Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

Osobny dział na dyskusje o getrach byłby zaiste ekscentryczny. :lol:

Należy pamiętać, że klasyczne getry powinny być wykonane z płótna i mieć pod podeszwą zapięcie na klamerkę, a nie elastyczny pasek.

Pozdrawiam, Dr

Kategoria "Akcesoria lub Dodatki" byłaby dla getrów wystarczajaca. To samo dot. okularów, poszetek, krawatów, muszek, fularów, rekawiczek, parasolek, lasek, spinek, szpilek, nakryc glowy itp.

Nie bedzie oddzielnych dzialow poswieconych poszczegolnym czesciom garderoby. Jeżeli widzicie potrzebe w uporzadkowaniu wpisow w jednym miejscu - zalozcie osobny watek na tego typu linki. Temat o akcesoriach tego typu nie zostal jeszcze utworzony.

Czemu nie bedzie?

Nie znam moze zbyt wielu forów internetowych, ale te które znam sa uporzadkowane, a nie wszystko laduje na głownej, szczegolniej jesli podzial jest łatwy.

Edit:

Jesli interesuje mnie marynarka - jej zakup, kroje, materialy na letnia/zimowa, wymiary itp. to nie rozumiem czemu nie moge wejsc do jednego dzialu i tego znalezc.

Ktos wie czemu?

Ja również, ale dla mnie to akurat jest całkowicie normalne, jak noszenie lakierków, kołnierzyków frakowych czy rękawiczek cały czas lub chodzenie z laseczką, więc moje stanowisko mimo wszystko będzie się różniło od stanowiska innych, także dobrze ubranych, ludzi. ;)

Pozdrawiam, Dr

Ja również, ale dla mnie to akurat jest całkowicie normalne, jak noszenie lakierków, kołnierzyków frakowych czy rękawiczek cały czas lub chodzenie z laseczką, więc moje stanowisko mimo wszystko będzie się różniło od stanowiska innych, także dobrze ubranych, ludzi. ;)

Pozdrawiam, Dr

Ciekaw byłbym zestawu Dr Kilroy'a . Znając jego poglądy byłby co najmniej ciekawy :P

Pozdrawiam

Marcelo

Na razie jeszcze nie ubieram się tak, jak bym chciał. Póki co, moja klasyczna (że tak powiem :) ) garderoba jest w strefie planów (dość dokładnych, należy zwrócić uwagę). Jednakże kiedy już będę miał moje niezbędne zestawy początkowe (które notabene opisałem na The Fedora Lounge), nie omieszkam pokazać tutaj każdego z nich. ;) Na to jednak trzeba nieco zaczekać.

Pozdrawiam, Dr

Bardzo ciekawa i ekstrawagancka kombinacja. Swiadczy ona o prawdziwym zamilowaniu do owego hobby. Jedynie getry do butow musisz zmienic ....Gdzies mam linki do sklepow sprzedajacych gotowe getry w calkiem przyzwoitej cenie. Poszukam i Ci przesle.

Co według Ciebie jest nie tak z getrami? Kolor, fason?

"Garnitur bomba tylko spodnie wydają się stanowczo za krótkie, w ogóle dziwnie się układają"

Za mocno podciągnąłem szelki, aby ukazać getry stąd ten efekt. Dopiero się uczę chodzić w getrach :)

Pozdrawiam, Dr

Hoho widzę, że podzielamy podobne stanowisko :) Z tym, że ja jeszcze nie dojrzałem do codziennego chodzenia z laską, dlatego szukałem odpowiedniego parasola. Kamizelki, rękawiczki oraz wysokie kołnierze z założonym "halsztukiem" to moje ulubione dodatki. Miło wiedzieć, że ktoś podziela podobny styl noszenia się. :D

P.S. Czy buty to lakierki? :)

Niestety nie:( jeszcze takowych nie posiadam :(

Moje są uszyte własnoręcznie, z dołu mają elastyczną gumkę, a guziki są przyszyte, ale to imitacja, naprawdę zapinają się na napy zatrzaskowe. Zrezygnowałem z guzików, bo nie mam jak wykończyć dziurek, ale to dopiero pierwszy model, planuje jeszcze uszyć zimowe, ocieplone wełną od środka :)

Biję się z myślami czy w przypadku kolegi bczyn nie mamy do czynienia z gigantycznym overdressed. Spinki, getry, kamizelka? Na uczelnię? Dobrze ubrany człowiek nie musi biegać we fraku, moim zdaniem trzeba dopasować całość do kontekstu. Wystarczy porównać z kolegami za oceanu - prepidemic magazine. Zestaw o tyle nieudany, że dla mnie, obcej osoby nie tworzy poczucia tzw. dyskretnego uroku elegancji, pewnego luzu i zrozumienia kontekstu. Ja bym widział ten garnitur na koledze bez kamizelki, spinek, w normalnych oksfordach pozostawiając udaną muszkę co i tak będzie odważnym zestawem jak na codzienne zajęcia.

Moim zdaniem spinki zbędnie podwyższają formalność. Człowiek w wieku 20-25 lat (typowy student) nie ma potrzeby epatować znajomością tematu poprzez noszenie spinek. Muszka obniża ton, fajnie współgra fakturą, dla mnie jest jak mrugnięcie okiem do znawców tematu, bez niepotrzebnego nadęcia.

Będę się upierał przy swoim. Biała koszula to klasyk, chociaż można poeksperymentować z innymi. Moim zdaniem zestaw nie wygląda źle obiektywnie, po prostu nasuwa na myśl ministra z lat '20, nie studenta.

Oczywiście, to tylko moja opinia. Dużo też zależy od samego sposobu noszenia się z danymi dodatkami. Czy zachowujemy się normalnie tak jak w codziennym ubraniu, czy tak jak bylibyśmy w teatrze.

Biję się z myślami czy w przypadku kolegi bczyn nie mamy do czynienia z gigantycznym overdressed. Spinki, getry, kamizelka? Na uczelnię? Dobrze ubrany człowiek nie musi biegać we fraku, moim zdaniem trzeba dopasować całość do kontekstu. Wystarczy porównać z kolegami za oceanu - prepidemic magazine. Zestaw o tyle nieudany, że dla mnie, obcej osoby nie tworzy poczucia tzw. dyskretnego uroku elegancji, pewnego luzu i zrozumienia kontekstu. Ja bym widział ten garnitur na koledze bez kamizelki, spinek, w normalnych oksfordach pozostawiając udaną muszkę co i tak będzie odważnym zestawem jak na codzienne zajęcia.

I ja się tu biję z myślami.. Z jednej strony chciałbym się ubierać tak jak aktualnie lubię, z drugiej strony trzeba się dostosować do kontekstu. To, że jestem młody traktuję jako zaletę, bo w moim wieku wiele się wybacza, a ja w tym czasie eksperymentuję w poszukiwaniu swojego stylu . Z kolegą muszę się jednak zgodzić, że taki strój jest mocno staromodny. Jednak ja stawiam tu na to, że dobrze w nim się czuje, przez co wyglądam naturalnie. Jak ktoś kto tak chciał się ubrać, a nie jak ktoś kto się przebrał.

Moi znajomi i wykładowcy przyzwyczaili się już do mojego sposobu ubioru, więc nie robi to na nich jakiegoś specjalnego wrażenia. Za to ludzie postronni nie mogą oderwać wzroku od butów :) .

Fakt, już jest trochę za ciepło na taki strój, ale prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach zawsze jest za ciepło na taki garnitur, jeśli tylko ktoś nie ma pracy na zewnątrz. Mam teorie, że kiedyś pomieszczenia były niedogrzane i dlatego można było chodzić w grubych wełnianych garniturach, dziś kiedy budynki są ocieplone, a ogrzewanie wydajniejsze, grube wełniane garnitury, robią się zupełnie nie praktyczne :(

Oczywiscie, ze Kolega bczyn jest overdressed i to z pewnoscia nie tylko "troszeczke" lecz tak "baaaaaaaaaaardzo". Ale jezeli sprawia mu to przyjemnosc i czuje sie szczesliwy w swym "alternatywnym" odzieniu, to nie stanowi to dla mnie najmniejszego problemu. Dla niego zas, moze stac sie to problemem, kiedy swe "przebranie" zaczalby traktowac bardzo na serio.