Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.01.2025 o 16:13, Krzysiek_W napisał:

Powiedzcie mi o co tu chodzi ? Już któryś raz z rzędu różne media mi podpowiadają filmiki z modą męską i wiele przypadków rzeczywiście bardzo fajnie dobiera zestawy. Natomiast nagminnie wszyscy pod gold zakładają koszule z podniesionym kołnierzykiem a'la cwaniak z bazaru. To jakaś nowa moda za którą nie nadążam, czyli tylko wybryki?

Nie wygląda to dobrze. Ale sądzę , że sporemu odsetkowi kobiet się podoba. Ten facet po prostu wygląda zjawiskowo seksownie . Gdy jakaś pani zobaczy tak ubranego gościa i porówna ze swoim mężem /partnerem ubranym w dresowe portki…..no to sami wiecie co się z kobieta może zadziać  . Swoją drogą przedwczoraj w Święto Trzech Króli , siedziałem sobie na ławce w uczęszczanym parku . Skonstatowałem wówczas , że większość mezczyzn , tak przed 40tką,  ubiera się właśnie w dres i byle jakie obuwie sportowe. I nie ma w tym nic złego . Po prostu trzeba to przyjąć do wiadomości, że ludzie cenią wygodę . 

Opublikowano
On 1/5/2025 at 4:13 PM, Krzysiek_W said:

Powiedzcie mi o co tu chodzi ? Już któryś raz z rzędu różne media mi podpowiadają filmiki z modą męską i wiele przypadków rzeczywiście bardzo fajnie dobiera zestawy. Natomiast nagminnie wszyscy pod gold zakładają koszule z podniesionym kołnierzykiem a'la cwaniak z bazaru. To jakaś nowa moda za którą nie nadążam, czyli tylko wybryki?

Najwyraźniej nie jest to nowe zjawisko. Filmik wygląda jak z profilu "pop menswear" nastawionego raczej na zasięgi. Podoba mi się jak na IG @thesecondbutton wytyka takie profile i rady jakie tam się pojawiają.

Optymistycznie wydaje mi się, że komuś i może by się udało nosić koszulę z wystającym kołnierzem z golfa żeby ciekawie to wyglądało ale to nie jest ten przypadek ;)

Opublikowano
Godzinę temu, StanislawK napisał:

Co sądzicie o koszulkach polo wykonanych z wełnianej dzianiny, jako alternatywy względem zwykłych bawełnianych czy koszul lnianych?

Wełna >>> bawełna

Ja chodzę w wełnie cały rok.

Opublikowano
3 godziny temu, Velahrn napisał:

Wełna >>> bawełna

Ja chodzę w wełnie cały rok.

Ja tylko od okazji do okazji.

Jak utrzymujesz czyste takie codzienne ubranie? Co chwilę do pralni chemicznej?

Opublikowano
56 minut temu, void napisał:

Ja tylko od okazji do okazji.

Jak utrzymujesz czyste takie codzienne ubranie? Co chwilę do pralni chemicznej?

Piorę w pralce. Wełnę można tak wykończyć (jakoś się to nazywa, proces enzymatyczny), że się nie kurczy w praniu.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ale, pomijając oczywiste kwestie odpowiedniego obchodzenia się z takimi koszulkami dzianinowymi - podczas prania czy suszenia, i fakt, iż wełna sama w sobie ma większą wartość od bawełny, to jaki jest praktyczny sens noszenia takich wyrobów, które są kilkukrotnie droższe?

Opublikowano
4 godziny temu, StanislawK napisał:

Ale, pomijając oczywiste kwestie odpowiedniego obchodzenia się z takimi koszulkami dzianinowymi - podczas prania czy suszenia, i fakt, iż wełna sama w sobie ma większą wartość od bawełny, to jaki jest praktyczny sens noszenia takich wyrobów, które są kilkukrotnie droższe?

Wełna nie łapie zapachów, nie nasiąka potem (brak efektu "mokrej szmaty" przy ciele), jest ciepła nawet gdy jest mokra (dlatego mówimy, że jest termoaktywna), szybko schnie.

Jako tzw. pierwsza warstwa podczas aktywności fizycznej sprawdza się znakomicie, bawełna za to - fatalnie.

Opublikowano
47 minut temu, Velahrn napisał:

Jako tzw. pierwsza warstwa podczas aktywności fizycznej sprawdza się znakomicie, bawełna za to - fatalnie.

Kiedyś próbowałem bielizny z wełny Merino i było to dla mnie przykre doświadczenie . Drapało , swędziało i gdy zdejmowałem dopiero była ulga . Wolę najtańszą bawełnę bezpośrednio na ciało , niż najdroższą wełnę .

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
28 minut temu, Manul napisał:

Kiedyś próbowałem bielizny z wełny Merino i było to dla mnie przykre doświadczenie . Drapało , swędziało i gdy zdejmowałem dopiero była ulga . Wolę najtańszą bawełnę bezpośrednio na ciało , niż najdroższą wełnę .

W moim przypadku drapie mnie tylko zwykła wełna. Natomiast nie odczuwam tego w przypadku merino. Bieliznę tego typu ubieram w sumie o kazdej porze roku i zazwyczaj na kilka/kilkanaście godzin, ponieważ często chodzę w góry.

Opublikowano
5 godzin temu, Gwiezdny durszlak napisał:

Cześć,

czy ktoś ma informacje czy sartolane działa? Napisałem do nich w sprawie klamer ale brak odpowiedzi. Mógłby jeszcze ktoś podesłać zdjęcie klamry ich pasków w kolorze nikiel, stare srebro, srebro. Z góry dzięki. 

Jakiś czas temu chciałem kupić u nich pasek. Wysłałem kilka maili, bo chciałem o coś podpytać. Do tej pory cisza.

Opublikowano

Działa działa, współpracują chyba ostatnio z instagramerem Outfitnarrative i on ich paski w prawie każdym poście poleca więc pewnie szybko schodzą. Ja ostatnio kupiłem z poszetki czarny pasek i właśnie zrobiony jest przez Sartolane. 

Opublikowano

Problem spodni szybko przecierających się w kroku. Da się temu jakoś zapobiec? Jakieś domieszki syntetycznych materiałów mogłyby zwiększyć wytrzymałość spodni? (Czy to raczej mit?) Czy po prostu co chwilę wymieniać na nowe?

Opublikowano
3 minuty temu, mgns napisał:

Problem spodni szybko przecierających się w kroku. Da się temu jakoś zapobiec? Jakieś domieszki syntetycznych materiałów mogłyby zwiększyć wytrzymałość spodni? (Czy to raczej mit?) Czy po prostu co chwilę wymieniać na nowe?

Ja naprawiam u krawcowej. Jeżeli dopiero co się przetarły, to da się wstawić kliny tak, że jest to niezauważalne od zewnątrz. Mam też takie spodnie, które wymagały wstawek z innego materiału, ale nikt mi się jeszcze tak intensywnie nie wpatrywał w te okolice, żeby zauważyć ;)