The Blue Boy Napisano 25 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2015 Znalazłem w zapomnianej szufladzie, chciałbym oddać do renowacji, ale nie wiem gdzie... Będę wdzięczny za sugestie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 25 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2015 Wygląda świetnie, co mu chcesz zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Blue Boy Napisano 25 Maj 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2015 Na zdjęciu tego nie widać, ale koperta straciła blask i szkło jest do wymiany. Indeksy i wskazówki też są do odświeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 25 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2015 Takie szkło się poleruje, pasta polywatch i 5 min roboty. Indeksy i wskazówki są oryginalne i raczej nic im nie potrzeba, oryginalny stan tarczy i wskazówek w tym przypadku działa na plus zegarka. Koperta jest chromowana czy stalowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Blue Boy Napisano 25 Maj 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2015 Szkło niestety jest pęknięte... Masz rację w kwestii indeksów, wskazówek i tarczy, dzięki za podpowiedź! Natomiast nie umiem stwierdzić z przekonaniem, jaka jest koperta, wygląda na stalową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 26 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2015 Dobry zegarek. Najwyżej wymienisz szkło i gotowe. Kopertę zawsze możesz polerować ściereczkami. Pewnie szukając w internecie trafiłeś na oferty Złotej. Tego sklepu nie polecam. Oddałem zegarek oryginalny - dostałem "taki sam" wypolerowany. Niestety nie był to ten sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Blue Boy Napisano 26 Maj 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2015 Dzięki za info! Gdzie wymienić szkło i jakimi ściereczkami polerować? Możesz coś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichałZet Napisano 27 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2015 O polerowaniu koperty tutaj poczytaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/80022-sciereczki-cape-cod-w-praktyce/page-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 28 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2015 Takie coś kupiłem (za 15 EUR, jakby kto pytał). Wygląda jak Certina Vainqueur (numer seryjny się zgadza:40170-2). Tarcza, jak widać, w bardzo ładnym stanie, tak samo wskazówki. Uszy i boki koperty są dość sfatygowane. Stąd moje pytania: -ile może kosztować chromowanie w Polsce? -czy warto je zrobić? Pytanie bonusowe dla tych, co się znają na starych Certinach, jeśli tu tacy są: dlaczego na tarczy jest tylko nazwa marki, a nie ma loga (którym był ponoć podówczas - bo to zegarek pewnie lat 50-tych - odwrócony trójkąt) ani nazwy modelu? Wszystkie Certiny Vainqueur w Google Images mają takie oznaczenia... Nie wydaje mi się, żeby tarcza była odnawiana (komu by się chciało taką popularną Certinę malować), a zresztą nawet gdyby była, to przecież przy renowacji każdy chce zachować logo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 28 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2015 Za chromowanie koperty do Hermy na Górczewskiej 114 w Warszawie płaciłem 2 lata temu ok 100PLN, czy warto sam musisz ocenić. Osobiście staram się tego nie robić ponieważ zegarki vintage mają swój urok i swoje niedoskonałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 28 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2015 To nie ruszam. Pytanie bonusowe wciąż aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Blue Boy Napisano 28 Maj 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2015 Podpowiedzcie proszę skąd szkło do mojej Doxy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 9 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2015 Edyt. Mod.: Przeniesione z wątku jdmznr Czy tak trochę odchodząc od tematu, ktoś mógłby mi podpowiedzieć, czy po konserwacji/remoncie "zabytkowego" zegarka można spodziewać się wydłużenia rezerwy chodu? W pokazywanym wczoraj Glashutte, który ostatnio dołączyłem do kolekcji, zaobserwowałem krytycznie krótki czas chodu. Fakt, że nie chodziłem w nim zbyt długo, aby mógł spokojnie się "nakręcić" - jednak po całym dniu "biurowym', od zdjęcia chodził ok. 3 h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 9 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2015 Sprężyna i bęben mogą byc juz bardzo brudne, a i sama sprężyna moze juz do wymiany, jesli długo służy i wcześniej nie była wymieniana.... A w ogół był serwisowany po zakupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Rzekomo "przed" zakupem, a ja jestem laikiem w tych sprawach. Muszę się z nimi przejść do zegarmistrza. Czy ktoś coś dobrego powie o zakładzie na Francuskiej w Warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Jesli nie ma konkretnych informacji czy papierów po przeglądzie to nigdy nie wiadomo jakiej on był jakości... U Pana Marka z pewnością można liczyć na najwyższy poziom usług, jest starszym cechu w Warszawie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 11 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2015 Bardzo często zegarki przed sprzedażą przechodzą przegląd. Tu okazuje się, że musimy odwołać się do definicji tego słowa. Zegarmistrz otwiera, mówi: tu brudne, tam zepsute, gdyby naprawić, wymienić to i tamto, wyczyścić i nasmarować - będzie ok. Po czym oddaje klientowi zegarek bo ten nie decyduje się na wspomniane zabiegi.Formalnie zegarek jest już po przeglądzie. Smutne ale prawdziwe. Odradzę Tobie oddanie zegarka w ręce firmy Głowackich przy ul. Złotej. Mnie trafiło się, że oddali zegarek z tarczą i werkiem innym niż dałem do czyszczenia. Właściwie wzięli oryginał a oddali po długim czasie składaka z zupełnie innych części. Spokojnie możesz zanieść do czasowni przy Jana Pawła II. Niosę tam każdy ze swoich zegarków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2015 Żadnych próżni i ciśnień tam nie ma. Jak chcesz to zrobić porządnie to ważne jest aby zrobiono to z wymianą uszczelek. Na bank w SGP a gdzie indziej to musisz popytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2015 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 27 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2015 W ds można najwyżej sprawdzić wodoszczelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VonOrlock Napisano 12 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2016 Czy ktoś mógłby mi polecić zegarmistrza w okolicy Ostródy/Iławy/Olsztyna? Chciałbym zrobić automatowi Seiko mały przegląd i szukam kogoś sprawdzonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MWojtylak Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 Odkopuję wątek. Czy ma ktoś pomysł na tę odchodzącą farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 farbka Humbrol, pędzelek i 10 min zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 Zostawiłbym jak jest. Wskazówki i indeksy są z fajną patyną, takie logo moim zdaniem pasuje i dodaje zegarkowi wygląd vintage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MWojtylak Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 Wiedziałem, że modelarstwo jako pasja się jeszcze kiedyś przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi