Arkadyjczyk Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 W czasie przenoszenia magazynu dubletowego starych druków w mojej bibliotece znalazłem taka ciekawostkę. Podkreślam,że to nie ja ! książka z XVIII wieku, oprawiona w wyprawiony pergamin, w której ktoś wyciął skórę na zelówki. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Üxküll Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Drogi Arkadyjczyku, to odkrycie natychmiast puszczam w niekomercyjny obieg internetowy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkadyjczyk Posted September 10, 2013 Author Report Share Posted September 10, 2013 cóż, w zasadzie, to taka ciekawostka dla naszego grona bardziej, ale cóż, zabronić nie mogę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Üxküll Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Dziękuję za zgodę. Poza tym to ciekawostki rozweselają umęczone umysły w dobie cywilizacji obrazkowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 W czasie przenoszenia magazynu dubletowego starych druków w mojej bibliotece znalazłem taka ciekawostkę. Podkreślam,że to nie ja ! książka z XVIII wieku, oprawiona w wyprawiony pergamin, w której ktoś wyciął skórę na zelówki. A niech to! A książka może przy okazji o tematyce obuwniczej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo69 Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 I już wiadomo, skąd określenie "buty ze skóry bookbinder";-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkadyjczyk Posted September 11, 2013 Author Report Share Posted September 11, 2013 Zdjęcia są już na profilu Biblioteki Uniwersyteckiej KUL, na FB, więc można je całkowicie legalnie rozpowszechniać, Pewnie, że takie odkrycia są miłym i koniecznym odprężeniem naszej koszmarnej rzeczywistości-dlatego ją pokazałem. NIestety nie jest to książka szewska a jedynie leksykon łaciński. dokładne brzmienie tytułu dopiero mam do ustalenia, jako, że nie zachowała się strona tytułowa. Możliwe, że poszła na skręcanie papierosów-książka pochodzi z terenu śląska i po wojnie trafiła do nas, więc jakiś sołdat mógł jej uzyć do wypalenia machorki. A`propos zdjęcia Einsteina: Student ma wiedzieć wszystko, Asystent ma wiedzieć to co w książkach Adiunkt ma wiedzieć gdzie jest biblioteka zaś profesor ma wiedzieć gdzie jest adiunkt. i zagadka jak już się tego tematu trzymamy czy naukowiec/ badacz/intelektualista powinien mieć żonę czy kochankę? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek2011 Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Zdjęcia są już na profilu Biblioteki Uniwersyteckiej KUL, na FB, więc można je całkowicie legalnie rozpowszechniać, Pewnie, że takie odkrycia są miłym i koniecznym odprężeniem naszej koszmarnej rzeczywistości-dlatego ją pokazałem. NIestety nie jest to książka szewska a jedynie leksykon łaciński. dokładne brzmienie tytułu dopiero mam do ustalenia, jako, że nie zachowała się strona tytułowa. Możliwe, że poszła na skręcanie papierosów-książka pochodzi z terenu śląska i po wojnie trafiła do nas, więc jakiś sołdat mógł jej uzyć do wypalenia machorki. A`propos zdjęcia Einsteina: Student ma wiedzieć wszystko, Asystent ma wiedzieć to co w książkach Adiunkt ma wiedzieć gdzie jest biblioteka zaś profesor ma wiedzieć gdzie jest adiunkt. i zagadka jak już się tego tematu trzymamy czy naukowiec/ badacz/intelektualista powinien mieć żonę czy kochankę? Obie. Kochanka myśli, że w on w domu, żona myśli, że u kochanki, a on w tym czasie hop! do biblioteki. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigbadwoof Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 i zagadka jak już się tego tematu trzymamy czy naukowiec/ badacz/intelektualista powinien mieć żonę czy kochankę?To trochę jak:Żona myśli, ze jestem w pracy. Szef myśli, że jestem w domu. Kaczki myślą, że jestem zajebisty, bo przyniosłem chleb. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts