Szydlowsky Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 Tak jak koledzy wyżej , uszyłbym taką w jakiej chodzę najczęściej , w moim przypadku byłaby to biała ocbd lub twill z włoskim / półwłoskim kołnierzykiem . 1 Cytuj
StanislawK Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 Chciałbym krawcowi zlecić nietypową operację, mianowicie zwężenie klap flanelowej marynarki. Dolna część, pod kozerką, jest nieco szersza od górnej. Jak będzie wyglądał efekt końcowy po zwężeniu dolnej np. o 1 cm? Cytuj
mosze Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 Bardzo ładna marynarka i przeróbkę odradzam, efekt końcowy będzie dziwny. W dodatku wątpię, czy zwężenie jest wykonalne ze względu na dziurkę. 2 3 Cytuj
tryhp3 Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 2 godziny temu, StanislawK napisał: Chciałbym krawcowi zlecić nietypową operację, mianowicie zwężenie klap flanelowej marynarki. Dolna część, pod kozerką, jest nieco szersza od górnej. Jak będzie wyglądał efekt końcowy po zwężeniu dolnej np. o 1 cm? A jaki jest tego cel? Cytuj
StanislawK Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 34 minuty temu, tryhp3 napisał: A jaki jest tego cel? Preferuję troszeczkę węższe klapy, które sięgają do połowy ramienia. Mam wrażenie, że moje krawaty, które zwykle mają 8 - 8,5 cm są tutaj za wąskie - klapy mają 9,5 cm. Marynarkę kupiłem okazyjnie. Szukałem akurat takiej flanelowej wełny w jasno szarym kolorze, ale klapy, przynajmniej w moim odczuciu, okazały się być nieco zbyt 'sartorialne'. Cytuj
tryhp3 Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 Te klapy nie wyglądają specjalnie szeroko. Moim zdaniem krawat 8,5 do klap 9,5 cm jest OK do puki nie wyjmiesz linijki. Jak się mylę to najprościej będzie kupić szerszy krawat. 2 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 W dniu 19.10.2025 o 18:30, Jarek85 napisał: Czy ktoś może kojarzy, którzy europejscy producenci albo sklepy oferują koszule podobne do tych? https://www.weargustin.com/store/shirts-1271-big-rope-blue-stripe https://www.weargustin.com/store/shirts-1272-big-rope-natural-stripe Chodzi mi przede wszystkim o splot/fakturę, ale kolorystyka też mi się podoba. Niestety wysyłka odbywa się ze Stanów Fedexem, a nie chcę przechodzić perypetii z opłacaniem VAT-u i cła jak @Velahrn Może coś spróbuj w marce: https://www.portugueseflannel.com/collections/aw25-shirting Wydają się stylistycznie bardzo zbliżeni. Masz PF jeszcze tutaj: https://www.gentlemanstore.pl/Marka/Portuguese-Flannel 1 Cytuj
void Opublikowano 22 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2025 Rozglądam się za szalikiem na ciepłą zimę. Trafiłem na skład wełna plus len. Na jaka pogodę on został zaprojektowany? https://www.vinted.pl/items/7355743114-szalik-polo-ralph-lauren Cytuj
Velahrn Opublikowano 22 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2025 Godzinę temu, void napisał: Rozglądam się za szalikiem na ciepłą zimę. Trafiłem na skład wełna plus len. Na jaka pogodę on został zaprojektowany? https://www.vinted.pl/items/7355743114-szalik-polo-ralph-lauren Pewnie przejściową. Ja kiedyś, w czasach przedoświeconych, w zimę nosiłem bawełniany szalik i był oczywiście mniej ciepły niż obecne kaszmirowe, ale pod kurtką dawał radę. Len nie chłodzi sam z siebie, to byłoby sprzeczne z zasadami fizyki, po prostu z reguły ma luźny, przewiewny splot, co umożliwia niezakłóconą wymianę ciepła z otoczeniem. 1 Cytuj
void Opublikowano 22 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2025 Dziękuję, wezmę. Cytuj
Velahrn Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 Czy któryś z forumowiczy kojarzy markę https://www.stanleybiggs.co.uk/ Estetyka mi się podoba, ale trudno coś o nich znaleźć w sieci. Cytuj
Jarek85 Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 Ja kojarzę o tyle, że dosłownie wczoraj byłem na ich stronie, bo w tym wątku ktoś ich wymienił, jako jedną z marek oferujących spodnie z wysokim stanem: Ale jak zobaczyłem, że muszę na własną rękę przy zamówieniu do Polski opłacić cło i VAT, to stwierdziłem, że i tak pewnie nic od nich nie wezmę i nie drążyłem tematu. W każdym razie strona na Facebooku jest aktywna i opinie na Google raczej pozytywne (są 4 gwiazdki od niejakiego Grzegorza Dąbrowskiego; może jest z nami na forum)? 1 Cytuj
babicz999 Opublikowano 27 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2025 Panowie, "kupiłem" z drugiej ręki grenadynę od Poszetki.com Garza Fina w kolorze bordowym. Cena 160zł z wysyłką, a więc moim zdaniem atrakcyjna, patrząc na koszt nowych od Tomka. Stan ogólny również bardzo dobry z jednym ale. Otóż przyszła z drobnym mankamentem, a mianowicie wyciągniętą jedną nitką 10cm od dolnej krawędzi. Nie wnikając już w okoliczności tego znaleziska dostałem opcję zwrotu lub drobną rekompensatę (30zł, może na naprawę?) i tu pojawia się pytanie. Czy macie pomysł czy idzie to naprawić gdzieś w Warszawie, jaki byłby koszt lub czy można to załatwić we własnym zakresie? Coś tam z igłą potrafię, tylko pytanie czy po naprawie za jakiś czas nie będzie znów wychodziło czy marszczyło się? Dzięki za pomoc! Cytuj
lubo69 Opublikowano 27 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2025 A wcześniej lekko rozciągnąć, bo widzę, że centymetr nad zaciągnięciem jest ślad - zmarszczenie 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 27 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2025 12 minut temu, babicz999 napisał: Panowie, "kupiłem" z drugiej ręki grenadynę od Poszetki.com Garza Fina w kolorze bordowym. Cena 160zł z wysyłką, a więc moim zdaniem atrakcyjna, patrząc na koszt nowych od Tomka. Stan ogólny również bardzo dobry z jednym ale. Otóż przyszła z drobnym mankamentem, a mianowicie wyciągniętą jedną nitką 10cm od dolnej krawędzi. Nie wnikając już w okoliczności tego znaleziska dostałem opcję zwrotu lub drobną rekompensatę (30zł, może na naprawę?) i tu pojawia się pytanie. Czy macie pomysł czy idzie to naprawić gdzieś w Warszawie, jaki byłby koszt lub czy można to załatwić we własnym zakresie? Coś tam z igłą potrafię, tylko pytanie czy po naprawie za jakiś czas nie będzie znów wychodziło czy marszczyło się? Dzięki za pomoc! Czesta sprawa w grenadynie. Ja bym spróbował sam, Lubo podesłał sposób naprawy. Ale jakby co, wyślij do Poszetki - jestem pewien, że Ci to zrobią po kosztach, ale wręcz za koszt wysyłki. 1 Cytuj
babicz999 Opublikowano 27 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2025 @lubo69 Dzięki Panowie. Rzeczywiście wygląda na łatwą robotę Może kwestia fotki jak zrobiłem. Moim zdaniem materiał nie ściągnął się. Tutaj drugie foto, sorki za jakość, ale robione ziemniakiem 1 Cytuj
eduardo Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 Z tego co kojarzę kilka osób na forum użytkuje buty typu barefoot. Jakieś sprawdzone marki, które możecie polecić? Cytuj
rkajzer Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 https://herse.com/products/dwurzedowy-plaszcz-raglanowy-donegal-tweed Czy z designem tego płaszcza jest wszystko OK? Ogólnie mi się podoba, ale mam wrażenie, że coś jest nie tak. Wymyślam głupoty czy coś rzeczywiście jest off balance? Cytuj
Kyle Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Pas pod samym mostkiem. Byłoby jeszcze gorzej, gdyby model był wyższy. Płaszczyk, nie płaszcz. Cytuj
tryhp3 Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 Pas w odpowiednikach od Macaroniego czy z blogu Jana Adamskiego (Pewien Pan) nie jest specjalnie niżej. Aczkolwiek porównałem tylko z ciekawości, nie znam się na takich płaszczach. Herse ma te płaszcze w wersji na wysoki wzrost. Zakładam, że model jak to model jest wysoki a taki, a jakże dostanie do sesji wersje na wzrost średni, niezależnie czy to droga włoska marka czy jakaś przaśna. Moim zdaniem płaszcz do kolan można już nazwać płaszczem, niekoniecznie płaszczykiem. Cytuj
Velahrn Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 20 godzin temu, Kyle napisał: Pas pod samym mostkiem. Byłoby jeszcze gorzej, gdyby model był wyższy. Płaszczyk, nie płaszcz. IMO akurat pas leży w miarę w pasie. Natomiast masz oczywiście rację, że płaszcz jest dosyć krótki. Herse często pokazuje swoje ubrania na bardzo wysokich mężczyznach, tutaj model (Outdersen) ma znacznie mniej - 177 cm, a płaszcz jednak nadal wygląda na krótki. Cytuj
void Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 Czy ten pas w przypadku dwurzędówki z Herse to nie jest jedynie opcjonalny dodatek? Cytuj
Velahrn Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 19 minut temu, void napisał: Czy ten pas w przypadku dwurzędówki z Herse to nie jest jedynie opcjonalny dodatek? Z tego co widzę, to jest opcjonalny, bo ma też guziki. Cytuj
Kyle Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 2 godziny temu, tryhp3 napisał: Pas w odpowiednikach od Macaroniego czy z blogu Jana Adamskiego (Pewien Pan) nie jest specjalnie niżej. To żadne wyznaczniki, u makarona swego czasu przy moim wzroście twierdzili, że standardowa marynarka od przymiarek do MTM w rozmiarze 52 ma dobrą długość. W Herse ten pas jest moim zdaniem wysoko. Gdyby był bardziej pomiędzy guzikami, pewnie nie wyglądałoby to tak deformująco. Zobaczcie drugie zdjęcia, gdzie pas jest rozwiązany - wygląda to już lepiej (co nie znaczy, że dobrze, kilka centymetrów więcej i lekkie obniżenie guzików poprawidłoby proporcje. Cytuj
tryhp3 Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 Swoją drogą szlufki chyba można przeszyć? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi