Skocz do zawartości

Ciekawostka czyi butofil kontra bibliofil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W czasie przenoszenia magazynu dubletowego starych druków w mojej bibliotece znalazłem taka ciekawostkę. Podkreślam,że to nie ja :D !

książka z XVIII wieku, oprawiona w wyprawiony pergamin, w której ktoś wyciął skórę na zelówki.

A niech to!

A książka może przy okazji o tematyce obuwniczej?

Opublikowano

Zdjęcia są już na profilu Biblioteki Uniwersyteckiej KUL, na FB, więc można je całkowicie legalnie rozpowszechniać, :)

Pewnie, że takie odkrycia są miłym i koniecznym odprężeniem naszej koszmarnej rzeczywistości-dlatego ją pokazałem.

NIestety nie jest to książka szewska a jedynie leksykon łaciński. dokładne brzmienie tytułu dopiero mam do ustalenia, jako, że nie zachowała się strona tytułowa. Możliwe, że poszła na skręcanie papierosów-książka pochodzi z terenu śląska i po wojnie trafiła do nas, więc jakiś sołdat mógł jej uzyć do wypalenia machorki.

A`propos zdjęcia Einsteina:

Student ma wiedzieć wszystko,

Asystent ma wiedzieć to co w książkach

Adiunkt ma wiedzieć gdzie jest biblioteka

zaś profesor ma wiedzieć gdzie jest adiunkt.

i zagadka jak już się tego tematu trzymamy czy naukowiec/ badacz/intelektualista powinien mieć żonę czy kochankę?

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Zdjęcia są już na profilu Biblioteki Uniwersyteckiej KUL, na FB, więc można je całkowicie legalnie rozpowszechniać, :)

Pewnie, że takie odkrycia są miłym i koniecznym odprężeniem naszej koszmarnej rzeczywistości-dlatego ją pokazałem.

NIestety nie jest to książka szewska a jedynie leksykon łaciński. dokładne brzmienie tytułu dopiero mam do ustalenia, jako, że nie zachowała się strona tytułowa. Możliwe, że poszła na skręcanie papierosów-książka pochodzi z terenu śląska i po wojnie trafiła do nas, więc jakiś sołdat mógł jej uzyć do wypalenia machorki.

A`propos zdjęcia Einsteina:

Student ma wiedzieć wszystko,

Asystent ma wiedzieć to co w książkach

Adiunkt ma wiedzieć gdzie jest biblioteka

zaś profesor ma wiedzieć gdzie jest adiunkt.

i zagadka jak już się tego tematu trzymamy czy naukowiec/ badacz/intelektualista powinien mieć żonę czy kochankę?

Obie. Kochanka myśli, że w on w domu, żona myśli, że u kochanki, a on w tym czasie hop! do biblioteki.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

To trochę jak:

Żona myśli, ze jestem w pracy. Szef myśli, że jestem w domu. Kaczki myślą, że jestem zajebisty, bo przyniosłem chleb.

• Oceniam pozytywnie 2