saphir.pl Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 Tu są moje - przed i po patynowaniu (po zakupie): viewtopic.php?p=18117#p18117 Aktualna fotka (tydzień temu): Osobiście polecam. Sprawują się świetnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 Można nosić bardzo wąskie spodnie, aby bić po oczach przechodniów swoimi butami. Ale można też pójść o krok dalej i w gablocie w miejscu publicznym je umieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 Hehe Kurczę, nie chciałem oddać, ale zmusili mnie, a ja musiałem znowu w trampkach chodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 śliczne buty. Mam pytanie do znawców, jak lotniki nazywają się po francusku? Wie ktoś może? za dwa tyg. będę w Paryżu i może uda mi się nabyć drogą kupna (albo inną niecną metodą) takowe . choruje na takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 śliczne buty. Mam pytanie do znawców, jak lotniki nazywają się po francusku? Wie ktoś może? za dwa tyg. będę w Paryżu i może uda mi się nabyć drogą kupna (albo inną niecną metodą) takowe . choruje na takie. Ogólna nazwa RICHELIEU http://www.loding.fr/fr_5_chaussures_ri ... atine.html http://www.emling.fr/chaussure-collecti ... -1290.html ale może jest bardziej szczegółowa nazwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 Richelieu to synonim oxfordów, nie zaś lotników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 Dziękuję za wskazówki. jak będę w Paryżu, to dopytam na miejscu o nazewnictwo na wszelki wypadek, i zdam relację. Pozdrawiam serdecznie. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Francuz Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 Zaintrygowało mnie pytanie. Nie znalazłem konkretnej francuskiej nazwy poza "Le Richelieu « one cut » ou “whole cut” ". Zobacz stronę http://forthediscerningfew.com/2010/11/ ... -souliers/ na której przedstawiono różne typy obuwia. Pozdrawiam Francuz PS. Najlepsze nazwy FRANCUSKIE na końcu: "La desert boot", "La chukka boot", "La Chelsea boot" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 @Francuz merci beaucoup. ce ca! p.s. większość tych nazw to jak zauważyłem określenia angielskojęzyczne, wprost przeniesione do francuskiego. To mnie zaskoczyło, jak znam Francuzów i ich niechęć do angielszczyzny, tudzież ich przekonanie o własnej wyższości. Świadczy to niewątpliwie o niezwykłej potędze obuwniczej anglosasów. p.s.2 widzę, że też to zauważyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 Richelieu to synonim oxfordów, nie zaś lotników. Czy lotniki są "podtypem", że tak ujmę, oxfordów? Przymierzam się do zakupu eleganckich butów do garnituru i oxfordy były 1. moim wyborem. Lotniki też trzymają ten standard elegancji? Pytam bo zdjęcia to zdjęcia a w realu nie mam ani jednych ani drugich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 Podział na oxfordy i derby to właściwie podział wg. przyszwy, oxfordy uważane są za 'bardziej eleganckie', mają one tzw. zamkniętą przyszwę. Lotniki to podtyp oxfordów z tego powodu, że debry mają przyszwę doszytą do cholewki, a doszyta przyszwa zaburza ideę butów z jednego kawałka skóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 Michau, zacznij od standardowych oxfordów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 Hmm, na stronie Emlinga w zakładkach z opisem poszczególnych modeli lotników jako typu richelieu pojawia się określenie rodzaju: escarpin à lacets (sznurowane buty do tańca/buty dworskie? ); może ten trop warto zbadać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 Richelieu TO NIE SĄ LOTNIKI. Na stronie Emlinga w zakładce Richelieu figurują np. takie buty http://www.emling.fr/chaussure-collecti ... -1316.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 I np. takie: http://www.emling.fr/chaussure-collection/ville/richelieu/kendrick-1288.html, takie: http://www.emling.fr/chaussure-collection/ville/richelieu/ruben-1471.html i jeszcze parę innych. Tak je na tej stronie klasyfikują, niezależnie od tego, jak głośno będziemy KRZYCZELI. Przypuszczałem, że uszczegółowienie pojawia się w zakładce descriptif jako genre, ale buty, do których link zamieściłeś również sklasyfikowane są jako escarpin, więc to chyba zły trop. Nie ma się co spinać. Zobaczymy, jakie informacje przywiezie Arkadyjczyk z Paryża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 U Markowskiego w zakładce Richelieu figurują oksfordy i lotniki. Te ostatnie (np. model Pol) opisane są jako Richelieu One Cut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 Ależ się nie spinam, po prostu po raz trzeci piszę, że Richelieu znaczy Oksford, nie zaś Wholecut. Wholecut to podgatunek Oksfordów, nie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 No właśnie o to chodziło. Typ: Oxford -> rodzaj: Wholecut. Musieliśmy źle się zrozumieć. Peace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadzior13 Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 To ja przedstawiam mój pierwszy Dywizjon 303, na który się zdecydowałem. Od Minichino Fota ze strony producenta, moje ...kiedyś w końcu dotrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 Ładne, już je znamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadzior13 Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 Ładne, już je znamy:)I nosimy Ja sobie bardzo chwalę. Ej ej....a jakoś tu fotek nie widziałem:), ile je macie i w jakim są stanie? i jak rozmiarówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadzior13 Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 rozmiarówka ciasna czy luźna? noszę 41,5 i mam dylemat czy wziąć 41 czy 42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadzior13 Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 rozmiarówka ciasna czy luźna? noszę 41,5 i mam dylemat czy wziąć 41 czy 42Listonosz Ci rozciągnie lub zmniejszy? 42 a wiesz, że ma obniżkę i model Pegasus jest po 60€? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkrol Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 rozmiarówka ciasna czy luźna? noszę 41,5 i mam dylemat czy wziąć 41 czy 42Listonosz Ci rozciągnie lub zmniejszy? 42 a wiesz, że ma obniżkę i model Pegasus jest po 60€? Możecie dać linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadzior13 Napisano 8 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2012 a wiesz, że ma obniżkę i model Pegasus jest po 60€?Możecie dać linka? Proszę bardzo, ja wciągam dwie pary - czarne i brązowe. http://www.ebay.it/itm/Scarpe-uomo-clas ... ORE:IT:101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi