andrzej k. Napisano 25 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2012 witam ponieważ wszystko wskazuje na to że urlop spędzę w tym zakątku Włoch spytam : czy znacie jakieś, godne polecenia , sklepy/outlety we Florencji lub Pizie z męską modą ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnTheRun Napisano 25 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2012 Proszsz.. Prada (Spaca) - Montevarchi (w pobliżu Arezzo)- z zewnątrz wygląda jak hala handlowa. W środku dość duża część z męską modą. Przy wejściu, należy pobrać numerek, bez którego nie można podejść do kasy. Znudzeni członkowie rodziny mogą cierpliwie poczekać w pobliskiej kawiarni The Mall (Regello) - to cały kompleks budynków które choć wyglądają jak butiki, są outletami. Preferowany przez moją Żonę ze względu na sklep Gucci. Ja tam odwiedzam Zegnę i Tod'sa. Po sezonie, Todsie można trafić na promocje 2 pary butów po 110 Euro za parę. http://www.outlet-the-mall.com Nie wiem, czy coś się zmieniło, ale jeszcze w zeszłym roku w The Mall był outlet Burberry. Obecnie na stronie www, nazwa Burberry już się nie pojawia. Barberino (na północ od Florencji) - mój ulubiony. Największy spośród ww. Dużo znanych marek, jak i spory wybór mniej znanych lokalnych marek włoskich. Świetna infrastruktura wokół outletu. Restauracje, kawiarnie, parkingi. Jeśli nie masz czasu na wszystkie, proponuję od razu jechać do Barberino. Tutaj znajdziesz bardziej szczegółowe opisy tych outletów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 W outlecie Barberino są m. in. buty: http://www.mcarthurglen.it/barberino/en ... hoes-13207 Pytanie do znawców tematu: które z tych marek zasługują na szczególną uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej k. Napisano 26 Lipiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 serdecznie dziękuję nie omieszkam zajrzeć ... a rodzinę to chyba jednak zostawię w miejscu zakwaterowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 W outlecie Barberino są m. in. buty: http://www.mcarthurglen.it/barberino/en ... hoes-13207 Pytanie do znawców tematu: które z tych marek zasługują na szczególną uwagę? Z męskich na pewno Baldinini ,Bruno Magli.Pollini,Moreschi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kidler Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 W outlecie Barberino są m. in. buty: http://www.mcarthurglen.it/barberino/en ... hoes-13207 Pytanie do znawców tematu: które z tych marek zasługują na szczególną uwagę? Z męskich na pewno Baldinini ,Bruno Magli.Pollini,Moreschi. Jeżeli szukach eleganckich dobrej jakości butów, to Baldinini, Pollini moim zdaniem możesz odpuścić. To są buty fashion często o udziwnionym kształcie i przeciętnej jakości. Bruno Magli - jest szansa trafić na sensowne buty. Moim zdaniem warto za nie zapłacić max 100-150 EUR. Moreschi to w tym gronie zdecydowanie najlepsza propozycja. Trzeba uważać bo w ofercie mają klejone, przeciętnej jakości buty jak i szyte buty ze skór egoztycznych np. płaszczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 26 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2012 W outlecie Barberino są m. in. buty: http://www.mcarthurglen.it/barberino/en ... hoes-13207 Pytanie do znawców tematu: które z tych marek zasługują na szczególną uwagę? Qrcze - jak odwiedziłem Berberino w zeszłym roku to jeszcze 'zielony' byłem... Ps. Andrzej - zazdroszczę wakacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej k. Napisano 27 Wrzesień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2012 Ceny w salonach ( Pollini , Baldinini , Moreschi , Bruno Magli ) od 139 do ponad 200 Euro - to dla tych którzy by się tam wybierali . Rozmiarówka nieco przebrana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 7 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień Zaktualizuję wątek - czy ktoś coś poleci jakieś sklepy / warsztaty warte odwiedzenia w Toskanii? Mam kilka pozycji na liście ale może ktoś, coś? Sklep Burberry we Florencji Buty Mitsuoka Via dei Ramaglianti, 6, 50125 Firenze FI, Włochy https://sartorialnotes.com/2013/09/26/shoemaker-shoko-matsuoka-florence/ Buty The Mario Bemer Story, Mario Bemer at Via Maggio 68/70 R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kanapa Napisano 24 Kwiecień Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień Pooglądane, pozwiedzane, coś kupione. Reasumując - Florencja stoi skórą i ogromnymi możliwościami w każdym zakresie cenowym. Chińczycy, Amerykanie, Arabowie wyciągają gotówkę lub karty kredytowe i kupują, kupują, kupują TAX Free. Japończycy narzekają na kurs Jena ale również widać ich na ulicach. We Florencji jest mnóstwo szkół i kursów rzemiosła. Szkoły gastronomiczne są wszędzie i jak się chodzi to widać przez okna kursantów jak uczestniczą w zajęciach cały dzień. Trafiłem na przykład na szkółkę metaloplastyki - same dziewczyny tam walczyły z metalem. Po prostu szaleństwo jak rzemiosło tam jest traktowane. Mam wrażenie że większość rzemieślników pracuje po drugiej stronie rzeki gdzie dociera mniej turystów. Ulica z perfumiarzami mnie zabiła - nie spodziewałem się czegoś takiego w XXI wieku. Tak na szybko. 1. Odwiedziłem zakład szewski firmy rodzinnej Mannina. http://www.manninafirenze.com/galleria_eng.html Taki miejscowy Kielman. Mają szeroką ofertę standardów na lepszejszej ulicy a za rogiem szyją w starszym zakładzie po „dziadku” MTM i MTO. Ceny za standard z półki np. Mokasynów około 400 euro ale należy się targować i schodzimy do 300. Projekty na życzenie 1000/2000 Euro. Klienci głównie USA, Japan itd. Zaciągnięto moją skomną osobę do warsztatu za rogiem gdzie rządzi wnuk założyciela i mogłem tam dokonać kilku przymiarek. Jak się okazało na moją niewymiarową stopę jednak da się wykonać piękne Monki. Cordovan nie jest dostępny. Przede wszystkim szyją w swoim typowo włoskim stylu i buty są piękne, lekkie i wygodne. Leżą dosłownie jak rękawiczki. Strona internetowa jest fatalna - mają w salonie taki ruch że zbytnio nie przejmują się „internatami”. Wg info wnuka około 90% zamawiających buty powtarza swoje zamównienie. W warsztacie pracują stałe dwie osoby plus dochodzi trzecia w razie potrzeby. Ciekawy motyw - przez szyby z ulicy widać ich pracę. 2. Torby, torebki i inne takie są sprzedawane z wózków wokół Hali Targowej na kilogramy przez ciemnoskórych obsługantów. Znajomi z Florencji twierdzą że to są dobrej jakości włoskie wyroby ale trzeba stosować arabską technikę negocjacji aby nie przepłacać. Właścicielami stanowisk są Włosi ale zatrudniają na procent tanich pracowników. Żaden Włoch nie chce tam pracować - to trzeba zobaczyć jak około 21 składane są wózki i ręcznie wyciągane z placu. 3. Super profesjonalna obsługa z oddziale Spada Roma i musiałem wyjść od nich z kilkoma drobiazgami. Jak pomacalem polówkę z letniej dzianiny to już poszło… https://spadaroma.com/?utm_source=google&utm_campaign=google_search&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw26KxBhBDEiwAu6KXty2vhVn7LKjqE-TSXZIgIE_dNgjulaLaPD9Yvh0ZE13b0iKdtduw6RoC_ZAQAvD_BwE 4. https://www.eastharboursurplus.com tutaj trafiłem przypadkiem ponieważ na wystawie mieli buty Aldena. Oczywiście kopyto C/E nie pasowało za to kupiłem szukaną od roku Bosmankę w śmiesznej cenie😛. Bosmanka trafiona we Włoszech i w cenie zakupu wysłana na wskazany adres XD 5. Sklepy marek zupełnie nie znanych poza Włochami czy Florencja można trafić co chwila i nie wiem jak to można by ogarnąć bez jakiegoś przewodnika czy znawcy tematu. Próbowałem coś na wyczucie ogarnąć ale czasu brakuje. Tego jest tam za dużo. 5. Mam jeszcze trochę informacji ale nie wiem czy pisać np. o second hand Burberry który ma własną linię dżinsów 🥶 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 24 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień Widziałeś gdzieś jakieś skóry egzotyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 24 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 43 minuty temu, Velahrn napisał: Widziałeś gdzieś jakieś skóry egzotyczne? W sensie u tego szewca czy w innych miejscówkach? Jeżeli u szewca to coś tam było ale fanem nie jestem i nie przyglądałem się zbyt uważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 24 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 44 minuty temu, kanapa napisał: W sensie u tego szewca czy w innych miejscówkach? Jeżeli u szewca to coś tam było ale fanem nie jestem i nie przyglądałem się zbyt uważnie. Pytam, bo Florencja "stoi skórą" :), i zastanawiam się, czy można gdzieś stacjonarnie kupić skóry pekari, hipopotama albo słonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 25 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 10 godzin temu, kanapa napisał: 2. Torby, torebki i inne takie są sprzedawane z wózków wokół Hali Targowej na kilogramy przez ciemnoskórych obsługantów. Znajomi z Florencji twierdzą że to są dobrej jakości włoskie wyroby ale trzeba stosować arabską technikę negocjacji aby nie przepłacać. Właścicielami stanowisk są Włosi ale zatrudniają na procent tanich pracowników. Żaden Włoch nie chce tam pracować - to trzeba zobaczyć jak około 21 składane są wózki i ręcznie wyciągane z placu. Tutaj nie jestem przekonany. Nawet jeśli sama skora jest akceptowalna, to wykonanie i okucia pozostawiają wiele do życzenia. Natomiast da się znaleźć dobra skore, Scuola del Cuoio robi piękne rzeczy, sa jednak w nieco innej stylistyce niż brytyjskie kaletnictwo - więcej malowania, formowania na mokro itd. Z szewców niesamowite wrażenie robi Stefano Bremer, ale to niestety niesamowicie drogie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 25 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień Siena Dzisiaj jest Dzień Niepodlegosci i zakład na via.camollia 30 który robi MTM jest zamknięty. Jednak zrobiłem fotki dla maniaków metalowych podkówek i innych takich. Uwaga - wersja heavy metal Edit Pod numerem 75 na tej samej ulicy jest „norka” The Store StockHouse. Niby to sklep z używkami ale duża część asortymentu to Burberry z metkami😦 Wygląda to na resztki serii albo spady posezonowe. Generalnie „International” i z Classic Wax niestety nic na mnie nie pasowało. Właściciel twierdzi że co dwa tygodnie uzupełnia asortyment https://www.facebook.com/thestorestockhousesiena/ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi