marcin.stawny Posted July 17, 2012 Report Share Posted July 17, 2012 Dobry wieczór Panowie, podpowiedzcie mi proszę, jak usunąć popękany wosk z butów? Wcześniej były wypolerowane na lustrzany połysk, jednak powierzchnia wosku (jak mniemam) popękała i efekt jest taki: Na palcach, po mocniejszym przetarciu, zostają takie okruchy: Buty są po jednokrotnym zastosowaniu renowatora Saphir, ale nie zauważyłem żadnych zmian. Do zastosowania mam dostępne: renowator, krem Pommadier, tłuszcz Ouraline. Dziękuję za podpowiedzi Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest grzesiek Posted July 17, 2012 Report Share Posted July 17, 2012 Ja bym użył olejku terpentynowego. Ale ja prymityw jestem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Janusz Posted July 17, 2012 Report Share Posted July 17, 2012 Tak samo jak większość problemów z butami, tak i tutaj można problem rozwiązać szczotkowaniem, a potem lekko nawilżoną szmatką i lekkim szlifowaniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.stawny Posted July 17, 2012 Author Report Share Posted July 17, 2012 Spróbowałem, niestety wosk się bardzo mocno trzyma. Mam przeczucie, że tym sposobem wosk zejdzie... razem z licem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misza Posted July 17, 2012 Report Share Posted July 17, 2012 Miałem ten sam problem. Po wielu miesiącach nakładanie pasty w różnych konfiguracjach, zdefiniowałem problem w jakości pasty. Zmieniłem na inną - problem zniknął. Ale wcześniej kilka razy podchodziłem do tematu usuwania resztek wcześniejszej pracy produktem saphira. Musiszto robić punktowo. Maczasz szmatkę w płynie do usuwania i wycierasz w jednym miejscu aż do zmatowienia. konsekwencja, a wszystko będzie dobrze. wyrzuć ten egz. pasty. Swoją drogą... co to za buty, że łamią się w tym miejscu??? Pewnie nie wygląda to ładnie podczas chodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.stawny Posted July 17, 2012 Author Report Share Posted July 17, 2012 Buty to stara Vistula, teraz "testowa" właśnie do produktów Saphira. Co do pasty, to też Saphir, ale używany nie tylko przeze mnie i zdarzyło mi się znaleźć puszkę niezamkniętą... Teraz dziewczyna ma swoją pastę i może z nią robić, co chce. Spróbuję ponownie i dam znać, jak poszło Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misza Posted July 17, 2012 Report Share Posted July 17, 2012 Marka tu nie ma znaczenia. Wymień puszkę, a powinno być ok. Koniecznie wcześniej usuń resztki poprzedniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Haven Posted July 17, 2012 Report Share Posted July 17, 2012 Przydałby ci się renomat. Miałem podobną sytuację (przedawkowałem środki od Saphira) i wszystko zeszło momentalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted July 17, 2012 Report Share Posted July 17, 2012 Zdecydowanie Renomat sobie z tym poradzi. Faktycznie buty "łamią" się w dziwnym miejscu. Być może stąd efekt. Jeszcze sugestia, by aplikować naprawdę minimalne ilości pasty. Cieniutkie warstwy. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.stawny Posted July 18, 2012 Author Report Share Posted July 18, 2012 ... Maczasz szmatkę w płynie do usuwania i wycierasz w jednym miejscu aż do zmatowienia. ... Po półgodzinnej "walce" efekt jest połowiczny, ale jest. Jeszcze spróbuję renomatu proponowanego przez Saphira. O efektach poinformuję, rzecz jasna. Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.stawny Posted July 18, 2012 Author Report Share Posted July 18, 2012 Zdecydowanie Renomat sobie z tym poradzi. Faktycznie buty "łamią" się w dziwnym miejscu. Być może stąd efekt. Jeszcze sugestia, by aplikować naprawdę minimalne ilości pasty. Cieniutkie warstwy. Dziękuję za sugestię, zwrócę uwagę na ilość nakładanej pasty. Tymczasem, idzie do Ciebie zamówienie na Renomat. Pozdrawiam, Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirat Posted July 18, 2012 Report Share Posted July 18, 2012 Zdecydowanie Renomat sobie z tym poradzi. Faktycznie buty "łamią" się w dziwnym miejscu. Być może stąd efekt. Jeszcze sugestia, by aplikować naprawdę minimalne ilości pasty. Cieniutkie warstwy. Dziękuję za sugestię, zwrócę uwagę na ilość nakładanej pasty. Tymczasem, idzie do Ciebie zamówienie na Renomat. Pozdrawiam, Marcin To jeszcze pogadajmy o przyczynach bo nakładanie naprawdę minimalnych ilości pasty może być dość trudne, a skóra jest po prostu "zapchana". Ile lat mają te buty? Czy kiedykolwiek były traktowane Renomatem czy czymś podobnym? Czy były na nich używane specyfiki typu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misza Posted July 18, 2012 Report Share Posted July 18, 2012 U mnie ten efekt na prawie całej powierzchni buta w nowych emlingach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.stawny Posted July 18, 2012 Author Report Share Posted July 18, 2012 To jeszcze pogadajmy o przyczynach bo nakładanie naprawdę minimalnych ilości pasty może być dość trudne, a skóra jest po prostu "zapchana". Ile lat mają te buty? Czy kiedykolwiek były traktowane Renomatem czy czymś podobnym? Czy były na nich używane specyfiki typu: Buty mają cztery lata. Zawsze nakładane były pasty z puszki. Nigdy nie były traktowane renomatami, więc skóra na pewno jest zapchana. Ostatnio, na próbę robiłem na nich lustro, także (świadomie) w miejscach, gdzie but pracuje, żeby zobaczyć jak lustro pęka i co się z nim dzieje. Efekt, już widziałeś. Pozdrawiam Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Remy Posted July 18, 2012 Report Share Posted July 18, 2012 Możliwe że buty były pastowane pastą silikonową i nie trzymają kolejnej warstwy pasty. Buty załamują się w dziwnym miejscu na czubku. Na nakładanym nosku powinno być lustro. Wygląda na to że jest on słabo usztywniony skoro się załamuje. Zastanowiłbym się nad reklamacją butów i kupnem takich które będą trzymać fason. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Remy Posted July 18, 2012 Report Share Posted July 18, 2012 U mnie ten efekt na prawie całej powierzchni buta w nowych emlingach... Wyślij zapytanie do producenta. Ciekawe co odpiszą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.stawny Posted July 18, 2012 Author Report Share Posted July 18, 2012 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted July 18, 2012 Report Share Posted July 18, 2012 Buty mają cztery lata. Zawsze nakładane były pasty z puszki. Nigdy nie były traktowane renomatami, więc skóra na pewno jest zapchana. Ostatnio, na próbę robiłem na nich lustro, także (świadomie) w miejscach, gdzie but pracuje, żeby zobaczyć jak lustro pęka i co się z nim dzieje. Efekt, już widziałeś. Pozdrawiam Marcin Marcin, po 4 latach bez uwolnienia skóry od brudu i tego wszystkiego co na nie nakładałeś bardzo ciężko o dobry efekt. Ta skóra nie oddycha i podejrzewam, że jest w bardzo kiepskim stanie. Jeżeli chcesz o nią powalczyć: [*:1otsbbjy]Zmyj to wszystko co na niej zalega - Renomat [*:1otsbbjy]Wysuszona i sztywna zapewne - potraktuj ją renowatorem w kremie [*:1otsbbjy]Środkową część cholewki - pielęgnuj kremem Pommadier w kolorze [*:1otsbbjy]Czubki i pięty - pastą woskową Pate de Luxe W trakcie bieżącej pielęgnacji, pozwól odetchnąć skórze i zmyj z niej wszystko przynajmniej 2 razy do roku. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.stawny Posted July 18, 2012 Author Report Share Posted July 18, 2012 Dokładnie takie zabiegi chcę zrobić na moich półrocznych Lodingach i wszystkich kolejnych parach. Jeszcze pytanie, czy czubki i pięty też kremem, przed pastą? Pozdrawiam Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted July 18, 2012 Report Share Posted July 18, 2012 Tak, można - choć tu szkoły są różne. Ważne by unikać nadmiaru, pozwolić na wchłonięcie przez skórę, a nadmiar ściągnąć dokładnie polerując. Może taki tutorial pomoże Wstęp: Rozwinięcie: Zakończenie: A tu trochę szybciej A tu najszybszy sposób, na skórkę od banana pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.stawny Posted July 23, 2012 Author Report Share Posted July 23, 2012 Bananów akurat nie było w okolicy , natomiast po zastosowaniu Renomatu (i pozostałych preparatów), skóra butów odzyskała naturalny, zdrowy wygląd. Dziękuję wszystkim za wkład w ten wątek. Z mojej strony EOT. Pozdrawiam Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpochna Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Szanowni Panowie! Temat ponad dwuletni, ale problem dalej aktualny. Chciałbym się dowiedzieć, czy udało się doprowadzić buty do porządku? Ja mam ten sam problem z nowymi butami Loake Ayr, w które chciałem wypastować na połysk. Po zastosowaniu w kolejnych etapach renowatora, tłuszczu, kremu w czarnym kolorze (wszystko z Saphira) oraz wosku Loake Wax Polish, buty wyglądają świetnie... do momentu założenia butów. Wtedy robi się bardzo podobny efekt. Z lektury tego wątku wyciągam wniosek, że wystarczy wyczyścić buty renomatem, następnie zastosować wszystko po kolei, jak to robiłem. Czy to prawda? Czy kwestia może być też w tym, że pasta Loake jest dość twarda? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam serdecznie, Michał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arsen Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Jeśli wszystko zmyjesz to unikaj aplikacji wosku na pracujące części obuwia (jedynie noski plus ewentualnie piety), tam gdzie but nie pracuje wosk nie powinien sam pękać. Pamiętaj rownież by zachować umiar, wosk nakładamy bardzo cienkimi warstwami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Nałożyłeś zdecydowanie zbyt dużo kosmetyków! Tłuszcz + renowator + krem + pasta - taki zestaw to na bardzo, bardzo suche buty. W 90 % przypadków wystarczy sam krem + pasta na czubki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lathlaer Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Jeżeli za bardzo natłuściłeś buty i nie dałeś im wchłonąć tego do końca, to mogły nie przyjąć w pełni kremu i wosku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts