Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Skracaj do połowy uda i będzie lepiej. 

Do połowy uda to ze względu na rozmieszczenie guzików będzie kuriozalnie wyglądać. Na zdjęciu wygląda, jakby płaszcz sięgał poniżej kolana, proponuję skrócenie go odrobinę przed kolano. Ale najlepiej zrób tak jak radził Constantin, szpilki i naprzód!

Z czego ona jest, moleskin, sztruks, czy też nie daj Boże te jaśniejsze ciapki które widzę na zdjęciach to nie refleksy tkaniny tylko zamierzony wytwór "projektanta"? Jeśli to refleksy, nadaje się do chinosów, jeżeli zaś zamierzone, to nadaje się do kontenera.

• Oceniam pozytywnie 1

Z czego ona jest, moleskin, sztruks, czy też nie daj Boże te jaśniejsze ciapki które widzę na zdjęciach to nie refleksy tkaniny tylko zamierzony wytwór "projektanta"? Jeśli to refleksy, nadaje się do chinosów, jeżeli zaś zamierzone, to nadaje się do kontenera.

te refleksy to efekt wstawienia miniaturki żeby nie rozwalać forum oryginalnym zdjęciem, jest to normalna granatowa marynarka z jasnym prążkiem zresztą wystarczy kliknąć w miniaturkę i otworzy się normalne zdjęcie ;)

Skład:

63% BAWEŁNA
37% JEDWAB

Jeśli to granatowa marynarka sztruksowa, to z granatowymi chino nie zestawiaj.

choć to nie sztruks to z granatowymi raczej bym jej nie połączył, kiepsko to mogło by wyglądać ale mało się znam (sorry, rozpędziłem się z tymi kolorami ;))

Kolor to kwestia drugorzędna. Najpierw musisz pozyskać czinosiki. Jak mniemam buciki, paseczek i resztę już masz.

A właśnie czinosiki to ja już pozyskałem :) teraz czas na górę. Buciki i paseczek oczywiście mam tylko nie wiem w odpowiednich kolorach, buty mam brązowe jasne i ciemne, granatowe, czarne z typu pantofelków bo o serii kolorowych NB wspominać nie będę, a paski to moja pięta achillesowa bo mam jak na razie tylko brąz i czerń.

Prosiłbym o sugestie czego jeszcze brakuje w mojej szafie. Obecnie posiadam:

- dwa wełniane swetry, pierwszy granitowy, splot w warkocz, okrągły dekolt, drugi ciemnozielony w serek
- cztery pary spodni, trzy typu chino - jasnobeżowe, czekoladowe i czarne, jedną parę ciemnogranatowych dżinsów
- dwie białe koszule, jedną ciemnogranatową, cztery w kratkę (w odcieniach beżu, czerwieni, niebieskiego, niebieskiego z fioletem)
- z butów: ciemnobrązowe, zamszowe chukka, granatowe, zamszowe derby, buty żeglarskie (granatowy nubuk, góra [ta, gdzie jest wiązanie] ciemnobrązowa licówka), ciemnobrązowe trzewiki ze skóry licowej, ocieplane, zimowe (więc aktualnie nieużywane)

Reszta to całkowity casual. Części muszę się pozbyć, więc na ich miejsce wskoczą nowe. Jestem zwolennikiem dosyć eleganckich, ale i wygodnych, praktycznych ubrań (dlatego na razie nie mam żadnej marynarki, z racji tego, że do niej przydałby się krawat, krawat to wiązanie, blablabla...), poza tym dochodzi kwestia ekonomiczna. 

Myślałem nad kupnem dodatkowej pary spodni dżinsowych w jaśniejszym odcieniu, granatowego i brązowego swetra, szarego kardiganu (najlepiej splot w warkocz). Coraz bardziej jestem nastawiony na szelki i wełniane spodnie, muszę się nieco rozejrzeć po sklepach, jednak zdecydowanie bawełna jest częściej spotykana.

Co Wy byście radzili?  :huh:

Dobrze, w takim razie marynarki. A jak z koszulami? Przydałoby się co uniwersalnego, a moje dwie białe, no cóż, swoje już odsłużyły, robią się w dodatku za małe. Myślę, że z trzy, cztery koszule bym się doposażył, tylko jakie? Takie, które będą pasowały i do samych spodni bez marynarki, a także, jeśli to możliwe, na lato, do krótkich spodenek.