mariousz92 Napisano 30 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2014 Niestety zrobiłem fatalny błąd i założyłem buty zamszowe o jasnej karnacji na imprezę, A jak to na imprezie bywa tłoczno i każdy depcze po butach. Jak je rano zobaczyłem to aż posiwiałem. Mam taką szczotkę do zamszu: http://sklep.mateo.pl/sklep/98-517-thickbox/szczotka-do-zamszu.jpg A tutaj ten ciężki przypadek: Od czego zacząć? Najpierw tą stroną ostrą jakoś usunąć pierwszą warstwę zabrudzeń a później jechać gumą? Mam oczywiście renowator pod kolor ale chodzi mi głównie jak użyć tej szczoteczki na taki rodzaj zabrudzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 30 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2014 To się musiałby Saphir wypowiedzieć, ale ja bym to widział tak, że najpierw stroną gumową (tak w ogóle to na silniejsze zabrudzenia polecana jest kostka gumowa), a stroną z metalowymi włoskami dopiero na końcu. Jak nie wyjdzie, to pozostaje zaopatrzyć się w środek czyszczący do zamszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariousz92 Napisano 30 Listopad 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2014 Ok to czekamy na odpowiedz Saphira, słyszałem kiedyś gdzieś o jakiejś takiej piance którą się nakłada przed szorowaniem butów i niby brud ładnie schodzi, może właśnie warto by to kupić, ale musiałbym zagłębić się w szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 30 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2014 Ja mam takie pianki, które kiedyś kupiłem w Kazarze do butów (w sklepie zaproponowali) i powiem tak - darować sobie piankę, kupić to: http://multirenowacja.pl/omnidaim-100ml-odplamiacz-do-zamszu-nubuku-i-tkanin-saphir.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 30 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2014 A ja polecę (brud powinen zejść bez większego problemu - sam używam do moich NB) http://multirenowacja.pl/nubuck-suede-cleaner-75ml-plyn-do-czyszczenia-nubuku-i-zamszu.html + na przyszłość http://multirenowacja.pl/nano-protector-spray-250ml-high-tech-protektor-optymalna-ochrona.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariousz92 Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2014 Nano protektor już mam, spróbuje z tym suede cleanerem, bo widzę, że nawet tani. Ten odplamiacz troszkę zbyt drogi ale też dzięki za polecenie go, może w przyszłości wypróbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 2 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2014 Mam w tej materii (impreza i podeptane buty zamszowe) duże doświadczenie (czyszczenie butów 1-2 razy w tygodniu po imprezach). 1. Używam nano protectora regularnie i nie widze żadnego powtarzam żadnego efektu ochronnego w przypadku podeptania butów - brud i kurz pieknie wnikają w zamsz i nie dają się wyczyścić na sucho. 2. Kostka gumowa na początek, później szczotka druciana - efektem jest poprawa stanu butów ale zwykle jesli są porzadnie podeptane (jak załączone przez kolegę zdjęcia) konieczne jest użycie odplamiacza. 3. Omnidaim usuwa wszystkie plamy z imprez - niestety ma jedną wadę usuwa też kolor (testowane na dwóch różnych parach butów). Nieważne jaka proporcja z woda, nieważne że używam dokładnie z instrukcją, zawsze tworzy się charakterystyczna kolorowa pianka i kolor schodzi trochę. 4. A propos kosztów - Omnidaim jest bardzo wydajny, na prawdę warto kupić. 5. Realia sa więc takie, że albo doczyszczam na sucho, gdy impreza była dla butów łaskawa, albo po użyciu Omnidaim musze użyć Renowatora, który bardzo ładnie odnawia but. Oczywiście, im więcej razy używa się Omnidaim, tym bardziej kolor schodzi i Renowator później już nie daje rady wszystkiego pokryć (ciemny granat). Czerwień użyłem na razie raz do przypadku opisanego poniżej i w ogóle słabo kryje. Omnidaim raz tylko nie dał rady usunąć plamy z jakiegoś czarnego smaru - na innych butach, nie imprezowych btw (nano protektor oczywiście był na butach przed zabrudzeniem). Po gumie i szczotce plama częściowo zeszła, Omnidaim dał natomiast efekt zerowy (oczywiście kolor za to nieco zszedł). Za poradą Daniela z Multirenowacji kupiłem Hussard, mocniejszy odplamiacz. Efekt na plamę zerowy poniewaz go nie użyłem na niej - po próbce na języku (niewidocznej części) efekt odbartwienia był tak duży, że zrezygnowałem z użycia Hussarda na plamę. Potraktowałem but Renowatorem w kolorze i nauczyłem się życ z trochę widoczną plamą Mam nadzieję, że to pomoże. Pozdro Sekret 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariousz92 Napisano 2 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2014 xkoziol Można powiedzieć, że nawet tańszy. Tylko jak myśle, ile wpakowałem już w te buty, nano protector, renowator, szczoteczka do zamszu i jeszcze ten odplamiacz jakbym miał kupić to cena dorównywała by cenom butów. Może to nic dziwnego ale dla mnie tak, bo wcześniej nic nie dokładałem do butów. SekretDzięki za wyczerpującą wypowiedz. Fajnie, że ktoś ma podobny problem do mojego. Co prawda zakupiłem już suede cleaner, ale jeśli nie poradzi sobie to może jednak spróbuje z tym odplamiaczem, szkoda tylko, że ten kolor usuwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 2 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2014 ...Fajnie, że ktoś ma podobny problem do mojego... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 3 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2014 Omnidaim jest dość mocny, dlatego często daje radę tam, gdzie inne cleanery poległy, ale sporo też zależy od samego zamszu (nie każdy tak samo reaguje). Generalnie jeżeli coś delikatniejszego to jeden z poniższych powinien spełnić oczekiwania: Nubuck Suede Cleaner TARRAGO Universal Cleaner TARRAGO Shampoo TARRAGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 3 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2014 W takich przypadkach myślę, że jedynie pomogły by środki, które w swoim składzie zawierają jakiś rodzaj rozpuszczalnika, np. aceton. Nie są one jednak dostępne w sprzedaży detalicznej. Wykonywałem z powodzeniem czyszczenie np. zamszu podobnie zabrudzonego, ale było to zabrudzenie "oryginalne", bez prób czyszczenia przez Klientkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 3 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2014 Szewc24, aceton prawie na 100% odbarwi skórę. Wydaje mi się, że Twój pomysł jest dobry ale zaznaczając, że trzeba następnie podjąć inne kroki, np. rekoloryzacja. Swoją drogą próbowałem czyścić zamsz zabrudzony tłuszczem hussardem. Prawda, kolor w miejscu operacji zbladł z wrażenia , ale renowator kolorowy w sprayu załatwił sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 3 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2014 Nie doczytałeś uważnie Zawierają tylko aceton. Akurat środek o którym piszę, sprawia, że w bardzo niewielkim stopniu ingeruje w kolor. Przykład w linku : http://shoemaker24.eu/components/com_rsmediagallery/assets/gallery/original/cb63bba0e4829b2d02c1cdc641878629.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 3 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2014 Mam w tej materii (impreza i podeptane buty zamszowe) duże doświadczenie (czyszczenie butów 1-2 razy w tygodniu po imprezach). Marcin, naprawdę zazdroszczę Ci tego doświadczenia Nawet kosztem butów Ps. sorry za post pod podstem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 4 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2014 A tak swoją drogą, to ja mam Saphir Cleaner Omni'nettoyant (linia Medaille D'Or) - rozumiem, że jego działanie jest analogiczne do Omnidaimu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 4 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2014 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariousz92 Napisano 5 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Suede Cleaner nawet się spisał, póki co wyczyściłem jeden but aby zobaczyć efekty i wyszło nawet zadowalająco choć mogło być lepiej. Trochę może za późno zacząłem zmywać pianę czystą wodą i zostały ciemne ślady ale renowator powinien je zakryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariousz92 Napisano 25 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Po użyciu renowatora koloru i paru czesaniach kolor w miejscach czyszczenia Suede Cleanerem dość porządnie wyblakł, no niestety chyba nie da się już tego cofnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Po użyciu renowatora koloru i paru czesaniach kolor w miejscach czyszczenia Suede Cleanerem dość porządnie wyblakł, no niestety chyba nie da się już tego cofnąć. Wszystko (no może prawie) da się zrobić, ale musiałbyś pobawić się w farbowanie tinturą Saphira, to jest jednak droga w jedną stronę i musiałby być idealnie dobrany kolor, z uwzględnieniem koloru podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi