Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gccg

mam nadzieję że to zakończy bój o damską marynarke bo temat trochę inny ...

To nie chodzi o damska marynarke, tylko o najzwyklejsza uczciwosc.

Gość gccg

Widzę człowieku, że jednak nie potrafisz skończyć.

Ja skonczylem ...nie zostawiam jedynie bez odpowiedzi stwierdzen z ktorymi sie nie zgadzam a uwazam, ze dotycza czegos waznego

"bojem o damską marynarkę " nazwałem waszą kłótnię chociaż wiem że średnio dotyczy marynarki ... Panowie podajcie sobie łapę ( kursor lub cokolwiek ) na zgodę i zakończmy spór o pierdoły a jak już wam tak zależy na ciągnięciu tego to jak już ktoś nadmienił kontynuujcie to na PW :D

Pozdrawiam

Marcelo

"bojem o damską marynarkę " nazwałem waszą kłótnię chociaż wiem że średnio dotyczy marynarki ... Panowie podajcie sobie łapę ( kursor lub cokolwiek ) na zgodę i zakończmy spór o pierdoły a jak już wam tak zależy na ciągnięciu tego to jak już ktoś nadmienił kontynuujcie to na PW :D

+1

Gość gccg

Przymiarka do prezentacji maturalnej. Opinie i sugestie mile widziane.

Pozdrawiam

EDIT: chyba nie widać tego na zdjęciach, ale marynarka jest w kolorze navy blue, a spodnie są ciemnoszare.

Jezeli zalezaloby to ode mnie mature masz juz zdana! Super!

Gość gccg

Witam,

dzisiejszy zestaw określiłem jako, formalnie nieformalny wiosenny luz

Chociaż dość formalny w zewnętrznej warstwie, został uzupełniony znacznie mniej formalnym sweterkiem i apaszką w miejsce koszuli i krawata. Trochę pragmatyzmu i trochę potrzeby wiosennego luzu złożyły się na całość.

Mamy kolejny poniedziałek z zapowiedzią niezłej pogody. To znaczy niebo bez jednej chmurki od wschodu do zachodu słońca. Z temperaturami, szczególnie odczuwalnymi może być różnie - wszystko zależy od siły i kierunku wiatru.

Na zestaw składa się:

* marynarka McNeal - coś fantastycznego zarówno od strony kroju i wygody, jak również tkaniny zewnętrznej. Mogła być o rozmiar mniejsza, ale jest jak jest;

* spodnie Butler and Webb - ciekawa jest całkowicie sztuczna tkanina, czyli mieszanka poliestru i wiskozy. Zadaje całkowicie kłam obiegowym i uzasadnionym opiniom nt.sztuczności. Do czasu przestudiowania metki byłem przekonany, że jest to wełna z jedwabiem;

* cienki sweterek Cedarwood;

* buty Lloyd;

* bawełniana apaszka no name;

* poszetka z cieniutkiej zadrukowanej bawełny no name;

* skórzana torba no name;

* okulary p/słoneczne absolutny no name - co jest ciekawe, że przy dobrej jakości szkieł i stalowych oprawkach nie ma najmniejszego śladu logo producenta

Wszelkie komentarze mile widziane.

pozdr.Vslv

Mam wrazenie, ze gdyby marynarka byla mniejsza nie wygladalaby tak dobrze ... bardzo mi sie ona podoba. Kombinacja klasyczna w swej oryginalnosci ...coz ...wiem, wiem ...gdybys nie mial tego swetra nie bylbys soba. ;):D

Wyrozniasz sie niesamowicie na ulicy Twym ubiorem w pozytywnym znaczeniu tego slowa. Z pewnoscia slyszales to od osob - nawet Tobie nieznanych - na ulicy.

Gość Vislav

[...]

Mam wrazenie, ze gdyby marynarka byla mniejsza nie wygladalaby tak dobrze ... bardzo mi sie ona podoba. Kombinacja klasyczna w swej oryginalnosci ...coz ...wiem, wiem ...gdybys nie mial tego swetra nie bylbys soba. ;):D

Wyrozniasz sie niesamowicie na ulicy Twym ubiorem w pozytywnym znaczeniu tego slowa. Z pewnoscia slyszales to od osob - nawet Tobie nieznanych - na ulicy.

Jest minimalnie zbyt szeroka w ramionach, co zresztą przenosi się na długość rękawów - to jest około 1-2 cm.

Reszta raczej OK.

Olbrzymią zaleta jest niesamowita wygoda - idealny krój. Leży lepiej niż większość moich kurtek. Nawet siedząc nie ma potrzeby rozpinania guzika. Plus doskonała tkanina - gładka i niegniotąca się. No cóż McNeal.

Dzisiaj znalazłem doskonałe szare spodnie McNeal'a. Idealny mój rozmiar i prawie jak nówki. Pojutrze pokaże w komplecie.

Komplementy na ulicy zdarzają się czasami :oops:

pozdr.Vslv

Gość Vislav

Vislav

Napisz proszę coś o starzeniu się takiego kapelusza. Jak zmienia się pod wpływem potu, jak wygląda kwestia szyszczenia go?

Nie wymaga specjalnego czyszczenia, ani konserwacji. Raz na rok można zanurzyć rondo w wodzie z delikatnym środkiem piorącym i trochę oczyścić miękką szczoteczką likwidując drobne zaciemnienia od potu. Po kilku latach użytkowania ma lekkie zaciemnienia w miejscu łączenia się ronda z główką.

Na słońcu trochę pojaśniał - nie jest to jednak bardzo wyraźne.

Trzeba jednak brać pod uwagę, że przez 6 miesięcy w roku używam go praktycznie non-stop poza silnymi ulewami.

Drobny deszcz nie przecieka.

Podsumowując: warto było zaszaleć.

pozdr.Vslv

Dziękuję Vislav - właśnie zciemnienia od potu się obawiam. Pocę się niemiłosiernie więc zastanawiałem się czy to możliwe jest do usunięcia - z tego co zrozumiałem nie :/

xkoziol piątek:

Spodnie w rewelacyjnym kolorze :) ale czemu marynarka rozpięta - zupełnie nie widać sylwetki (ale to dotyczy zdjęcia). Poza tym polecałbym kilka poprawek u krawca: długość nogawek, obwód mankietów koszuli - myślę, że te dwie drobne korekty diamentralnie poprawiły by wygląd całości. Buty wyglądają fatalnie - mam nadzieję, ż to wina zdjęcia :/ Poszetka bardzo ładna, ale nie wiem czy dobrze się komponuje. Swoistą kropką nad "i" mogła by być zamiana paska na zbliżony fakturą do butów - taki smaczek :)

w poniedziałek

bardzo dużo pasków: koszula, krawat, poszetka :/ klapa marynarki dziwnie zmarszczona. Jakie ubrałeś do tego buty i spodnie?

Zgadzam się z koniecznością poprawek - nogawka spodni się rozchodzi na boki, co jest dowodem, że jest zbyt długa. Buty - nie widać dobrze - ale mam podobne odczucia; wyglądają na mocno zmęczone.

Natomiast "paskolandia" mi się podoba.

Gość Vislav

Dziękuję Vislav - właśnie zciemnienia od potu się obawiam. Pocę się niemiłosiernie więc zastanawiałem się czy to możliwe jest do usunięcia - z tego co zrozumiałem nie :/

[...]

No właśnie nie jest tak źle. Te lekkie zaciemnienia wyszły po kilku latach intensywnej eksploatacji. Zresztą nie są, aż tak widoczne. Można po prostu częściej czyścić tzn.prać ręcznie.

Zresztą lekka patyna to rzecz całkowicie naturalna. To samo masz z butami z jasnej naturalnej skóry. Z czasem też się "patynują". Dobry styl to niekoniecznie wygląd jakbyśmy własnie wyszli ze sklepu.

pozdr.Vslv

Gość Vislav

Witaj Xkoziol,

to absolutnie nic osobistego. Twoje przygody w tym temacie związane z autoprezentacją powinny być obowiązkowe dla każdego uczestnika forum przynajmniej raz w tygodniu.

Łatwiej jest wtedy o odrobinę dystansu przy ocenie innych mniej lub bardziej zaawansowanych.

Fotografia bywa bezlitosna, a czasami bezlitośnie przekłamująca. Z drugiej strony lusterko też nie zawsze prawdę Ci powie.

Też przez to przechodziłem, a i czasami przechodzę.

pozdrowienia

Vislav

p.s. drugi zestaw "zrobiłeś" przy świetle padającym pionowo z góry i "ślizgającym" się po obiekcie. Najgorszy rodzaj oświetlenia niemiłosiernie uwypuklającego wszelkie zmarszczki i wypukłości.

Vislav

Z "patyną" oczywiście masz rację, ale też zapewne nie kupię tak drogiego kapelusza "na spróbowanie" a jak zawsze gorsze materiały -> brzydkie starzenie się. Niemniej pocieszyłeś mnie, sądziłem, że z praniem/czyszczeniem panam jest gorzej :)

xkoziol

Na prawidle buty zawsze wyglądają najlepiej ;) A poważnie to sam dziś szukałem informacji na temat konserwacji zamszu i okazuje się, że poleca się jak najczęstsze czyszczenie nawet dość drastycznymi jak mi się zdawało sposobami. A na zdjęciu buty mogły tak wyglądać bo po całym dniu noszenia "włoski" zamszu układają się w różne strony i to wygląda jak jaśniejsze i ciemniejsze plamy - a z oddali jak brud. Buty rzeczywiście ładne, myślę, że poprawka spodni też pomoże ich wyglądowi. A propo nogawek to sam zauważyłem na sobie, że jest to problem jeśli nie ma się sylwetki Adonisa. Mianowicie chinosy najczęściej są w klasycznym kroju co oznacza, że powinny być noszone w pasie, natomiast posiadając pas a nie talię sprawia się, że spodnie zsuwają się na biodra - i to wystarczy, żby spodniom nogawki "wydłużały się" podczas noszenia ;) Być może u ciebie też tak jest i nogawki skracane wg miary - spodnie w pasie, wydłużają się podczas noszenia.

Jakby nie było, jak już pisałem - świetny kolor. Gdzie zostały zakupione jeśli możesz zdradzić?

Gość Vislav

Witam,

kolejny roboczy dzień, czyli naturalnie ... do pracy. Jest to jednak kolejny wiosenny dzień, coraz cieplejszy zresztą, czyli naturalnie .... zgodnie z pogodą. No i naturalnie ... jak najmniej syntetyków - chociaż nie zawsze od nich uciekam. Jak zwykle decyduje jakość.

Nie popełniłem błędu z wczorajszego dnia i zmieniłem trochę taktykę. Jest koszula i krawat, jednak uzupełnione o cienki wełniany pulowerek na poranny chłód. Później pulowerek wędruje do torby i możemy spokojnie przeżyć przy rosnących temperaturach.

Nie bez znaczenia jest marynarka w wersji typowo letniej. Ma niepełną podszewkę, a uszyta jest z cienkiej wełenki, z tkaniny typu tropik ze splotem fresko. Wbrew pozorom ciasno tkane lny lub bawełny dają znacznie mniejszy komfort przy upałach niż wełniane tkaniny typu tropik.

Pozostałe elementy garderoby to bawełna, len, jedwab w najprzeróżniejszych kombinacjach. Ciekawy jest krawat w wersji również letniej - bardzo cienki i wykonany z tkaniny będącej mieszanką bawełny i jedwabiu.

Koszula w pełni bawełniana, jednak o luźniejszym i trochę grubszym splocie, niż typowa garniturowa. Znacznie wygodniejsza na wyższe temperatury.

Spodnie podobne do koszuli, jednak z mieszanki lnu i bawełny.

Niezbyt ciasne skórzane buty na skórzanej podeszwie, oraz przewiewna panama uzupełniają całość.

Aha jeszcze szaliczek w kratkę jest również bawełniany.

No i do pracy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zestaw składa się z:

[*:1e1wd5bl] - kapelusz Panama by Mayser,

[*:1e1wd5bl] - marynarka wełniana Tessuti Lanerossi,

[*:1e1wd5bl] - bawełniany szaliczek no name,

[*:1e1wd5bl] - krawat Mulberry,

[*:1e1wd5bl] - wełniany pulowerek Peak,

[*:1e1wd5bl] - chinosy no name,

[*:1e1wd5bl] - bawełniany pasek do spodni z klamrą z patynowanego brązu,

[*:1e1wd5bl] - koszula Zara,

[*:1e1wd5bl] - buty Lloyd,

[*:1e1wd5bl] - skórzana torba no name,

[*:1e1wd5bl] - okular p/słoneczne Tom Ford (prawdopodobnie - mają tylko małą sygnaturkę TOM),

[*:1e1wd5bl] - jedwabna poszetka obszywana ręcznie no name.

Całość (poza kapeluszem) kosztowała mnie około 150-200PLN. W tym była całkowicie nowa marynarka i skórzana torba, oraz buty wyglądające na nowe. Reszta w idealnym lub b.dobrym stanie.

miłego dnia

Vislav

p.s. wszelkie komentarze mile widziane, natomiast większe fotki na moim blogu vslvstyle.blogspot.com - naturalnie .... do pracy

@ Torunianin

Swietny zestaw. Marynarka bardzo mi sie podoba. Napisz o niej cos wiecej! Jaki dokladnie material? Ile masz wzrostu? Czy koszula jest z dlugim rekawem? Jestli tak to dlaczego nie wystaje z rekawow marynarki - nie wygladaja na zbyt dlugie.

Spodnie sa z kantem? Jesli tak to moze lepiej byloby miec odrobine bardziej formalne buty? ... albo zamiana na te przeklete;) chinos :P

Ogolnie bardzo na plus!

@ Vislav

Jestes pastelowy i lososiowy, ale nie mdly i to mi sie podoba. Ogolnie jeden z lepszych Twoich zestawow IMO.

Chcialbym miec Twoj pasek do boat shoes, ale Twoj zestaw blaga o inny, taki ktory pasuje do butow, torby i krawata.

No i musze to powiedziec .... sorry, ale ten krawat musi odejsc. Wyglada dobrze tylko na zdjeciach, na ktorych go nie widac.

Najlepsze zdjecie srodkowe na dole (chociaz chyba podciagnieta nogawka co?)

xkoziol: piątek; nie wiem czy to poza ale jakiś tak niechlujnie to wygląda. Kolory super.

poniedziałek: poszetka świetnie ułożona niczym z wystaw w Neapolu w najlepszych sklepach tego miasta, ale za to węzeł krawata moim zdaniem bardzo nieudany, jakiś taki płaski, coś w nim mi sie nie podoba, a może to koszula ma niski stan kołnierzyka i dlatego tak.

torunianin; podoba mi sie wszystko. Ja wole bardzo wąskie spodnie na dole i trochę przykrótkie ale to juz indywidualna sprawa. Podoba mi sie koszula; czy to slim, jaki masz rozmiar?

@ xkoziol:

W piatek jestes super, ale marynarka ma zbyt krotkie rekawy a koszula zbyt dlugie. Widac jakosc ubran i czerwona poszetka w grochy jest top of the top! Chce taka miec :D

W poniedzialek Twoja poszetka chce wyjsc z brustaszy i mnie zjesc. Wezel od krawata koszmarny. Na plus, ze ciekawie wspolgra szerokosc krawata i klap. Ciekawe tez jest to, ze masz 3 prazki, ale kazdy ma inny rozstaw i nie atakuja mnie az tak bardzo jak sama poszetka ;)

@ Torunianin

Świetny zestaw. Marynarka bardzo mi się podoba. Napisz o niej coś więcej! Jaki dokładnie materiał? Ile masz wzrostu? Czy koszula jest z długim rękawem? Jeśli tak to dlaczego nie wystaje z rękawów marynarki - nie wygladaja na zbyt dlugie.

Spodnie sa z kantem? Jeśli tak to może lepiej byloby miec odrobine bardziej formalne buty? ... albo zamiana na te przeklete;) chinos :P

Ogólnie bardzo na plus!

Dzięki. Wełna to 280 g 110's, ale jest bardzo cienka. Dzięki temu jest bardzo lekka. Jeszcze nigdy nie widziałem tak lekkiej marynarki. Przymierzałem w Balthazarze ich neapolitanskie MTM i moja od Łomży jest lżejsza. Mam 192 cm wzrostu i koszula jest z długim rękawem 17", tailored. Niestety po praniu rękawy się wstąpiły i są trochę za krótkie.

Spodnie to klasyczne, granatowe chinos z lekkim kantem, więc ich półsportowy charakter w rzeczywistości bardzo dobrze współgra z mokasynami ze skóry licowej.

xkoziol: piątek; nie wiem czy to poza ale jakiś tak niechlujnie to wygląda. Kolory super.

poniedziałek: poszetka świetnie ułożona niczym z wystaw w Neapolu w najlepszych sklepach tego miasta, ale za to węzeł krawata moim zdaniem bardzo nieudany, jakiś taki płaski, coś w nim mi sie nie podoba, a może to koszula ma niski stan kołnierzyka i dlatego tak.

torunianin; podoba mi sie wszystko. Ja wole bardzo wąskie spodnie na dole i trochę przykrótkie ale to juz indywidualna sprawa. Podoba mi sie koszula; czy to slim, jaki masz rozmiar?

Nie widać tego na zdjęciu, ale spodnie są zwężane u dołu - mają ok. 21 cm. Są na pewno lekko przy długie przez co się zbierają u dołu, ale czekam do pierwszego prania zanim skrócę.