Skocz do zawartości

Suit Supply

+Immune+

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, tryhp3 napisał:

Do czego pijesz?

Do teorii na temat przyczyn braku salonów.

Salon na Białorusi dowodził, że nie o siłę nabywczą chodzi. 

A jeśli rzeczywiście chodziło Ci o kupowanie w outletach to nie wiem czy wiesz, ale zagranico, na bogatym Zachodzie outlety działają i są bardzo popularne. Tam też są ludzie, którzy nie chcą bądź nie mogą szastać pieniędzmi. 

W dniu 27.11.2025 o 21:10, tryhp3 napisał:

Dyskusja dotyczyła kupowania w outletach.

Salony w Białorusi i Rosji zostały zamknięte po wybuchu wojny.

Białoruś i Estonia (I na przykład Panama) to franczyzy ale od wielu lat suitsupply już nie idzie w strone franczyz, sami otwierają sklepy. Ogólnie zauważcie że suitsupply nie otwierał nic w Europie od kilku lat. Główny focus był na stany zjednoczone gdzie tamtejszy klient jak idzie do sklepu to robi taśmę na kasie na 5000 usd za jednym zamachem. Konsument w Europie wydaje mniej

• Like 1

Panowie, 
potrzebuję porady w temacie rozmiarówka koszul. Slim fit (nie extra slim fit) rozmiar 38. Na stornie SuSu podają, że rozmiary 38 w fasonie slim fit mają 54cm w klatce. Czy ktoś z Was mógłby to potwierdzić? Krój extra slim fit kupuję w rozmiarze 39 i zastanawiam się, czy brać ten sam rozmiar slim it bo według producenta 39 slim fit ma klatce już 57 cm.

W dniu 9.11.2025 o 19:04, lubo69 napisał:

Mnie bardziej ciekawi, dlaczego SuSu taki polar w takim kolorze wyprodukowało.

Alpakę można ufarbować, można to zrobić nawet w pralce, używając barwników z popularnej sieciowej drogerii lub od naszego forumowego partnera, szerzej znanego jako dystrybutor butów na Y. Niegdyś, kiedy forum było forum, a nie głownie tubą zniżkową w stylu Pepper, odważnie bawiliśmy się np. w malowanie butów.

Wnioskuję o zmianę nazwy wątku (niech go sponsoruje literka O), bo w ostatnim roku postów o SuSu jako takim (aktualna oferta, kroje itd.) jest tu góra 10%.

Ma ktoś doświadczenie z barwieniem wełny?
Kupiłem ten kanarkowy polar SuSu z alpaki i zastanawiam się czy go farbować, czy jakoś przeboleć ten ekstrawagancki kolor 😅.

Kupiłem nawet wspomniany tutaj barwnik do pralki, ale jest na nim wyraźnie napisane, że nie nadaje się do wełny. Nie wiem też jak alpaka zachowa się w pralce, nawet na niskiej temperaturze i bez wirowania, co do zasady chyba powinno się to prać tylko chemicznie.

Chętnie posłucham mądrzejszych od siebie, bo nie mam z tym żadnego doświadczenia.

Zaprzyjaźniony forumowy sklep sprzedaje amerykański barwnik nadający się do farbowania praktycznie wszystkiego, w tym wełny:

https://customizacja.pl/rit-dye-all-purpose-liquid-dye-8oz-navy-blue-granatowy-uniwersalny-barwnik-w-plynie-do-tkanin-i-innych-powierzchni.html?hash=cf3c7098013b53b5d430a96512cc3bdb&gad_source=1&gad_campaignid=20656219175&gbraid=0AAAAApI8aI85oq7YNyO-BGxiRfEd77Bdo&gclid=Cj0KCQiA9OnJBhD-ARIsAPV51xN_4bfn5ke-YvPvFE8wIoLv1-9bjCjnO7wiz-e1F_VPmFxwS9kjYowaApxeEALw_wcB

Wymaga on wysokiej temperatury, ale - jak już powiedziano na forum - wełnę kurczy nie tyle sama temperatura, ile kombinacja wysokiej temperatury i wirowania. Jak też powiedziano, wełnę (owczą) i kaszmir najczęściej można prać na mokro, nawet jeśli na metce stoi "dry clean". Alpaka jest bardziej wytrzymała niż wełna owcza, nie mówiąc już o kaszmirze.

To powiedziawszy, po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się i nie biorę żadnej odpowiedzialności za wynik tego eksperymentu. Z RitDye nie korzystałem, ale Patine nie sprzedaje byle czego. Mam doświadczenie tylko z farbowaniem bawełny.

Generalnie, jeśli oryginalnego koloru nie zamierzasz nosić, a zwrot jest niemożliwy, zaryzykowałbym farbowanie, może na początek w temperaturze niższej niż zalecana; ryzyko jednak istnieje.

Cześć, kupiłem na Otrium klasyczną, dwurzędową Havanę, wełna traveller od Cerruti - https://www.otrium.pl/product/havana-dark-grey?

Teraz chciałbym dokupić spodnie z tej samej tkaniny. Kod materiału to 2080.2-143.

I teraz pytania:

1. Czy ktoś ma na sprzedaż lub wie, gdzie kupić spodnie do tego?

2. Czy te spodnie są może z tej samej tkaniny? - https://www.otrium.pl/product/grey-brescia-trousers?

3. Jeśli tak, to czy ktoś wie, czy na Otrium robią restock rozmiarów?

• 2 weeks later...
W dniu 11.12.2025 o 12:54, Lobo_marino napisał:

Ma ktoś doświadczenie z barwieniem wełny?
Kupiłem ten kanarkowy polar SuSu z alpaki i zastanawiam się czy go farbować, czy jakoś przeboleć ten ekstrawagancki kolor 😅.

Kupiłem nawet wspomniany tutaj barwnik do pralki, ale jest na nim wyraźnie napisane, że nie nadaje się do wełny. Nie wiem też jak alpaka zachowa się w pralce, nawet na niskiej temperaturze i bez wirowania, co do zasady chyba powinno się to prać tylko chemicznie.

Chętnie posłucham mądrzejszych od siebie, bo nie mam z tym żadnego doświadczenia.

Hej Wam, ja z kolei zastanawia się nad tym kanarkowym dwurzędowym garniturem- czy profesjonalne farbowanie na czekoladowy lub ciemno-zielony kolor może się udać? Teoretycznie to jedna paleta kolorystyczna 🧐. Przy okazji czy możecie polecić jakiś punkt (pralnie?) która ma w tym doświadczenie? Najlepiej na Śląsku. 

Farbowanie wymaga wody, ciepłej wody. Bluzę polarową od biedy można włożyć do wody, ale garnituru nie. Farbowanie tkanin na sucho teoretycznie istnieje, ale chodzi o zastosowanie przemysłowe, nie gotowe ubrania.

Zapewne (na Śląsku czy nie), pralnia „My ze Szwagrem” czy „Potrzymaj mi Piwo” mogłaby się tego dla jaj podjąć, ale wynik jest niewiadomą; równie dobrze można próbować pokolorować garnitur za pomocą spreju do graffiti.

Tak że kanarkowy garnitur tylko na Ostatki lub wieczór kawalerski kumpla.

• 1 month later...

Panowie, 
szybkie pytanie dotyczące marynarek SuSu. Mam w klatce 97cm i 180 cm wzrostu. Brać rozmiar 48 czy 50? Oczywiście slim fit. Czy model Havana ma znaczącą różny krój od innych modeli?
Konkretnie interesuje mnie ta marynarka:
https://www.otrium.pl/product/mid-grey-tailored-fit-havana-blazer-mid-grey
Dodatkowe zamieszanie wprowadza adnotacja, że rozmiar wypada mniejszy...

@Robert

Jak to zwykle bywa - to zależy... od kilku czynników. 

1. Komfort w zakresie ruchów.

Można wybrać taki rozmiar, który będzie leżał pięknie jak stoisz na baczność, ale będzie krępował mobilność w ramionach. 

Można też wybrać rozmiar nieco większy, który pod pewnym kątem i ułożeniem ciała może się wydawać za duży, ale gwarantować za to większą swobodę ruchów.

Można też rzecz jasna wybrać coś pomiędzy, lub skorzystać z usług krawca. 

2. Dominujący krój spodni. 

Dobrze dopasowana marynarka będzie dobrze korelować proporcjami z dopasowanymi, wąskimi nogawkami w spodniach. 

Przy spodniach o luźniejszym kroju, lepiej prezentuje się nieco luźniejsza i dłuższa marynarka. 

Nie mówimy oczywiście o noszeniu marynarki jak gorsetu lub worka, ale już jedno oczko rozmiarowe zrobi zauważalną różnicę w rysowaniu Twojej sylwetki. 

Ja doradzam wziąć oba rozmiary i dopiero w domu przed lustrem na gotowej stylizacji wybrać to, co pasuje i leży najlepiej.

Jako punkt odniesienia mogę Ci podać jaki jest stosunek wymiaru klatki do obwodu marynarki u mnie - około 100 cm w klatce, a w marynarce 109 cm.

• Like 1