lubo69 Napisano 30 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień W dzisiejszej e-Wyborczej jest artykuł o polskim producencie koszul. Ma on w ofercie także koszule hawajskie: https://polanex.com/product/hawajska-koszula-bawelniana-w-papugi-043/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 30 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 3 godziny temu, MarianoItaliano napisał: @Velahrn- bardzo ładna to, którą wrzuciłeś. Szkoda, że materiałowo to 100% rayon (nie mam nic przeciwko dodatkowo, ale miło byłoby żeby było tam trochę lnu czy bawełny). Tym niemniej, dzięki za sugestię, będę myślał:) Ale koszule hawajskie, w latach '40 i '50 (czyli w okresie ich największej popularności), były wykonywane właśnie z rayonu, a nie jedwabiu. Uważano je za luksusowe i piękne. Rayon nie jest materiałem syntetycznym, bo uzyskuje się go z celulozy. Czyli rayon jest w 100 % koszerny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 30 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień Velahrn mnie uprzedził z rekomendacją. Sięgając do tego samego sklepu, i uwzględniając prośbę o więcej lnu: https://www.olderbest.com/products/1950s-italian-collar-linen-shirt-apricot Jedynie tracisz drukowane wzory. Drobna uwaga, potwierdzona z obsługą klienta - biała wersja pochodzi z innego zamówienia niż kolorowe, a różnią się krojem. Sam zamówiłem właśnie taką, choć z długim rękawem, już do mnie leci. Cytat Ale koszule hawajskie, w latach '40 i '50 (czyli w okresie ich największej popularności), były wykonywane właśnie z rayonu, a nie jedwabiu. Uważano je za luksusowe i piękne. Rayon nie jest materiałem syntetycznym, bo uzyskuje się go z celulozy. Czyli rayon jest w 100 % koszerny. Taki gładki ryon dobrze się spisuje w upały? Może nieprzypadkowo ludzie noszą do niego prążkowany podkoszulek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 30 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2 godziny temu, Velahrn napisał: Ale koszule hawajskie, w latach '40 i '50 (czyli w okresie ich największej popularności), były wykonywane właśnie z rayonu, a nie jedwabiu. Uważano je za luksusowe i piękne. Rayon nie jest materiałem syntetycznym, bo uzyskuje się go z celulozy. Czyli rayon jest w 100 % koszerny. O widzisz, to kontekstu historycznego nie znałem, aczkolwiek nadal pozostaję nieufny wiem, że wiskoza, tencel, lyocell, rayon są pochodzenia naturalnego, natomiast u mnie zawsze jednak mi się wydaje, że w starciu z lnem czy seersucker'em te materiały nie wytrzymują konkurencji w upały. Mam co prawda koszulę z dużym dodatkiem tencelu czy lyocellu od Poszetki, ale reszta jest bawełny - daje w miarę radę, ale to jest jakaś tkanina od Albini chyba, pytanie czy taki 100% rayonu od Chińczyka Bronsona też będzie ok? Masz może z nim jakieś doświadczenia? Nie mówię, że tak nie będzie, po prostu jestem nieufny (może niesłusznie ;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 30 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 54 minuty temu, MarianoItaliano napisał: O widzisz, to kontekstu historycznego nie znałem, aczkolwiek nadal pozostaję nieufny wiem, że wiskoza, tencel, lyocell, rayon są pochodzenia naturalnego, natomiast u mnie zawsze jednak mi się wydaje, że w starciu z lnem czy seersucker'em te materiały nie wytrzymują konkurencji w upały. Mam co prawda koszulę z dużym dodatkiem tencelu czy lyocellu od Poszetki, ale reszta jest bawełny - daje w miarę radę, ale to jest jakaś tkanina od Albini chyba, pytanie czy taki 100% rayonu od Chińczyka Bronsona też będzie ok? Masz może z nim jakieś doświadczenia? Nie mówię, że tak nie będzie, po prostu jestem nieufny (może niesłusznie ;)) Rayon to przecież, jeśli się nie mylę, jedna z nazw wiskozy. Mam taką podszewkę w dwóch garniturach i jest spoko. Od Bronsona mam mase rzeczy, ale akurat tego nie. Myślę, że za 140 zł możesz zaryzykować i wypróbować tę koszulę ;). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravine Napisano 30 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 3 hours ago, MarianoItaliano said: pytanie czy taki 100% rayonu od Chińczyka Bronsona też będzie ok? Masz może z nim jakieś doświadczenia? Nie mówię, że tak nie będzie, po prostu jestem nieufny (może niesłusznie ;)) Mam lyocell z Olderbest od Okonkwo (Okonkwo to inna fabryka niż Bronson, a lyocell to "rayon uzyskany metodą lyocell") i był problem z puszczaniem granatowej farby. Support Olderbesta zaoferował, że oddadzą mi 100% w store credit na co się zgodziłem. Store credit wygasa z czasem. Protip, że jak dodasz coś do koszyka i to zostawisz, to po paru dniach dostaniesz kod zniżkowy na 5% a potem na 10. Z rayonem jak ze standardami w USB, trzeba się trochę naszukać. żeby ogarnąć: rayon, wiskozę, cupro, lyocell, Tencel, Newcell, Seacell, modal, micromodal, ecovero 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 31 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień @Velahrn, dyskusja jest chyba akademicka, bo z tego, co patrzyłem, to brak rozmiarów a szkoda, bo sposobiłem się faktycznie sprawdzić ich ofertę. No nic, może wrócą. Zdecydowałem się alba razie na próbę zamówić dwie propozycje od Polanexu (dzięki @lubo69 za rekomendację!), dodatkowo coś takiego na Yooxie znalazłem od Barba Napoli, może komuś się przyda: https://mobile.yoox.com/pl/10266587CG/item#dept=clothingmen&queryID=3ee99f0030b284d6c9df44b1aea43e2b&cod10=10266587CG&sizeId=4 No i takie coś mi się dosyć spodobało, materiałowo też trafiało w moje potrzeby z tym lnem, ale nie ma mojego (M) rozmiaru. Myślę natomiast, że jeżeli ktoś ma chęć nabyć taką "aloha shirt" (dowiedziałem się przy okazji całego tego researchu, że fachowo nie mówi się "Hawaii shirts", tylko "aloha shirts" i nosi rozmiar L (taki jest dostępny), to jest to opcja warta rozważenia: https://www.peek-cloppenburg.pl/pl/p/christian-berg-men-koszula-casualowa-z-listwa-guzikowa-granatowy-1544647 Dodatkowo faktycznie okazuje się w, że Kahana to marka mocno znana i polecana, dwie pozostałe najczęściej wymieniane to: Reyn Spooner, Tori Richard. Mahalo! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 31 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 30 minut temu, MarianoItaliano napisał: dzięki @lubo69 za rekomendację!), Mam nadzieję, że będziesz zadowolony. Ja nie znam w ogóle tego sklepu, ale historia mnie urzekła (takie koszulowe Benevento, oby z lepsza obsługą klienta); poza tym fajnie mieć metkę z polską nazwą "since 1945" - wtedy raczej były inne priorytety niż szycie koszul... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 31 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 7 godzin temu, MarianoItaliano napisał: dodatkowo coś takiego na Yooxie znalazłem od Barba Napoli, może komuś się przyda: https://mobile.yoox.com/pl/10266587CG/item#dept=clothingmen&queryID=3ee99f0030b284d6c9df44b1aea43e2b&cod10=10266587CG&sizeId=4 Kołnierzyk i krój wcale nie kojarzy mi się z wakacjami czy Hawajami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 31 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień W dniu 30.08.2025 o 10:23, lubo69 napisał: W dzisiejszej e-Wyborczej jest artykuł o polskim producencie koszul. Ma on w ofercie także koszule hawajskie: https://polanex.com/product/hawajska-koszula-bawelniana-w-papugi-043/ Sklep robi na mnie pozytywne wrażenie. Szkoda że rozmiarówka nie podaje szerokości ramion. Mam wrażenie że to drugi najważniejszy z wymiarów. Niestety wszystkie koszule lniane i bawełniano-lniane to wersja "na spodnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 31 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień Te rozmiary wymagają 14 dni roboczych na doszycie Zakładam, że oni je szyją po dokonaniu zamówienia. Można też wybrać wersję na wysoki wzrost. Pewnie jak do nich napiszesz to Ci zrobią długość jaką chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 31 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 4 godziny temu, void napisał: Kołnierzyk i krój wcale nie kojarzy mi się z wakacjami czy Hawajami. To prawda, że kołnierz byłby dużo lepszy choćby BD albo najlepiej kubański, ALE - mam już jedną koszulę hawajską marki Jacques Britt kupioną w TK Maxx lata temu z bardzo zbliżonym kołnierzykiem i właśnie podczas minionego już po dzisiejszym dniu (😞) urlopu zadawałem w niej szyku na greckiej plaży do szortów kąpielowych i też dało to radę, nie wyglądało (o dziwo) jak jakaś aberracja. A zwyczajnie tutaj wzór i skład ml się podobały, plus mam jeden krawat od Barba i bardzo go lubię i cenię za jakość, więc postanowiłem spróbować czy koszule też szyją takie dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 1 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień Barba robi świetne koszule. Yoox sprzedaje różne rzeczy, także sample. Kiedyś sam się naciąłem i kupiłem koszulę, którą renomowany londyński krawiec dawał klientom do przymiarki garniturów (na wypadek gdyby akurat przyszli w T-shircie). Jednak jeśli podają RRP, koszula powinna pochodzić z regularnej sprzedaży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EleganckiJan Napisano 3 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień W dniu 31.08.2025 o 22:05, tryhp3 napisał: Te rozmiary wymagają 14 dni roboczych na doszycie Zakładam, że oni je szyją po dokonaniu zamówienia. Można też wybrać wersję na wysoki wzrost. Pewnie jak do nich napiszesz to Ci zrobią długość jaką chcesz. W Polanaxie szyje Miler i Poszetka i korzystają z ich sprawdzonych krojów więc warto polecić ich sklep, nie przepłacisz za fajne zdjęcia i papkę marketingową 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 3 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień O, to ciekawe. Wczoraj przyszły zamówione od nich koszule. Na pierwszy rzut oka i przymiarkę - bardzo jakościowa robota, fajna, cienka bawełna, pewnie finalnie obie zostaną. Co do nie przepłacania, to tu w sumie wydaje mi się, że cenią się też dość mocno - ceny regularne mają, tak na oko, dokładnie na poziomie Milera czy Poszetki, może nawet nieco drożej (przedział 419-649 z przewagą okolic nieco poniżej 500). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 3 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień Ceny może nie atrakcyjne, ale wydają mi się w porządku. Ja nie rozumiem ich rozmiarówki chce kupić lnianą koszulę która ma w klatce tak 118-120cm. Patrzę na rozmiarówkę ich koszuli i widzę to tam https://polanex.com/product/lniana-koszula-w-lososiowy-pasek-022/ To ile one ma tego obwodu? Akceptowalne przeze mnie 120cm, czy może już 122cm? Poszetka oferuje rozmiary ze skokiem o 4cm w klatce nie 6-8cm jak w tabeli powyżej. Wolę rozmiarówkę niż L, XL. Przykład: https://www.poszetka.com/product-pol-8941-Kremowa-Koszula-w-Zielono-Brazowe-Prazki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlesniowski Napisano 3 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 7 godzin temu, EleganckiJan napisał: W Polanaxie szyje Miler i Poszetka Nie wiem czy to nadal aktualne w przypadku Poszetki. Ostatnio na swoich social mediach przedstawiali Vel Venti jako miejsce w którym aktualnie szyją koszule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saiya-jin Napisano 3 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień Ktoś wie gdzie można kupić koniakowe brogsy z gumową podeszwą? Coś w takim kolorze mi się zachciewa: https://kazar.com/brazowe-polbuty-meskie-w-stylu-casual-89060-01-02.html Te były nawet akceptowalne z wyglądu, ale wygoda dla mnie masakryczna (za wąskie): https://klasycznebuty.pl/pl/p/Berwick-4485-Cuero-Derby/6688 Loak na zdjęciach wygląda spoko, ale coś ciężko o mój rozmiar w Polsce: https://www.loakeshoes.com.au/products/loakeedwardtan?srsltid=AfmBOoo84gzHDtz883V4ZmeclKxg2L6sfNSH4ryt3bSKLunczps5f76n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 4 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień W dniu 3.09.2025 o 02:31, EleganckiJan napisał: W Polanaxie szyje Miler i Poszetka i korzystają z ich sprawdzonych krojów więc warto polecić ich sklep, nie przepłacisz za fajne zdjęcia i papkę marketingową W przypadku Milera obecnie stawiałbym na Chiny. No chyba że MTM gdzieś w PL robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlesniowski Napisano 4 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 54 minuty temu, tryhp3 napisał: W przypadku Milera obecnie stawiał bym na Chiny. No chyba że MTM gdzieś w PL robią. Na marginesie, kilka dni temu w salonie Milera dostałem informację, że garnitury MTM są szyte w Polsce. O koszule nie pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victordeleco2 Napisano 4 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień W dniu 19.08.2025 o 11:00, kanapa napisał: Jak profi wieszaki to https://forest.gorlice.pl/ Należy zagłębić się w ofertę. Opcji jest mnóstwo i nie wszytko jest dobrze opisane. Na przykład są możliwe wstawki silikonowe w poprzeczki podtrzymujące spodnie. Osobiście poluję już jednak na retro wieszaki. Polecam - fajna zabawa. Nie robią w detalu. Jakieś inne pomysły na pojedyncze jakościowe sztuki? Gdzie polujesz na te retro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 6 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień Poluję przy okazji urlopów na przykład w szwedzkiej instutucji czyli sklepach typu „LUPIS”. To inny wymiar seckedhandu. Po prostu trzeba tego samemu doświadczyć https://agnieszkawieckowska.com/lumpeksy-czyli-jak-czeslaw-odkryl-w-sobie-pasje-stylisty-ubran-do-zdjec/ Edit. Forest ma własny sklep internetowy. https://sklep.forest.gorlice.pl/?_gl=1*1x8y7t7*_ga*MTU3MDI1NjQyMi4xNzU1NTk0MTky*_ga_LLG5LB44T4*czE3NTcxNzU4MjYkbzMkZzEkdDE3NTcxNzU4MzIkajU0JGwwJGgw*_gcl_au*MTgxMzAxMjI5OC4xNzU1NTk0MTky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszy Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień Poleci ktoś gdzie mogę kupić haczyki na sznurówki do trzewików? Kupiłem jakiś czas temu z Ali i ogólnie są spoko, ale mają tak ostre krawędzie że po jednym wyjściu sznurówki się zrywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 10 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień Nie wiem skąd kupić nowe, ale krawędzie tych obecnych możesz stępić kamieniem do ostrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 14 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień Na zimę szukam sztruksowych spodni bez elastanu, ze średnim stanem - tak 33-35cm. Znacie takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi