Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kolejne pytanko, jutro jadę na ślub kumpla. Wybrałem sobie poniższe zestawienie do (niestety wielkie) czarnego garnituru.

Żona uważa, że koszula+krawat bardziej nadaje się do pracy i nalega na białą koszulę two-ply i krawat jak tutaj -> http://e-berg.pl/dodatki/krawaty/41canj371568201.html.

Koszula - (biały kołnierz + mankiety, niestety pojedyncze na guziki):

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Poszetka - (podobny wzór co koszula tylko w mniejszej skali) + krawat:

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Pytanie jest takie, czy rzeczywiście nie pasują wybrane elementy garderoby na wesele i lepiej pójść w białą koszulę (i poszetkę) + jakiś krawat.

Bardziej slubne jest zestawienie proponowane przez Twoja dziewczyne ;) (Moim zdaniem)

Ja sie takimi historiami za bardzo nie przejmuje i poszedłbym tak jak mi sie podoba - Twoj zestaw nie jest zły, jest po prostu bardziej codzienny. Nie martw sie, na weselu i tak nikt lub prawie nikt, nie zwroci uwagi na takie niuanse.

Za bardzo nie przepadam za tego typu sklepami - ich ogrom mnie zniechęca :) Ale za Twoją namową postaram się tam udać i poszperać w krawatach.

W innym wątku zadałem pytanie o jakość poszetek/krawatów z thetiebar.com. Może Ty Zaki robiłeś tam kiedyś zakupy?

Z tym, że za każdym razem jak tam wchodzę, to jakoś nic do mnie nie trafia. Pewnie w miarę z rozrostem garderoby i większym wyczuciem własnego stylu coraz więcej krawatów będę brać pod uwagę :)

Dzięki za rady, lece spać, bo o 10 wyjeżdzamy już.

Pozdrawiam,

Michał

Idzie jesień, myślę że warto podjąć temat marynarki sztruksowej. W wyszukiwarce nie znalazłem o niej zbyt wiele.

Pytanie bardzo szczegółowe: czy wg Was granatowa sztruksowa marynarka pasuje do chinosów? Mam pewne wątpliwości, bo sportowa marynarka ze sztruksu noszona jest jesienią, za to chinosy kojarzą mi się ze spodniami wybitnie na porę letnią.

A szerzej, z czym wg Was dobrze jest łączyć sztruks? Na pierwszą myśl przychodzą mi jeansy, jakie jeszcze materiały warto brać pod uwagę?

A szerzej, z czym wg Was dobrze jest łączyć sztruks? Na pierwszą myśl przychodzą mi jeansy, jakie jeszcze materiały warto brać pod uwagę?

z innym sztruksem, chinosami z grubszej bawełny. A kolory no cóż polska jesień potrafi być ładna stąd mogą być jaśniejsze kolory ale w listopadową pluchę, idąc po mokrej ulicy to wolałbym coś na czym potencjalny brud czy zachlapanie byłyby mniej widoczne.

Edit: Spójrz na grubość i kolory tej bawełny: http://www.hfwltd.com/bobb.php?b=jgh&c=10&p=2

Mam granatową, sztruksową marynarkę typowo "roboczą" na mniej formalne okazuje i bardzo ją sobie chwalę. Pasuje do wszystkiego, a jest dobra i do pracy i na wyjście wieczorne.

Noszę ją do wszystkiego, do jeansów, bawełnianych chinosów i wełnianych spodni. Inna sprawa, że optycznie spodnie muszą być trochę cięższe, aby to się komponowało, dlatego taka marynarka jest dobra tylko poniżej 15C, w innym wypadku można się w niej ugotować. Polecam raczej drobny sztruks, szeroki jest zbyt przytłaczający i przez to na mniej okazji się przyda.

z innym sztruksem

Ja akurat nie lubię łączyć sztruksów. Uważam, że bardzo trudno jest uzyskać dobry efekt, czyli trafić pasujące do siebie różnice w szerokości. No i odradzałbym szary sztruks na marynarkę. Jeszcze nie widziałem dobrze wyglądającej marynarki w takim kolorze. Ale to kwestia gustu, czy może słabej znajomości rynku.