Skocz do zawartości

Buty do pracy stojącej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mógłby mi ktoś pomoć w wyborze butów do pracy?

Przeszukałem już kilkanaście stron i jak na razie nic nie znalazłem.

Mam prace stojącą- 8h

Mam także problem z pietami. Strasznie mnie bolą od tego stania.

Chciałbym jakieś w wyprofilowaną wkładką. Nie jakieś płaskie.

Cały czas myślę nad butami do biegania. Niby są najwygodniejsze.

Cena - Chciałbym wydać jak najmnjej ale powiedzmy, że do 250zł.

Z góy dziękuje za pomoc! :)

Opublikowano

Zależy, jaki rodzaj pracy wykonujesz, chyba stojąc raczej niż biegając?

Sprawdź tu: http://www.propedia.pl/pl/14/sklep/1/4/  + Google.

Do pracy "stojącej" dobre są clogi dla chirurgów.

Oczywiście obuwie "wsuwane" z polipropylenu lub innego zaawansowanego technologicznie tworzywa sztucznego (coś a'la Crocs). Drewniaki - doznania są bolesne, kiedy "nastąpi się" na krawędź buta.

W dalszych kwestiach odnośnie obuwia do pracy polecam inne fora, np. wbutach.pl. Na obecnym mógłbyś spotkać się np. z poradą, że ... Yanko, Meermin, Nunes Correa, Bexley itp.

Opublikowano

Przede wszystkim pojawia się pytanie, jakiego typu jest to praca - czy buty są widoczne i czy muszą spełniać jakieś wymagania, czy też pracujesz "za ladą" i komfort jest jedynym wyznacznikiem.

To jest forum o klasycznej, męskiej elegancji, więc dyskusja w wątku ma sens pod warunkiem, że szukasz reprezentacyjnego i jednocześnie wygodnego obuwia. W innych przypadkach raczej nie będziemy w stanie pomóc.

Jeśli tak jest, to ja rekomendowałbym buty typu driving mocs - klasyczne, miękkie, praktycznie nie czuć ich na nogach - "klasyczne kapcie".

Jeśli muszą to być półbuty, to nie wiem - kilka firm produkuje tego typu obuwie (Barker Flex np.), ale ja nie mam z nimi żadnych doświadczeń.

Opublikowano

Kolega poszukuje obuwia do pracy. Porady odnośnie ich rodzaju oraz sposobu poszukiwania zostały (chyba) udzielone j/w. Zapewne nie pracuje on w biurze korporacji, ani też za biurkiem w urzędzie... Ironia nie jest wszak cechą dżentelmenów? Najaktywniejszy z moderatorów powinien (chyba) podjąć decyzję o kontynuowaniu lub likwidacji dyskusji.  

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi!

Co do pytań:

Reszta stroju nie jest ważna. Chodzę ubrany jak chcę. Teraz spodenki plus koszulka.

Stoję przez 8h przy młocie(wycinam różne wzory)

Obecnie posiadam adidas adi racer i nie jest najgorzej choć w lepszych butach powinno być lepiej.

Ostatnio wziąłem do pracy adidas plincamina i po około 2h chciałem iść do domu. Ból nie do zniesienia.

Air max'y odpadają. Choć miałby spełniać moje oczekiwania w 100% i tak ich nie kupie.  Ale mimo to dzięki za propozycje :)

Wkładki mam zakupione - real shock i włożone w klapki. Zakładam je po 4 godzinach pracy jak zaczynają mnie pięty boleć. Działa to też w drugą stronę. Jak mam je założone od początku to po 4h zakładam buty bo mnie pięty bolą.

Byłem u urtopedy, w sumie nic się nie dowiedziałem poza tym, że mam płaskostopie, o którym wiedziałem już dawno.

Przpisał mi lek nimesil i dzięki niemu jeszcze nie zrezygnowałem z tej pracy :)

Opublikowano

Nimesil - lek stricte przeciwbólowy i przeciwzapalny. W Twoim przypadku to tylko "półśrodek", bez efektu przyczynowego, obarczony działaniami niepożądanymi - szczególnie przy dłuższym stosowaniu. Praca i stały dochód są wartościami b. cennymi, ale pomyśl (przy obecnej przypadłości) o jej zmianie. Wkładki do butów sprawy nie rozwiążą, za kilka lat "wysiądą" stawy skokowe a następnie kolana.

Z życzeniami zdrowia... 

Opublikowano

Zgadzam się z xyz. Nimesulid to lek przeznaczony do krótkotrwałego leczenia ostrego bólu, nie do długotrwałej terapii. Jak wszystkie wybiórcze inhibitory COX-2 zwiększa ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych. Chcesz mieć kłopoty z sercem, nerkami, żołądkiem? Bo właśnie tak kończy się przewlekłe stosowanie tego typu leków. Wiem, że to łatwo powiedzieć, ale powinieneś pomyśleć nad zmianą pracy na taką mniej obciążającą Twój organizm...

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Wiem, że zmiana pracy to najlepszy wybór  ale nie chcę tego robić jak na razie.

Mieszkam w małej wiosce i cięzko jest z pracą. Do miasta mam kilkadziesiąt km.

Zakład mam 5 min drogi od siebie i ta praca mi odpowiada.

Opublikowano

dziś masz wybór, a jutro możesz już wybierać tylko w pracach siedzących... tylko jak się dostaniesz do tego miasta, mając problemy z chodzeniem?

sugerowałbym udanie się do innego lekarza - niestety jak w każdym zawodzie - są solidni, ale też "lipiarze". Może powinieneś mieć obuwie ortopedyczne? Płaskostopie z uwagi na charakter pracy może Ci się nasilać... do konieczności ingerencji operacyjnej.  Wydaje mi się, że akurat obuwie sportowe nie sprzyja uniknięciu przykrych konsekwencji. 

Opublikowano

Praca 8 h przy młocie, a jest czas żeby Forum BwB poczytać i napisać? Obym się mylił...

Chyba że w przerwie na posiłek...

Póki co doba ma jeszcze 24 godziny, chyba, że przeoczyłem jakąś nową dyrektywę.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Praca 8 h przy młocie, a jest czas żeby Forum BwB poczytać i napisać? Obym się mylił...

Chyba że w przerwie na posiłek...

A co w tym dziwnego?

Lub kpi, bawi się, slangowo - "wkręca"...

To żadna ściema ani nic z tych rzeczy. Niby czemu miałbym to robić?