Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W sierpniu biorę ślub.

Stoje przed wyborem garnituru.

W poprzednim miesiącu przeszedłem wszytskie sklepy z garniturami w blue city i galerii Mokotów w tym lorens i wiktor , boss , armani , versace , wólczanka , próchnik itp.

Praktycznie w zadnym nie bylo nic ciekawego dla mnie , jedynie bytom mnie zainteresował swoimi garniturami ze skretka 140-180 w cenie ~2200.

Posiedziałem także kilka godzin w necie i znalazłem:

http://balthazar.pl/sluby/

Byłem na targach ślubnych , tam panowie z balthazaara wydawali sie najabrdziej ogarnięci w temacie.

Moje pytanie jest takie , czy brać garniak w bytomiu i go przerabiać , bede musiał na brzuchu troche poszerzyć ; ) 

Czy szyć na miare za 3000 zł w baltazarze ?

Czy moze jeszcze jakaś inna opcja ? 

Z góry dziękuje za wszytskie rady,

Opublikowano

Odpowiedź wbrew pozorom nie jest jednozdaniowa. Usiądź na spokojnie i poczytaj podwieszone tematy, ewentualnei blogi np macaronitomato.pl milerszyje.pl mrvintage.pl

Ja doradzam:

za 1200 (jest teraz promocja) kup dobre buty np czarne oxfordy z www.patine.pl, dodaj 200 zł na prawidła i kremy do butów

za 1400 dobry garnitur z wieszaka np firma Albione w Fashion House, a potem zanieś go do dobrego krawca (adresy znajdziesz na forum) i dostosuj do siebie za ok 200-300 zł

Jeżeli koniecznie chcesz coś szyć to pomyśl nad białą koszulą, cena to ok 400 zł

mam nadzieję, że pomogłem :)

ps

jeżeli będziesz musiał "poszerzać garnitur w pasie" to wstrzymaj się z zakupem do lipca i wiesz co zrobić z obwodem brzucha ;) 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Pierwsze szycie na miarę może nie spełniać Twoich oczekiwań, dlatego bezpieczniejszym wyborem będzie produkt z wieszaka poprawiony u odpowiedniego krawca. Nie wiem czy 3300zł jest Twoim budżetem ogólnym na cały ubiór w dniu ślubu czy tylko garnitur, ale jeżeli jest to budżet ogólny, to zdecydowanie lepszym wyborem będzie produkt z wieszaka oraz inwestycja w dobrą jakościowo koszulę, czarne oxfordy i dodatki.

Opublikowano

Kupiłem dziś w bytomio garnitur ciemny granat z bordową podszewką bodajże roma sie nazywa skretka 150s 1999 zł , do tego srebrne spinki  90 zł , gruba biala koszula  250 zł , mucha pod kolor oczu ; ) 100 zł  = ~2450 zł , za duze zakupy rabat 30% i zapłaciliśmy lekko ponad 1700 i na karcie bytomia rabatowej dostalem coś kolo 150 zł 

jeszcze buty zostały.

kupie w salamandrze do 600 zł 

Opublikowano

Pokaż zdjęcia i się zastanowimy, co trzeba z nim zrobić. Te 600 zł na buty to już przewidując 150-300 zł na przeróbki garnituru? Za ~700 by się dobre buty nawet znalazły, za 600 ciut gorzej, ale raczej też.

Opublikowano

dobry garnitur z wieszaka np firma Albione w Fashion House

Albione ? Recnam'a trzeba było jeszcze zaproponować :/ i do takiego łacha buty za 1,2 k ? Brawo

Pokaż zdjęcia i się zastanowimy, co trzeba z nim zrobić. Te 600 zł na buty to już przewidując 150-300 zł na przeróbki garnituru? Za ~700 by się dobre buty nawet znalazły, za 600 ciut gorzej, ale raczej też.

Jak się postara to za 600zł w Bexley fajne oxfordy kupi.

Opublikowano

Nie kupie butów w ciemno niestety : (

TYlko i wyłącznie sklepy stacjonarne.

Czy to prawde ze mam chodzić tylko zapięty na 1 guzik ? 

marynarka z 2 guzikami.

z tył€ 2 wycięcia.

babeczka powiedziala ze tylko i wylacznie zapinam sie na 1 gorny.

Opublikowano

Wcześniej egz gimnazjalny , matura , odebranie uprawnienia w mariocie i moze ze 3 razy na rodzinnych uroczystosciach ale wczesniej mialem garniak z bazaru za 400 zł. ....

tak wiec prawdziwy garnitur to ten.

wczesniej nie mialem okazji bo na codzien chodze w casual jensach , lekkich t-shirtach i jakis lekkich sportowych butach.

a pracuje w stroju roboczym bo jestem serwisantem urządzeń dźwigowych. 

Opublikowano

Nie kupie butów w ciemno niestety : (

TYlko i wyłącznie sklepy stacjonarne.

Czy to prawde ze mam chodzić tylko zapięty na 1 guzik ? 

marynarka z 2 guzikami.

z tył€ 2 wycięcia.

babeczka powiedziala ze tylko i wylacznie zapinam sie na 1 gorny.

Nie lękaj się. Najwyżej odeślesz i wymienisz lub oddasz. A Bexley to całkiem dobry wybór, tylko "podkówki" z przodu dobrze dodać u szwca. Cena ok.5 pln.

Guzik - idąc na skróty - tak, na górny.

Opublikowano

A ja - jeśli wolno - poradzę koledze tak: oczywiście, ślub jest wydarzeniem bardzo ważnym i na stroju w tym dniu nie należy przesadnie oszczędzać. Niemniej jednak, warto - jak we wszystkim - zachować umiar, wbrew temu co niektórzy mogą sugerować. Na garnitur i buty warto wydać grube tysiące złotych, ale tylko pod warunkiem, że założymy je więcej niż raz. Garnitur z Bytomia (niedawno odwiedziłem ich salon i byłem pozytywnie zaskoczony) po poprawkach na pewno się sprawdzi. Buty z Bexley'a też (czas na przymiarkę i ewentualną wymianę jeszcze jest, skoro ślub w sierpniu). Koszula moim zdaniem też spokojnie wystarczy 'sklepowa'.

Zachęciłbym do znacznie droższych zakupów, bo zdaję sobie sprawę, że garnitur z Bytomia i buty z Bexley'a to nie jest szczyt jakości. Sam na ślubny strój wydałem sporo więcej, ale tylko dlatego, że na pewno jeszcze i buty, i garnitur, i koszulę, i krawat nie raz wykorzystam. Skoro kolega PiotreQ! garnitur zakłada rzadko, nawet nie raz w roku - nie ma moim zdaniem sensu wydawać więcej, niż chce wydać.

A buty z Salamandra istotnie są brzydkie. I chyba nawet coraz brzydsze (a może to mój gust jest coraz lepszy).

Opublikowano

123, co Cię dziwi w wydaniu tyle samo na buty co na garnitur? Gdzie polecasz w Polsce kupić garnitur "niełach" w cenie 1200 zł? 

Na pewno nie w outlet center zwłaszcza, że to ma być garnitur weselny. 

Opublikowano

Zgadzam się z Tobą Filip ale kolega szukał czegoś na własne wesele, budżet go nie ograniczał więc nie widzę powodu do zakupu w outlecie a już totalnie nie rozumiem kombinacji outletowy gajer + buty np. Yanko . Na inne okazje jak najbardziej outlet, czemu nie ale mając ponad 3k zł na ślubny garnitur nie wyobrażam sobie szukania go w OC.