Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Z norweskiego?😉 Cavour ma świetną obsługę klienta i też bym się żadnych problemów nie spodziewał, ale fakt że z chyba pięciu zamówień niczego nie zwracałem.

Jak czytam Wasze historie to się zastanawiam, może Wy to wszystko „na firmę” bierzecie? W końcu „workwear”… Jeśli tak, no to karma wraca…😉 Kiedy stoję w kolejce w spożywczaku i ktoś przede mną bierze jajka i bułkę „na fakturę”, od razu przypomina mi się scena, w której Big Lebowski „The Dude” płacił za mleko czekiem…

IMG_4973.webp.2c89524df08dbd9c6ee7511807a7c1e1.webp

• Like 2

Zamawiam sporo rzeczy spoza UE do Niemiec. Nie zdarzył mi się jeszcze problem: płacę VAT albo przy odbiorze albo dostaję po paru tygodniach fakturę (paczka przychodzi od razu). Do tego parę Euro opłaty za odprawę.

Przesyłki DDP przychodzą tak jak z innego kraju UE.

Zamawiałem z Wielkiej Brytanii paczkę wysłaną DDP do Polski - przygody jak opisane wyżej przez kolegów, łącznie z pisaniem oświadczeń i opłatą administracyjną firmy kurierskiej. Odmówiłem odbioru i wróciła do sklepu.

Godzinę temu, lubo69 napisał:

Z norweskiego?😉 Cavour ma świetną obsługę klienta i też bym się żadnych problemów nie spodziewał, ale fakt że z chyba pięciu zamówień niczego nie zwracałem.

Dostajesz etykietę zwrotną gdzie jesteś nadawcą, potem UPS męczy nadawcę. W sumie z Cavour się nie komunikowałem.

Godzinę temu, Servetch napisał:

Zamawiam sporo rzeczy spoza UE do Niemiec.

Bierz pod uwagę, że to inna cywilizacja. Jak serwisujesz nowy samochód w ASO w Niemczech to Ci go naprawiają, w PL doszukują się twojej winy. Jak w Berlinie kupujesz opakowanie kawy X premium to dostajesz premium w Warszawie w takim samym opakowaniu może być miał (były swego czasu takie badania, ale mogło się to poprawić bo UE jakieś dyrektywy uchwaliła - Niemcy i tak często je sprytnie omijają).

A propos, Inpost wprowadził wysyłki do paczkomatów w ośmiu krajach europejskich. Zakładam, że także z tych krajów do Polski, a jeśli jeszcze nie, to wkrótce. Co prawda do UE i cła nie ma, ale może sprawy idą w dobrym kierunku.

• Like 2

Mam pytanie dotyczące wełny Geelong. Co to za wełna to z grubsza z opisu wiem, ale jak się okazuje nie do końca.

Odebrałem sweter Wiliam Lockie. Na stronie sklepu mają zróżnicowane cenowo warianty, między innymi 

1 Ply Geelong

2 Ply Lambswool  

Wybrałem lambswool ale na metce papierowej jak i wszytej widnieje Geelong.

Jedno i drugie to jagnię, jedno i drugie to wełna z południowej Australii.

Kolor się zgadza w innych sklepach występuje on również tylko w wersji Lamb.

W szwedzkim sklepie mają inną metkę z napisem New Lambswool,  sweter ma inne wykończenie ale to ten sam kolor i producent.

Ktoś wie o co chodzi?

„Podrupka” kaszmiru. Bardzo fajna wełna merino, która (w odróżnieniu od merino klasycznego) jest puchata jak kaszmir. Z tym że 1 ply geelong pewnie będzie tak puchata jak 2 ply lambswool. Z geelong jest jak z szampanem, nie każde wino musujące może się tak nazywać. Generalnie w użytkowaniu super.

• Like 2

2 godziny temu, lubo69 napisał:

„Podrupka” kaszmiru. Bardzo fajna wełna merino, która (w odróżnieniu od merino klasycznego) jest puchata jak kaszmir. Z tym że 1 ply geelong pewnie będzie tak puchata jak 2 ply lambswool. Z geelong jest jak z szampanem, nie każde wino musujące może się tak nazywać. Generalnie w użytkowaniu super.

Potwierdzam, mam kamizelkę z tej wełny . Jest gruba , miękka i bardzo puchata. Jeszcze nie była prana . Mam co do tej czynności wielkie obawy , gdyż boję się sfilcowania .

IMG_8501.jpeg

IMG_8502.jpeg

49 minut temu, Manul napisał:

Potwierdzam, mam kamizelkę z tej wełny . Jest gruba , miękka i bardzo puchata. Jeszcze nie była prana . Mam co do tej czynności wielkie obawy , gdyż boję się sfilcowania .

IMG_8501.jpeg

IMG_8502.jpeg

Filcowanie wynika zasadniczo z wirowania, nie kontaktu z wodą.

Polecam do prania wełny to:

eucalan-unscented-500.jpg?v=1724087382&w

Pierzesz w ręku, nie płuczesz, potem delikatnie wyciskasz (nie wyżymasz!), suszysz na płasko.

• Like 2

2 godziny temu, kormox napisał:

@Velahrn czy mógłbyś rozwinąć sformułowanie „nie płuczesz”?

Tak, tego płynu się nie wypłukuje. Tzn. zanurzasz, pierzesz ręcznie (no wiesz, tak naciskasz, przekręcasz w balii - jak to pranie ręczne) i wyciągasz. Nie ma etapu jak w zwykłym praniu ręcznym, że wylewasz wodę, wlewasz czystą, wyciskasz w tej wodzie aby pozbyć się resztek płynu, potem wlewasz kolejny raz czystą itd.

A propos, Inpost wprowadził wysyłki do paczkomatów w ośmiu krajach europejskich. Zakładam, że także z tych krajów do Polski, a jeśli jeszcze nie, to wkrótce. Co prawda do UE i cła nie ma, ale może sprawy idą w dobrym kierunku.

Potwierdzam.
Albumy z Niemiec dostałem przedwczoraj kurierem InPostu
  • Oceniam pozytywnie 2

Godzinę temu, victordeleco2 napisał:

Co do tematów wyżej - także polecam Bronson. Zaskoczyła mnie jakość w tej cenie. Zamawiałem t-shirty - jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, że są trochę wąskie w ramionach.

U tych Chińczyków polecanych przez kolegę Velahrna wszystko jest wąskie . Spodobały mi się ich spodnie tweedowe, ale w rozmiarówce xxl są  poniżej setki w pasie . Ja mam circa  106. To samo koszule . Ich xxl to max 116 w klatce, a ja mam 125 . Jedynie ten czarny płaszcz z meltona mi podpasował. Zastanawiam się nad nim. Chociaż te złote guziki musiałbym od razu przeszyć . 

2 godziny temu, Michaś napisał:

Poratujcie. Jakie są jeszcze sklepy z szeroką selekcją dobrych butów (różnych marek) i darmowym zwrotem z Polski? Znam herring shoes, ale czy jest coś jeszcze?

Rozumiem, ze asortyment polskich sklepów z butami szytymi już przejrzałeś i szukasz czegoś innego?

19 minut temu, suede napisał:

Rozumiem, ze asortyment polskich sklepów z butami szytymi już przejrzałeś i szukasz czegoś innego?

Z Polskich znam tylko klasyczne buty. Generalnie zdominowane są przez berwick i markę własną a szukam czegoś troszkę porządniejszego a przy okazji casualowego w takim nowoczesnym wydaniu.

Praktycznie każdy sklep / outlet internetowy z odzieżą ma w ofercie także buty. Z polskich sklepów oferujących "coś troszkę porządniejszego a przy okazji casualowego w takim nowoczesnym wydaniu" - czyli Tod's w dobrych cenach - mogę zaproponować Moliera2, handlującego głównie dziwnymi rzeczami typu Balenciaga czy Philipp Plein. Poza Polską sklepy specjalizujące się w butach to mybudapester (m. in. właśnie Tod's, Dinkelacker, C&J) oraz skoaktiebolaget (ale chyba zwrot płatny). Fajne klasyczne buty bywają czasami w showroom, ale opis towaru jest tam tragiczny. Oczywiście obowiązkiem "patriotycznym" jest wizyta w patine.pl

• Like 2

3 minuty temu, lubo69 napisał:

Praktycznie każdy sklep / outlet internetowy z odzieżą ma w ofercie także buty. Z polskich sklepów oferujących "coś troszkę porządniejszego a przy okazji casualowego w takim nowoczesnym wydaniu" - czyli Tod's w dobrych cenach - mogę zaproponować Moliera2, handlującego głównie dziwnymi rzeczami typu Balenciaga czy Philipp Plein. Poza Polską sklepy specjalizujące się w butach to mybudapester (m. in. właśnie Tod's, Dinkelacker, C&J) oraz skoaktiebolaget (ale chyba zwrot płatny). Fajne klasyczne buty bywają czasami w showroom, ale opis towaru jest tam tragiczny. Oczywiście obowiązkiem "patriotycznym" jest wizyta w patine.pl

Patine oczywiście kojarzę, kupowałem tam oksfordy na ślub parę lat temu. Asortyment mało casualowy.

sprawdze mybudapester, dzięki! 
a showroom godny jest zaufania? Wygląda to jak scam, wszystko co się nie wpisze mają na stanie i to zawsze w niskiej cenie

3 minuty temu, Gocławianin napisał:

Na mybudapester nie ma już Todsa czy C&J. Nawet oferta dinkelackera jest mocno okrojona. Wygląda to tak jakby się mięli zamykać.

Rzeczywiście, choć gwoli ścisłości Tod's jest, tylko damskie.

Godzinę temu, Michaś napisał:

Z Polskich znam tylko klasyczne buty. Generalnie zdominowane są przez berwick i markę własną a szukam czegoś troszkę porządniejszego a przy okazji casualowego w takim nowoczesnym wydaniu.

Skoro klasycznebuty i Patine już sprawdzałeś, to w takim razie został Ci jeszcze Loake: https://sklep.loakepolska.pl/

Mają w ofercie również sneakersy, więc powinno to spełnić założenia: porządniejsze i casualowe.