Santino Napisano 2 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2013 Rozwiń poproszę. Jakieś przykłady? Był standard? Tak wyglądały standardowe zegarki, będące na wyposażeniu RAF: Cały proces (dlugi ) powstawania zegarka na KMZiZ: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/69946-zegarek-„dywizjon-303”/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Mnie jakoś nie bierze, nie widzę żadnego nawiązania do Dywizjonu 303, tak jak jest jasne w przypadku Warszawy. Widziałbym tarczę nawiązującą do zegarów Spitfire'a, stylizowane cyfry czy coś w tym stylu. Zdzisław Henneberg był jednym z pilotów i dowódców 303. Gerlachowie i Hennebergowie występują we wspomnieniach Janusza Meissnera. Byli ze sobą w jakiś sposób spokrewnieni (a może występują w jednej książce - nie pamiętam w tej chwili) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Można sobie nawet szachownicę walnąć na tarczy, jak w jednym projekcie realizowanym na forum KMZiZ, tylko Cepelia straszna wychodzi. A 303 jest chyba czytelny co do nawiązania historycznego, dla orientującego się (do takich osób skierowano projekt, najpóźniej jak mniemam zorientowali się w momencie złoszenia akcesu) jest to oczywiste. Capo, fotki nędzne , faktycznie mogą zniechęcać, ale na żywo jest lepiej. Ciekaw jestem, w jakich konkretnie aspektach zegarek Ci się nie podoba. Zresztą szczęśliwie chyba możesz tę pozycję zamknąć i to z zyskiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix1989 Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Pytanie do Was Panowie. Planuję zakup pierwszego porządnego zegarka. Budżet około PLN 4k. Główne kryteria: automatyczny, garniturowiec / uniwersalny, rozmiar od 40mm w zwyż, tarcza pasująca zarówno do paska brązowego, jak i czarnego (planuję zmieniać pasek w zależności od koloru butów, dlatego łatwość wymiany paska, też ma istotne znaczenie). Z góry dziękuję za potencjalne propozcyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santino Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Phoenix planujesz kupować w sklepie stacjonarnym w Polsce, czy może przez internet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 I najważniejsza kwestia, nowy czy używany Jeśli chodzi o nowe http://forums.watchuseek.com/f29/catorex-c-attitude-automatic-elegant-swiss-made-829334.html - doskonała jakość, naprawdę piękny zegarek, a przy okazji mało popularna marka (u nas) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix1989 Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Rozważam zarówno nowe, jak i używane (ale raczej nie vintage, ze względu na fakt, że sam nie jestem w stanie zweryfikować oryginalność mechanizmu). Nastawiam się na zakup na portalach aukcyjnych / sklepach internetowych, ale raczej w Polsce. Catorex b. ładny, ale jak na pierwszy zegarek, wolałbym bardziej "renomowane" brandy (z góry przepraszam za wygadywane herezje ). Na ten moment najbliżej mi do Les Classiques Chronographe ML lub Pontos'a Day/ Date ML. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek2011 Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Rozważam zarówno nowe, jak i używane (ale raczej nie vintage, ze względu na fakt, że sam nie jestem w stanie zweryfikować oryginalność mechanizmu). Nastawiam się na zakup na portalach aukcyjnych / sklepach internetowych, ale raczej w Polsce. Catorex b. ładny, ale jak na pierwszy zegarek, wolałbym bardziej "renomowane" brandy (z góry przepraszam za wygadywane herezje ). Na ten moment najbliżej mi do Les Classiques Chronographe ML lub Pontos'a Day/ Date ML. Przez jakiś czas nosiłem Pontos'a ale jakoś tak potem ML ruszył z ogromną kampanią, dużą ilością "nowoczesnych" modeli, wydał mi się zbyt oklepany i przeszedłem na coś innego. Gdybym teraz miał kupować coś w tym budżecie, to z tych bardziej znanych, z podobnej półki, rozważyłbym Baume&Mercier. Natomiast kupiłbym i tak Nomos'a, tylko sam nie wiem, czy bardzie podoba mi okrągły czy kwadratowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Nie ograniczaj się do zakupu w kraju, u nas jest niewielki wybór (używane) bo pasjonatów tak naprawdę mamy „garstkę”. Polecam przejrzeć ogłoszenia na http://forums.watchuseek.com/index.php tutaj często pojawiają się zegarki w świetnych cenach. ML to dobry wybór, ale automatyczny chronograf w cenie do 4.000 zł to raczej rzecz niemożliwa - chyba, że rozważasz zegarki kwarcowe (osobiście nie polecam bo pakowane są tam z reguły „plastikowe” mechanizmy). Pontos to piękne zegarki - szczególnie modele z tego roku - moim zdaniem ładniejsze od Carrery TH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santino Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 A tarczę chcesz jasną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix1989 Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Nie ograniczaj się do zakupu w kraju, u nas jest niewielki wybór (używane) bo pasjonatów tak naprawdę mamy „garstkę”. Polecam przejrzeć ogłoszenia na http://forums.watchuseek.com/index.php tutaj często pojawiają się zegarki w świetnych cenach. ML to dobry wybór, ale automatyczny chronograf w cenie do 4.000 zł to raczej rzecz niemożliwa - chyba, że rozważasz zegarki kwarcowe (osobiście nie polecam bo pakowane są tam z reguły „plastikowe” mechanizmy). Pontos to piękne zegarki - szczególnie modele z tego roku - moim zdaniem ładniejsze od Carrery TH. Jeśli chodzi o chronograf Les Classiques ML to widziałem lekko przekraczający budżet (PLN4.5k) w automacie na mechanizmie ML 112 (oparty na ETA 7750). A tarczę chcesz jasną? Case by case - chciałbym, żeby pasowała do czarnego i brązowego paska. Zwykle jasne pasują lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 4.500 to dobra cena, on katalogowo kosztuje około 9.500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santino Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Tylko chronograf to raczej sportowy zegarek bardziej... ML Pontos - bardzo uniwersalny - będzie świetnie wyglądał zarówno z brązowym, jak i czarnym paskiem (noszę na zmianę i jest naprawdę ok): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix1989 Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 B. ładny. Czy wymiana paska jest łatwa i jak dużo czasu zajmuje? Koronka się nie rysuje przy wymianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Pasek wymienisz w 20 sekund po nabraniu wprawy - trzeba się wyposażyć jedynie w specjalne narzędzie http://pasekdozegarka.com.pl/narzedzie-do-zmiany-paska-p-74.html i najlepiej dodatkowo owinąć je taśmą izolacyjną, aby uniknąć nadmiernego rysowania uszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Tyle że kolega oczekuje czegoś "renomowanego", czy zwykły Maurycy z datą na Sellicie (o ile pamiętam nie modyfikowanej) to przy deklarownym budżecie najlepsza opcja? Nie lepiej zaczaić się na Lonżina jakiegoś, niby tylko nazwa i stylistyka zostały, ale w tych pieniądzach to już dużo. Albo na Hamiltona z serii Jazzmaster - w tym budżecie na szarym rynku można nawet nówkę chrono (dość eleganckie) kupić, na przykład: http://www.authenticwatches.com/hamilton-jazzmaster-h32716853.html http://www.authenticwatches.com/hamilton-jazzmaster-h32656853.html http://www.authenticwatches.com/hamilton-jazzmaster-maestro-h32766513.html zresztą te bez chrono jeszcze ładniejsze, piękny jest z małą sekundą: http://www.authenticwatches.com/hamilton-jazzmaster-h32555755.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Mam sentyment do polskich zegarków, ale ten jest taki "bezpłciowy". Wybacz Caporegime, ale on jest po prostu brzydki... Ja nie mam sentymentu do polskich zegarków, no może z wyjątkiem jednego modelu Copernicusa ale niebieskie wskazówki działają na mnie jak płachta na byka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santino Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Bartek - Maurycy jest na Ecie - wersja Top, zdobiona przez ML A jak ma być bardziej... To może taki: http://www.authenticwatches.com/wv211afc6203.html#.UiXmCmQazTo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Obawiam się, że ML jest znacznie bardziej rozpoznawalny niż Hamilton (który de facto nie ma u nas nawet oficjalnej dystrybucji). Carrere bez chronografu z białą tarczą można kupić za 6000 zł nową, więc z używaną za mniej niż 4000 zł nie powinno być problemu (szczególnie bez bransolety), a to chyba najlepszy wybór. Mimo, że w środku siedzi „in house” Calibre 5 (czyli de facto na dopieszczona wizualnie ETA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Bartek - Maurycy jest na Ecie - wersja Top, zdobiona przez ML Obawiam się, że ML jest znacznie bardziej rozpoznawalny niż Hamilton (który de facto nie ma u nas nawet oficjalnej dystrybucji). Carrere bez chronografu z białą tarczą można kupić za 6000 zł nową, więc z używaną za mniej niż 4000 zł nie powinno być problemu (szczególnie bez bransolety), a to chyba najlepszy wybór. Mimo, że w środku siedzi „in house” Calibre 5 (czyli de facto na dopieszczona wizualnie ETA) Sylwek, a on jest z nowszych, czy starszych? Jeszcze niedawno z tego co pamiętam Sellitę głownie wsadzali... Choć w przypadku ML to dla mnie niewiele zmienia. Vcore - tu mamy pytanie, jakie się ma renomowany do rozpoznawalny. Zgłaszający zapotrzebowanie powinien nam wyjaśnić. Jednakże rozpoznawalny to jest Tissot . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix1989 Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Renome zdefiniowałbym jako mix: jakości, niezawodności i rozpoznawalności. Podobają mi się również czasomierze Eterny p Soleure (w tym wypadku, on również na Sellicie), jednak one przekraczają juz budżet. EPOS robi również poprawne stylistycznie zegarki na ETA'ch, jednak jakoś do mnie nie przemawia marka. ML mają u mnie plus za stylistykę i rozpoznawalność + to ,że na portalach aukcyjnych można je dostać znacznie poniżej cen w oficjalnej dystrybucji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Kolega napisał „renomowane” - więc można to rozumieć jako rozpoznawalne Tissot to już luksus! Szczególnie wśród osób, dla których przedstawicielami wysokiej klasy zegarków jest firma Casio… Kiedyś miałem na ręku kwarcowego Seamastera 300m, na pytanie „ile dałeś” odpowiedziałem pół-żartem „400 zł”, a skończyło się na „o ludzie!” i wykładem na temat wyższości cyfrowego, podświetlanego Casio za 80 zł nad zegarkami „ze wskazówkami” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Renome zdefiniowałbym jako mix: jakości, niezawodności i rozpoznawalności. Podobają mi się również czasomierze Eterny p Soleure (w tym wypadku, on również na Sellicie), jednak one przekraczają juz budżet. EPOS robi również poprawne stylistycznie zegarki na ETA'ch, jednak jakoś do mnie nie przemawia marka. ML mają u mnie plus za stylistykę i rozpoznawalność + to ,że na portalach aukcyjnych można je dostać znacznie poniżej cen w oficjalnej dystrybucji. Na Solure Cię stać (Sellita jest OK, jeżeli jest modyfikowana, przynajmniej jakiś czas temu goła wersja miała jakąś wadę konstrukcyjną): http://www.upscaletime.com/eterna-soleure-automatic-stick-markers-brown-crocodile-men-s-luxury-watch-8310-41-17-1185.aspx http://www.upscaletime.com/eterna-soleure-automatic-roman-numerals-brown-crocodile-men-s-luxury-watch-8310-41-15-1176.aspx http://www.upscaletime.com/eterna/watch/mens/soleure/8310.41.14.1176.aspx Odnośnie ML, to fakt, że w salonach chce za zegarek kwotę X, a w necie bez problemu kupisz nówkę za 60%X i jest to zjawisko w zasadzie odnośnie tej marki masowe, może świadczyć o tym, że marka trochę się sama przecenia i ma w swoistym poważaniu klientów salonowych. Również historia ML nie jest imponująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Eterne Soleure (choć z czarną tarczą) można było kupić swojego czasu na allegro za mniej niż 1000 zł, to były chyba jakieś modele z wyprzedaży w liniach lotniczych (~300 zł na pokładzie). ML to piękne zegarki w ładnych pudełkach jak się podoba to brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santino Napisano 3 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Z Lotu to Orisy chyba były... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi