Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, StanislawK napisał:

Chciałbym krawcowi zlecić nietypową operację, mianowicie zwężenie klap flanelowej marynarki. Dolna część, pod kozerką, jest nieco szersza od górnej. Jak będzie wyglądał efekt końcowy po zwężeniu dolnej np. o 1 cm?

A jaki jest tego cel? 

Opublikowano
34 minuty temu, tryhp3 napisał:

A jaki jest tego cel? 

Preferuję troszeczkę węższe klapy, które sięgają do połowy ramienia. Mam wrażenie, że moje krawaty, które zwykle mają 8 - 8,5 cm są tutaj za wąskie - klapy mają 9,5 cm. Marynarkę kupiłem okazyjnie. Szukałem akurat takiej flanelowej wełny w jasno szarym kolorze, ale klapy, przynajmniej w moim odczuciu, okazały się być nieco zbyt 'sartorialne'.

Opublikowano
W dniu 19.10.2025 o 18:30, Jarek85 napisał:

Czy ktoś może kojarzy, którzy europejscy producenci albo sklepy oferują koszule podobne do tych?

https://www.weargustin.com/store/shirts-1271-big-rope-blue-stripe

https://www.weargustin.com/store/shirts-1272-big-rope-natural-stripe

Chodzi mi przede wszystkim o splot/fakturę, ale kolorystyka też mi się podoba. Niestety wysyłka odbywa się ze Stanów Fedexem, a nie chcę przechodzić perypetii z opłacaniem VAT-u i cła jak @Velahrn

Może coś spróbuj w marce:

https://www.portugueseflannel.com/collections/aw25-shirting

Wydają się stylistycznie bardzo zbliżeni.

Masz PF jeszcze tutaj:

https://www.gentlemanstore.pl/Marka/Portuguese-Flannel

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, void napisał:

Rozglądam się za szalikiem na ciepłą zimę.
Trafiłem na skład wełna plus len. Na jaka pogodę on został zaprojektowany?

https://www.vinted.pl/items/7355743114-szalik-polo-ralph-lauren

Pewnie przejściową. Ja kiedyś, w czasach przedoświeconych, w zimę nosiłem bawełniany szalik i był oczywiście mniej ciepły niż obecne kaszmirowe, ale pod kurtką dawał radę.

Len nie chłodzi sam z siebie, to byłoby sprzeczne z zasadami fizyki, po prostu z reguły ma luźny, przewiewny splot, co umożliwia niezakłóconą wymianę ciepła z otoczeniem.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ja kojarzę o tyle, że dosłownie wczoraj byłem na ich stronie, bo w tym wątku ktoś ich wymienił, jako jedną z marek oferujących spodnie z wysokim stanem:

Ale jak zobaczyłem, że muszę na własną rękę przy zamówieniu do Polski opłacić cło i VAT, to stwierdziłem, że i tak pewnie nic od nich nie wezmę i nie drążyłem tematu. W każdym razie strona na Facebooku jest aktywna i opinie na Google raczej pozytywne (są 4 gwiazdki od niejakiego Grzegorza Dąbrowskiego; może jest z nami na forum)?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie, "kupiłem" z drugiej ręki grenadynę od Poszetki.com Garza Fina w kolorze bordowym.

Cena 160zł z wysyłką, a więc moim zdaniem atrakcyjna, patrząc na koszt nowych od Tomka.

Stan ogólny również bardzo dobry z jednym ale.

Otóż przyszła z drobnym mankamentem, a mianowicie wyciągniętą jedną nitką 10cm od dolnej krawędzi.

Nie wnikając już w okoliczności tego znaleziska dostałem opcję zwrotu lub drobną rekompensatę (30zł, może na naprawę?) i tu pojawia się pytanie.

Czy macie pomysł czy idzie to naprawić gdzieś w Warszawie, jaki byłby koszt lub czy można to załatwić we własnym zakresie?

Coś tam z igłą potrafię, tylko pytanie czy po naprawie za jakiś czas nie będzie znów wychodziło czy marszczyło się?

Dzięki za pomoc!

20251027_163446.jpg

20251027_163416.jpg

Opublikowano
12 minut temu, babicz999 napisał:

Panowie, "kupiłem" z drugiej ręki grenadynę od Poszetki.com Garza Fina w kolorze bordowym.

Cena 160zł z wysyłką, a więc moim zdaniem atrakcyjna, patrząc na koszt nowych od Tomka.

Stan ogólny również bardzo dobry z jednym ale.

Otóż przyszła z drobnym mankamentem, a mianowicie wyciągniętą jedną nitką 10cm od dolnej krawędzi.

Nie wnikając już w okoliczności tego znaleziska dostałem opcję zwrotu lub drobną rekompensatę (30zł, może na naprawę?) i tu pojawia się pytanie.

Czy macie pomysł czy idzie to naprawić gdzieś w Warszawie, jaki byłby koszt lub czy można to załatwić we własnym zakresie?

Coś tam z igłą potrafię, tylko pytanie czy po naprawie za jakiś czas nie będzie znów wychodziło czy marszczyło się?

Dzięki za pomoc!

Czesta sprawa w grenadynie.

Ja bym spróbował sam, Lubo podesłał sposób naprawy. Ale jakby co, wyślij do Poszetki - jestem pewien, że Ci to zrobią po kosztach, ale wręcz za koszt wysyłki.

• Like 1
Opublikowano

Pas w odpowiednikach od Macaroniego czy z blogu Jana Adamskiego (Pewien Pan) nie jest specjalnie niżej. Aczkolwiek porównałem tylko z ciekawości, nie znam się na takich płaszczach. Herse ma te płaszcze w wersji na wysoki wzrost. Zakładam, że model jak to model jest wysoki a taki, a jakże dostanie do sesji wersje na wzrost średni, niezależnie czy to droga włoska marka czy jakaś przaśna. Moim zdaniem płaszcz do kolan można już nazwać płaszczem, niekoniecznie płaszczykiem.

Beżowy płaszcz Reglan 100% alpaka

raglan

Opublikowano
20 godzin temu, Kyle napisał:

Pas pod samym mostkiem. Byłoby jeszcze gorzej, gdyby model był wyższy. Płaszczyk, nie płaszcz.

IMO akurat pas leży w miarę w pasie. Natomiast masz oczywiście rację, że płaszcz jest dosyć krótki. Herse często pokazuje swoje ubrania na bardzo wysokich mężczyznach, tutaj model (Outdersen) ma znacznie mniej - 177 cm, a płaszcz jednak nadal wygląda na krótki.

Opublikowano
2 godziny temu, tryhp3 napisał:

Pas w odpowiednikach od Macaroniego czy z blogu Jana Adamskiego (Pewien Pan) nie jest specjalnie niżej. 

To żadne wyznaczniki, u makarona swego czasu przy moim wzroście twierdzili, że standardowa marynarka od przymiarek do MTM w rozmiarze 52 ma dobrą długość. W Herse ten pas jest moim zdaniem wysoko.  Gdyby był bardziej pomiędzy guzikami, pewnie nie wyglądałoby to tak deformująco. Zobaczcie drugie zdjęcia, gdzie pas jest rozwiązany - wygląda to już lepiej (co nie znaczy, że dobrze, kilka centymetrów więcej i lekkie obniżenie guzików poprawidłoby proporcje.