Velahrn Napisano 3 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2024 Moze spróbować suszenia w suszarce? Rzeczy z takiego suszenia zawsze są bardziej miekkie niz takie co schły na powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 3 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2024 Próbowałem. Suszarkę praktykuję od kilkunastu lat, suszę w niej większość rzeczy (oprócz swetrów i części koszul), zwykle jest jak piszesz, ale tu nie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 25 Lipiec 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2025 Na razie bez szerszej recenzji, ale pierwsze wrażenia negatywne: Zrobiłem 2 zamówienia: w sumie 2 koszule i 1 spodnie. Wysłali to w trzech paczkach w tym samym czasie. 2 paczki dotarły prawidłowo, trzecia nie miała informacji o opłaceniu przez nich VATu/cła/czegośtam i DHL chce 138 PLN dopłaty. Od tygodnia PC nie jest w stanie uzupełnić prawidłowo dokumentów z DHLem, przez co tylko wymieniamy się z kurierem telefonami ("znów ta nieopłacona paczka"), a jak tak dalej pójdzie to niedługo może i zaczniemy jeździć na wspólne wakacje. Ostatnie na czym stanęło to dokument o przejęciu opłat przez PC został wypełniony błędnie, więc DHL nadal trzyma paczkę. Telenoweli ciąg dalszy nastąpi. Także z plusów szansa na nowego przyjaciela, z minusów jak na firmę z tak chwalonym CS, wywodzącym się z kraju "klient nasz pann", radzą sobie tragicznie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 25 Lipiec 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2025 2 godziny temu, Xune napisał: Na razie bez szerszej recenzji, ale pierwsze wrażenia negatywne: Zrobiłem 2 zamówienia: w sumie 2 koszule i 1 spodnie. Wysłali to w trzech paczkach w tym samym czasie. 2 paczki dotarły prawidłowo, trzecia nie miała informacji o opłaceniu przez nich VATu/cła/czegośtam i DHL chce 138 PLN dopłaty. Od tygodnia PC nie jest w stanie uzupełnić prawidłowo dokumentów z DHLem, przez co tylko wymieniamy się z kurierem telefonami ("znów ta nieopłacona paczka"), a jak tak dalej pójdzie to niedługo może i zaczniemy jeździć na wspólne wakacje. Ostatnie na czym stanęło to dokument o przejęciu opłat przez PC został wypełniony błędnie, więc DHL nadal trzyma paczkę. Telenoweli ciąg dalszy nastąpi. Także z plusów szansa na nowego przyjaciela, z minusów jak na firmę z tak chwalonym CS, wywodzącym się z kraju "klient nasz pann", radzą sobie tragicznie. Miałem kiedyś podobną sytuację. Ja akurat rozwiązałem to tak, że "cło" (czy jak nazwać tę opłate z dupy) zapłaciłem, żeby dostać paczkę, a potem zwróciłem się z tym do PC, które kasę mi oddało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 25 Lipiec 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2025 1 godzinę temu, Velahrn napisał: Miałem kiedyś podobną sytuację. Ja akurat rozwiązałem to tak, że "cło" (czy jak nazwać tę opłate z dupy) zapłaciłem, żeby dostać paczkę, a potem zwróciłem się z tym do PC, które kasę mi oddało. Prosili żebym nie płacił, no to czekam aż załatwią. Najwyżej nie zamówię ponownie 🤷♂️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 25 Lipiec 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2025 Ja tymczasem odebrałem kolejną koszulę 100 % merino od PC, już będzie to już piąta (dolny wieszak to u mnie koszule przed prasowaniem - jak widać, potrzeba jedynie minimalnych zabiegów, aby ją odprasować, w sumie casualowo można by też nosić bez prasowania). 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 29 Lipiec 2025 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2025 Z kronikarskiego obowiązku: orzeł wylądował, paczka otrzymana, fajna ta kowbojska koszula z lnu, mimo że z wołowiną do czynienia mam głównie na talerzu. @Velahrn Bawełny/lny z PC do skurczenia do docelowych wymiarów polecasz prać w 30 czy 40 stopni? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 29 Lipiec 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2025 1 godzinę temu, Xune napisał: Z kronikarskiego obowiązku: orzeł wylądował, paczka otrzymana, fajna ta kowbojska koszula z lnu, mimo że z wołowiną do czynienia mam głównie na talerzu. @Velahrn Bawełny/lny z PC do skurczenia do docelowych wymiarów polecasz prać w 30 czy 40 stopni? W 40 C. Lny i merino w 30 C. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 10 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2025 Mam kilka pytań o PC: 1) Z którego modelu przekazania sklepowi wymiarów wychodzą najlepsze efekty, jeżeli macie oczywiście porównanie? Smart size, zebranie miary z własnego ciała czy z koszuli o dobrym dopasowaniu? 2) Czy waszym zdaniem jako całoroczna tkanina Lafayette White Twill PCF2080 będzie odpowiednia? Określana jest jako "lightweight", więc może jest jakimś rozsądnym kompromisem między koszulą zbyt lightweight a czymś, w czym w lecie nie będzie się dało wytrzymać ? Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie z tą tkaniną, to pytanie też czy przy tym swoim "lightweight" nie będzie np. na tyle cienka, że będzie prześwitująca lekko? Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 10 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2025 Zamawiałem w innym MTO, ale i tak odpiszę odnośnie 1. Przeszedłem z ciekawości "smart size". Jeśli masz wizję, jak ta koszula ma wyglądać, to zdecydowanie polecam opcję "koszuli o dobrym dopasowaniu". Smart size to bardzo zgrubne szacowanie wymiarów, jakbyś kupował koszulę przez telefon. Zbieranie miary z własnego ciała daje już lepszą bazę do szacunków, ale nadal to bezduszny algorytm dorzuca luz wokół tych wymiarów. Dodatkowo zebrania miary z ciała jest trudniejsze niż z koszuli. Najłatwiej jest zebrać miarę z innej koszuli, a na dodatek samemu wtedy decydujesz gdzie i ile luzu chcesz mieć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 10 Październik 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2025 29 minut temu, MarianoItaliano napisał: Mam kilka pytań o PC: 1) Z którego modelu przekazania sklepowi wymiarów wychodzą najlepsze efekty, jeżeli macie oczywiście porównanie? Smart size, zebranie miary z własnego ciała czy z koszuli o dobrym dopasowaniu? 2) Czy waszym zdaniem jako całoroczna tkanina Lafayette White Twill PCF2080 będzie odpowiednia? Określana jest jako "lightweight", więc może jest jakimś rozsądnym kompromisem między koszulą zbyt lightweight a czymś, w czym w lecie nie będzie się dało wytrzymać ? Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie z tą tkaniną, to pytanie też czy przy tym swoim "lightweight" nie będzie np. na tyle cienka, że będzie prześwitująca lekko? Z góry dzięki za odpowiedzi 1. Ja polecam zebranie wymiarów z koszuli, według mnie daje to najlepszy efekt. 2. Każda w miarę lekka, przewiewna tkanina jest całoroczna. IMO sezonowość koszul to marketingowy bełkot sprzedawców, które chcą ci opchnąć więcej ciuchów. Koszuli i tak nigdy nie nosisz samej... chyba że jest bardzo ciepło. I dlatego lekkie, przewiewne koszule są całoroczne, bo zimą zakładasz na nie sweter lub marynarkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 10 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2025 W dniu 20.06.2025 o 15:31, Velahrn napisał: Nie ma czegoś takiego jak garnitur całoroczny 38 minut temu, Velahrn napisał: Każda w miarę lekka, przewiewna tkanina jest całoroczna Nic nie rozumiem. Czy to ma coś wspólnego z globalnym ociepleniem? Albo ze Schrödingerem? A może to ten Paracelsus, że wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną? Strasznie trudna ta elegancja. Jak żyć? Sorry za OT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 1 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2025 Zamówiłem premierową koszulę PC na próbę, jestem podekscytowany, ale i podoba mi się bardzo ich podejście na razie, łącznie z informacją na bieżąco kiedy zamówienie idzie do szycia i kiedy jeszcze mogę coś zmienić. No i faktycznie proces zbierania miary z własnej koszuli jest super wyjaśniony krok po kroku wraz z filmikami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 1 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2025 W dniu 10.10.2025 o 21:31, lubo69 napisał: Nic nie rozumiem. Czy to ma coś wspólnego z globalnym ociepleniem? Albo ze Schrödingerem? A może to ten Paracelsus, że wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną? Strasznie trudna ta elegancja. Jak żyć? Sorry za OT Teraz dopiero zauważyłem Twojego posta! I chyba już odpowiedziałem na podobnie pytanie. Koszule mogą być całoroczne, bo albo nosisz je same, albo pod spodem, czyli pod marynarka, swetrem, kurtką. Czyli cienką koszulę można nosić cały rok. Garnitur nie może być całoroczny, bo składa się z dwóch elementów - spodni i koszuli. Spodni nie nosisz "pod spodem". Czyli w cienkich i przewiewnych będzie Ci zimno zimą, a w grubych i ciasno tkanych będzie gorąco latem. Co prawda, znam Twoje zdanie, że fresco to doskonały wybór na spodnie zimowe, ale się z nim nie zgadzam ;). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 1 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2025 Aa, dziękuję za odpowiedź - lepiej późno, niż później. To było tzw. pytanie retoryczno - prowokacyjno - zaczepne. Do Twojego równania można bowiem dołożyć kamizelkę (bam! garnitur przestał składać się z dwóch elementów), dwurzędówkę (dodatkowa warstwa na brzuchu), itd. Dodajmy do tego zaburzenie czteropodziału roku i pojęcie całoroczności staje się tak złożone, że lepiej zostać w domu w dresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Non Vid Napisano 1 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2025 Można też dołożyć fakt, że jesienią i zimą większość powierzchni spodni często osłania płaszcz. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 6 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2025 W dniu 1.12.2025 o 18:35, Non Vid napisał: Można też dołożyć fakt, że jesienią i zimą większość powierzchni spodni często osłania płaszcz. 😉 Może i kiedyś tak było - dzisiejsze płaszcze ledwo kryją tyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 7 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2025 Też nie wierzę w odzież całoroczną, ale w Polsce marynarki/garnitury dzielę na trzy-cztery miesiące lata i całą resztę ("dziewięć miesięcy zimy, a potem już tylko lato i lato..."). Relatywnie cienkie garniturowe spodnie można z powodzeniem nosić pozostałe dziewięć miesięcy roku właśnie pod płaszczem i w trybie dojścia do tramwaju. W biurze cięższa marynarka i lżejsze spodnie są dla mnie super, bo marynarkę zawsze mogę zdjąć. Z kolei w trzy upalne miesiące zostają tylko stricte letnie materiały (lny, półprzezroczyste marynarki). I nawet gdyby termicznie dało się to ograć, to ciężkie materiały źle wyglądają w lato, a super-lekkie w zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 16 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2025 Odebrałem paczkę - pytanie: PC informuje wszędzie, żeby nie martwić się dopasowaniem koszuli przed 1-2 praniami z uwagi na ich założoną poprawkę na kurczenie się w praniu, natomiast... trochę się martwię Martwię się, ponieważ wydaje się, że koszula jest za szeroka pomiędzy barkami i pachami (ale to lekko) i (sporo) poniżej pach/w klatce. Poza tym chyba nie zauważyłem jakichś kłujących w oczy innych kwestii. Czy z waszego doświadczenia to faktycznie tak było, że przed praniami wygląda na nieco za dużą i po tych 1-2 praniach się to normuje i czy faktycznie znikają nawet takie dość istotne "mankamenty"? Oczywiście wiem, że można robić poprawki, ale jakoś strasznie nie chce mi się z tym bawić, odsyłać, czekać, etc. - może naiwnie wierzyłem, że efekt będzie lepszy, może to frycowe pierwszej koszuli MTM? 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 16 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2025 Nie sądzę, żeby się coś istotnie zmieniło, mam dwie koszule od nich i po praniu nie było odczuwalnych zmian rozmiarowych. Za wymiary odpowiada przede wszystkim zamawiający, choć to też nie jest do końca tak, że podając wymiary innej koszuli uzyskasz dokładnie takie samo dopasowanie. Niemniej, jeżeli to kwestia tylko szerokości w jednym miejscu, to sobie z łatwością dopasujesz. Odsyłanie w celu naniesienia poprawek w tym przypadku nie wchodzi w grę, szyją gdzieś w Azji, a dochodziłyby jeszcze kwestie rozliczenia opłat celno-podatkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 16 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2025 2 minuty temu, Kyle napisał: Nie sądzę, żeby się coś istotnie zmieniło, mam dwie koszule od nich i po praniu nie było odczuwalnych zmian rozmiarowych. Za wymiary odpowiada przede wszystkim zamawiający, choć to też nie jest do końca tak, że podając wymiary innej koszuli uzyskasz dokładnie takie samo dopasowanie. Niemniej, jeżeli to kwestia tylko szerokości w jednym miejscu, to sobie z łatwością dopasujesz. Odsyłanie w celu naniesienia poprawek w tym przypadku nie wchodzi w grę, szyją gdzieś w Azji, a dochodziłyby jeszcze kwestie rozliczenia opłat celno-podatkowych. Nie pocieszyłeś mnie ale faktycznie nie wygląda, żeby nie dało się z tym zrobić u krawcowej czegoś dobrego. Spróbuję jeszcze uprać 2x i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 16 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2025 5 godzin temu, MarianoItaliano napisał: Nie pocieszyłeś mnie ale faktycznie nie wygląda, żeby nie dało się z tym zrobić u krawcowej czegoś dobrego. Spróbuję jeszcze uprać 2x i zobaczymy. Ja powiem tak - to zależy od tkaniny. W kilku zamówieniach po dwóch upraniach koszula leżała lepiej, niż na początku, i osiągała swój docelowy wymiar. NATOMIAST w razie gdyby wciąż nie pasowała, jak należy, zwróć i zamów nową, z wprowadzonymi już poprawkami, w ramach tej usługi 100 % satysfakcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 18 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2025 Ok, ale tutaj kolega wyżej sugerował jak rozumiem, że przy tych zwrotach są jakieś problemy kosztowo-celne? Nie odczytywałem tego w ich T&Co, ale założyłem, że jest to bezkosztowy temat na zasadzie etykiety zwrotnej i 1x poprawka jest właśnie w cenie. Czy tak właśnie jest? Btw, czy ma sens wówczas wysłanie im np fotki jak koszula leży jako wskazówki co jest nie tak? Robiliście tak? Na razie jeszcze jest w praniu, ale planuję uprać 2x i dopiero na nowo mierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 18 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2025 Chodziło mi o sytuację odsyłania do poprawek, o której sam wspominałeś. Pamiętaj, że koszula weszła na unijny obszar celny i z tego powodu uiszczono opłaty (vat, ewentualnie też cło). Żeby ją odesłać na poprawki, musiałaby znowu wyjść z tego obszaru, a po poprawkach na niego znowu wejść. Na to są procedury, a z nimi wiążą się koszty. Jak to jest kwestia niedużych poprawek, to lepiej to, nawet komercyjnie, zrobić u nas. Natomiast czym innym jest po prostu odesłanie koszuli, z której jesteś niezadowolony (z doświadczenie wynika, że PC w istocie nie prosi i nie egzekwuje tego odesłania), i przysłanie przez PC drugiej (tutaj pewnie też jest vat, ale oni to w ramach gwarancji biorą na siebie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi