) Zmarszczenia z przodu to z kolei chyba nadmierny wyprost, bo ich wcześniej nie było.

post-6388-0-60015100-1453832329_thumb.jp

post-6388-0-09204300-1453832363_thumb.jp

post-6388-0-34404300-1453832387_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Hmmm... jak na mój gust, to przesadziłeś trochę z taliowaniem - szczególnie rękawów. Ciekaw jestem jak się będzie układał podczas ruchu i codziennych czynności. Z jednej strony wygląda ok, ale z drugiej jakoś tak... hmm... wzbudza niepokój :)

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Z rękawami nie ma problemu. Co do taliowania to trochę celowy i "perspektywiczny" zabieg - za 2 miesiące wchodzę na redukcję, zejdzie ok. 5 cm w talii i wtedy powinno być lepiej, mniej niepokojąco :)

Opublikowano

@Hush: zamierzasz skorzystać z zabiegów chirurgii estetycznej? :) w kroju płaszcza chodzi mi o relację linii talii (szczerze zazdroszczę) do linii bioder... tu jest wyraźnie zarysowana różnica, jak w płaszczu... damskim...  Smukła, męska sylwetka nie powoduje, aby stroje były "słitaśnie" dopasowane. 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

To pocieszające, ale on pożyczył swój od Moniki Bellucci :)

ps. osobiście nie podzielam zdania (np.Szarmanta) o fantastycznym wyborze i dopasowaniu garderoby Craig'a w Spectre. Mi podczas projekcji zgrzytały zęby. 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Oczywiście, ale zważywszy na to, że Wasze doświadczenie w temacie jest znacznie większe niż moje, a uczyć się trzeba od lepszych, to Wasze zdanie ma jakieś znaczenie  :)  

Opublikowano

Niekoniecznie taliowanie jest problemem. Zwróciłbym uwagę na rozkloszowanie na dole. Robi się trochę dzwonek i przez to jest "księżniczkowy" look.

Pokombinuj ze szpilkami. Może się okazać, że mała korekta znacząco poprawi wygląd.

• Oceniam pozytywnie 1