Parmigiano Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Podczas ostatniego wyjazdu do Anglii udało mi się zakupić 2 kupony tkaniny jedwabnej firmy Adamley.Nie jest tajemnicą ,że tkaniny tej firmy są używane przez wszystkich najbardziej renomowanych producentów krawatów na świeie.Mam nadzieję, że krawat będzię się prezentował fantastycznie. Kilka miesięcy temu miałem okazje odwiedzić rodzinna firmę Janina o ponad stuletniej tradycji w Krakowie i zapytać o możliwość wykonania krawatu z powierzoneej tkaniny.Właściciel wykazał gotowość wykonania tego zlecenia jednak zanim to zrobie chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Panów zlecał tam wykonanie krawatów a jeżeli tak to na co zwrócić szczególną uwagę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Ładne jedwabie! Powodzenia w projekcie! Firmy niestety nie znam, ale przy składaniu zamówienia zwróciłbym szczególną uwagę na: - rodzaj wypełnienia, żeby nie było za sztywne. - materiał na podszewkę. Jeśli ma być inny niż frontowy, to też trzeba zadbać o jego wysoką jakość. - a jeśli ma być to krawat bez podszewki, to na ręczne obrobienie brzegów w rulonik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whale Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Ciekawe. Byłem tam raz, chciałem skrócić krawaty i ewentualnie kupić jakiś. Pan za ladą wyśmiał pomysł skrócenia ("wyrzuć pan i kup krótszy, przecież to tanie rzeczy"), a następnie zaproponował mi kilka krawatów 100% poliester, rzeczywiście tanich, ale absolutnie badziewnych. Może to nie był właściciel. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Ten dolny materiał wygląda super gratuluje zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 16 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2014 Dzisiaj byłem zanieść tkanine i rzeczywiście w sklepie obsługą zajmuje się teraz osoba, która nie jest właścicielem.Zostawiłem jeden kupon tkaniny i krawat 7fold Barba Napoli na wzór.Na poczatku przyszłego tygodnia będe wiedział czy pracownia jest w stanie sobie z tym poradzić,drugi kupon zostawiłem u krakowskiego krawca Roberta Badury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 20 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 Krawat zlecony u krawca Pana R.Badury jest już gotowy,teraz muszę uzbroić się w cierpliwość ponieważ zakład Janina wykona swoją pracę w przyszłym tygodniu.Zdjęcia oraz swoje spostrzeżnia oraz porównanie zamieszcze zaraz po otrzymaniu drugiego krawatu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 Nie wolisz najpierw spróbować zamówić w tych zakładach krawat testowy z pośledniejszej jakościowo tkaniny? Osobiście bałbym się ryzyka zmarnowania tak pięknego jedwabiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 Czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HEMI Napisano 3 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2014 Parokrotnie korzystałem z usług zakładu Janina, ale niestety nie było wśród nich zamawianie, jedynie kupowanie gotowych produktów. W zasadzie jedynym (chociaż istotnym) minusem jest pan sprzedawca, który chyba mentalnie został w latach 90 (keidyś przez dobre 15 min opowiadał mi jak to wszystkie probemy z dobrej jakości odzieżą, a raczej jej brakiem, są winą kupców, z resztą miał rację, taki rynek). Ile razy oglądałem przedstawione towary NIGDY nie zaproponowano mi krawatu z innego materiału niż jedwab, więc nie mam pojęcia co to za bajki. Bardzo prawdziwie brzmi za to historia z wyśmianiem skrócenia krawata - sam jako odpowiedź na pytanie o knity usłyszałem parę opowieści jakie to tylko chwilowe i badziewne te włoskie mody .Ergo: produkty - krawaty oraz muszki, są bardzo dobre, szczególnie uwzględniając niewielką cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whale Napisano 3 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2014 Ile razy oglądałem przedstawione towary NIGDY nie zaproponowano mi krawatu z innego materiału niż jedwab, więc nie mam pojęcia co to za bajki. Może ze względu na mój młody wiek pan sprzedawca uznał, że dla studenta najlepsze są krawaty z poliestru? W każdym razie taki mi został zaproponowany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 5 Listopad 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2014 Krawat już jest gotowy ale z powodu mojego ponad tygodniowego wyjazdu dopiero jutro będe miał okazje go odebrać.Postaram się do końca tygodnia wrzucić fotografie i napisać kilka wniosków,które mam nadzieję pozwolą innym osobą uniknąć niemiłych niespodzianek:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 6 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2014 mam nadzieję pozwolą innym osobą uniknąć niemiłych niespodzianek:) Nieźle się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 9 Listopad 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2014 Kiedy zdecydowałem się kilka tygodni temu na ten mały eksperyment nie zdawałem sobie sprawę ,że bedzie to nie lada wyzwanie.Pierwszy krawat został wykonany przez Pana R.Badure i tutaj jedyną rzeczą, którą ustaliliśmy była szerokość 8cm.Finalnie krawat nie nadaję się do noszenia z co najmniej trzech powodów:jest za długi o około 10cm i w momencie utworzenia węzła cieńszy koniec znacznie wystaje.zbyt mała szerokość na odcinku centralnym oraz końcowym powoduje, że węzeł jest zbyt małytrzecia uwaga dotyczy zniekształceń,które powstały w ciagu dwóch tygodni ,podejrzewam że ma to związek z żle dobranym wypełnieniem.Drugi krawat zosta wykonany przez pracownie Janina,w odróżnieniu od pierwszego zlecenia tym razem zostawiłem na wzór włoski krawat Barba Napoli 7-fold.Niestety zadanie okazało się zbyt trudne i musze sie zadowolić finalnie 3-fold:).Jesli chodzi o samą jakość wykonania to jest poprawnie ale liczyłem na znacznie więcej.Jeżeli miałbym pokusić sie o kilka wniosków na przyszłość to najwazniejszy jest taki :że w Krakowie brakuje miejsca gdzie moglibyśmy uszyć krawat najwyższej jakości,mój mały projekt pokazuje ,że nawet najlepsza takniana to zamało jeżeli brakuje umiejetności.Teraz najważniejsza informacja pewnie dla sporej grupy osób,cena.Krawat R.Badura 120zł,Janina 70zł. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
machez Napisano 27 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2016 Historia firmy Janina w ostatnio przeczytanym artykule... Wybiorę się tam przy okazji kolejnej wizyty w grodzie Kraka http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,19680568,rodzinna-firma-z-krakowa-przechowuje-sekret-ktory-chcialby.html#TRwknd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 27 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2016 Historia ciekawa, ale w mojej opinii okraszona dużą dozą megalomanii właściciela firmy... ...Czy ktoś z forumowiczów jest posiadaczem wyrobów JaniNa i mógłby podzielić się wrażeniami z użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 27 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2016 Wybór w sklepie jest dość spory, ale ze świecą tam szukać egzotycznych produktów. Wszystko z typowego jedwabiu, brak innych materiałów. Pytając o knity zostałem zmierzony dość chłodnym spojrzeniem. :< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 28 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2016 Historia ciekawa, ale w mojej opinii okraszona dużą dozą megalomanii właściciela firmy... O tym samym pomyślałem czytając te fragmenty: "Jeśli chodzi o wiązane muszki, to jesteśmy praktycznie monopolistą. Są firmy, które próbują nas naśladować, biorą wzorce i kroje z XVIII wieku i kopiują je, ale nie wychodzi to do końca dobrze. Nikt nie wie, na czym polega tak zwany kompensator wiązania muszki, a ja nigdy tego nie zdradzę. [...] Tak więc jesteśmy w zasadzie jedynym producentem fularów i muszek do wiązania w Polsce, który wie, jak to się powinno robić" "Ponieważ każdy rok ma narzucony nieco inny rodzaj kroju krawata, na ścianach pracowni zobaczymy nie tylko całą paletę barw, ale i kształtów" "Dzisiaj popularne są cztery rodzaje krawatów: tzw. śledzik, najchętniej noszony przez młodzież i kobiety, najpopularniejszy classic, nieco od niego węższy biznes classic i super classic, przeznaczony tylko do lekkich garniturów i jedwabnych marynarek" 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 29 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Luty 2016 Krawaty są poprawnie uszyte jednak wybór tkanin na miejscu zatrzymał się chyba na latach osiemdziesiątych. Szkoda, że narracja właściciela tak mało ma wspólnego z stanem faktycznym. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 12 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2018 Będąc dziś w Krakowie na gościnnych występach zajrzałem do firmy Janina (niedawno nastąpiła zmiana siedziby, aktualnie to Miodowa). Jeżeli chodzi o wybór to daleko do 800 rodzajów, o których mowa w artykule linkowanym w tym wątku. Wzornictwo różne, od kiczowatego po bardzo ładne. Niestety na ogół te najładniejsze mają szerokość 7-7,5 cm, więc z punktu widzenia estetyki forumowej jest to strata niebrzydkiego materiału. Są klasyki o normalnej szerokości, ale w mniejszości - granat czy bordo w kropki, jakieś regimentale. Jakość oceniam w okolicach RoT czy theTieBar, cena w podobnych rejonach. Jest trochę wiązanych much. Nabyłem to co na zdjęciu, krawat ultraklasyczny - 9,3 cm, mucha chyba wełna. Sprzedawca sympatyczny - pan przed 60-tką o atletycznej budowie w bardzo ładnej i dobrze dopasowanej sportowej marynarce o szerokich klapach (może wzmiankowany w artykule bratanek właściciela?). Ze zrozumieniem przyjął moje narzekanie na wąskie krawaty, zgadzając się, że do mnie nie pasują.Wysłane z mojego LG V30 przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi