Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Gość grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ja jezeli chodzi o buty w przystepnej cenie moge polecic zakupy w "factory shops" sa tam buty które nie przeszly koncowego testu i dlatego maja na podeszfie pieczec SUBS, ale powiem ze skazy sa bardzo ale to bardzo niewidoczne, takie jak np. slad ugryzienie owada na skorze itp. Dlatego taki but nie moglby zostac dopuszczony do normalnej sprzedazy.

Ale za to ceny sa bardzo przystepne, mianowicie buty John Lobb zaczynaja sie od 300 funtow! Problem w tym ze buty bardzo szybko schodza i nie ma pewnosci czy dostanie sie taki maodel jaki sie chcialo:(

Ale gdyby ktokolwiek z was byl przy okazji w Northampton to polecam, szczegolnie w sobote, gdyz produkcja konczy sie w piatki.

Poniżej przesylam adresy i numery telefonow, gdyz jest mozliwosc zlozenia zamowienia telefonicznego oczywiscie z tego co jest dostepne. Chociaz nie wiem czy zgodzili by sie na przesylke do PL, ale mysle ze warto sprobowac.

CROCKETT & JONES LTD
PERRY STREET
NORTHAMPTON
NN1 4HN
TEL: +44 (1604)-631515
FAX: +44 (1604)-230037 
Friday 14.00-17.15
Saturday 9.30-13.15

JOHN LOBB & CO LTD
OLIVER STREET
NORTHAMPTON
NN2 7JL
TEL: +44 (1604)-715011
FAX: +44 (1604)-712762 
Weekdays 9.00-17.00
Saturday 9.00-12.00

CHURCH & CO LTD
ST. JAMES
NORTHAMPTON
NN5 5JB
TEL: +44 (1604)-751251
FAX: +44 (1604)-754405
Weekdays 9.30-16.30
Saturday 9.30-14.00

TRICKER'S CO LTD
ST MICHAEL'S ROAD
NORTHAMPTON 
NN1 3JX
TEL: +44 (1604)-630595
FAX: +44 (1604)-624978
Weekdays 9.00-16.30

Pozdrawiam,

Maciek

• Oceniam pozytywnie 4

Partenope jest trochę droższy. Kupowałem w przedziale 500-600. Ryłko, Gino Rossi, Venezia w zależności od modelu zwykle 100 -200 złotych taniej (domyślam się, że jako Master raczej takich nie nosisz). Moim zdaniem jeśli taki jest wybór,  warto dołożyć i kupić Partenope, albo jak się ma możliwości dołożyć więcej i kupić Meerminy...

Jesteśmy tylko ludźmi, pamiętam o tym. Zdarza mi się nosić Nordy do których mam sentyment i buty od Januszkiewicza, mam też trampki czy espadryle, które cenowo nie mają sobie równych (kupuję je po 3 euro za parę). Myślę, że koledzy Mastersi również posiadają buty tanie, a nawet bardzo tanie, są wśród nich tacy którzy mają buty Ryłko czy Gino Rossi...

Partenope to zupełnie inny poziom jak Meermin.

Nie ma możliwości zrobić takiego porównania.

Meermin ma 2 linie - classic i maestro, a angielskie marki mają zazwyczaj tych linii 5 i więcej...

Nie czuję się ekspertem pokroju Immune czy eye-lip'a, mogę napisać tylko, że skóry meermina są dobrej jakości (o czym świadczy już sam fakt, że Meermin podaje z jakich garbarni bierze skórę), mam jedne buty z linii maestro i mogę je porównać pod względem wykończenia do c&j connaught. Oczywiście jest to wielce subiektywna opinia i pewnie zaraz zostanę zaatakowany przez tysiące znawców :-)

Jesteśmy tylko ludźmi, pamiętam o tym. Zdarza mi się nosić Nordy do których mam sentyment i buty od Januszkiewicza, mam też trampki czy espadryle, które cenowo nie mają sobie równych (kupuję je po 3 euro za parę). Myślę, że koledzy Mastersi również posiadają buty tanie, a nawet bardzo tanie, są wśród nich tacy którzy mają buty Ryłko czy Gino Rossi...

Mają, ale nie noszą. Ponadto, ja swoje (dawno wyrzucone) Wenecje kupiłem za 250 zł, a buty od Dżina z Rosji za 150 na Allegro. Wspomniane powyżej kupowanie tego typu butów w granicach 400 zł uważam za topienie kasy w błoto; to powinno być karane publiczną chłostą.

Marek włoskich jest multum, nie wszystkie da się przetestować/sprawdzić. Ważnym kryterium jest "obecność" marki w Internecie - jeśli nie ma opinii (np. na styleforum), to ja bym odpuścił. Są sprawdzone marki, wiadomo, co się kupuje i co się dostanie. Powtarzam - 600 złotych to jest dużo kasy; po dołożeniu 300 (wiem, że nie każdego stać) można już próbować upolować naprawdę porządne buty.

Wiktor w tej cenie masz kupę marek - JLoic, Markowski, Septieme, Loding, Prime Shoes, Herringi i inne Loaki, Meermin, do tego jak chce Ci się szukać na ebay uk to Cheaney, Barker, można trafić czasami wyższe marki.

Dodam, że bywają również atrakcyjne promocje organizowane bezpośrednio przez ww. firmy - np. Cheaney miał ostatnio promocję na własnej stronie i niektóre modele były przecenione z ok. 1600 na 900 zł, kolega kupił i muszę przyznac, że był to bardzo dobry zakup - świetny jakościowo but w cenie poniżej tysiąc. Swoją drogą zbliża się okres świątecznych promocji, więc warto popolowac :)

Dziękuję Panowie,

skorzystam z Waszych rad, choć trochę się obawiam kupować przez internet. Wiele się nauczyłem przez te kilka miesięcy śledzenia Forum. Jestem pod wrażeniem Waszej bezinteresownej chęci pomocy.

Jeżeli nie nadużywam uprzejmości kolegów: jadę na kilka dni do Paryża. Czy możecie polecić jakieś sklepy z butami lub materiałami ( niestety ubrania we Francji zwykle są dla mnie za małe...)?

Dziękuję i pozdrawiam!

Wiktor

jadę na kilka dni do Paryża. Czy możecie polecić jakieś sklepy z butami

W kwestii butów to: Markowski (rue de Paradis, 10 minut z buta od Galleries Lafayette), Loding niedaleko Opery, Emling ma sklep w centrum handlowym w La Defense, w zasadzie obok Grand Arche. Oprócz tego Bexley, Septieme, Carmina, w tych nie byłem, ale w sieci bez problemu namierzysz.

• 2 weeks later...