Kyle Napisano 27 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2021 Daję wkład od siebie, zmotywował mnie dzisiejszy mail z sekretariatu, że jutro do naszego biura przychodzi klient, więc jest prośba o schludny ubiór Miasto: Warszawa Branża: usługi prawnicze (kancelaria tzw. butikowa, klient korporacyjny) Dress code: brak. Przyczyn jest kilka, dwie najważniejsze. Po pierwsze, niezmiernie rzadko pojawia się u nas w biurze klient (a niezapowiedziany to nigdy), spotkania są online (zasada) albo na zewnątrz (wyjątek), a w ogóle i tak dominuje korespondencja mailowa. Po drugie, część załogi wywodzi się z korpo i mniejsza firma ma być odpoczynkiem od sztywnych zasad. Czy jest przestrzegany?: Brak zasad jest sumiennie przestrzegany W garniturze jestem w pracy: rzadko, ale to niestety dlatego, że z różnych powodów, nie tylko pandemicznych, lekko z części garniturów wyrosłem i walczę o powrót do wcześniejszej wagi, jak się uda, to na pewno częściej pójdą w ruch. Teraz to zestawy koordynowane (na szczęście odd trousers mam trochę luźniejsze niż garniturowe, więc się mieszczę, część marynarek też nadal jest dobra,), albo chino/jeansy i koszula z marynarką albo swetrem. Czy coś się zmieniło od wybuchu pandemii?: Rozprawy online, dość powszechne w sprawach cywilnych, a tylko takie mamy, w których można uczestniczyć także z domu, z pewnością obniżyły standardy, które i tak nie były zawyżone. W końcu w kamerze widać tylko popiersie, a i tak dochodzi toga. W tych przypadkach staram się przynajmniej trzymać wariantu chino/jeansy i koszula. Na rozprawy tradycyjne zestaw koordynowany. I wiadomo, że praca zdalna, którą jakiś czas praktykowaliśmy, rozluźniła i tak luźne normy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 29 Październik 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2021 Odejście od garnituru dobrze obrazuje oferta sklepów. Np. u Zaczkiewicza, asortyment w 2018 roku i w 2021 roku to dwie różne bajki, a to tylko 3 lata. W 2018 roku były jeszcze bezpieczne czesane wełny w zachowawczych krojach i kolorach, w 2020 roku już się zaczęło wydziwianie, a dzisiaj jest tak: zielony garnitur tweedowy, garnitur tweedowy w pepitę, brązowy garnitur flanelowy 6x1 i garnitur-dres. Na marginesie, jest jeszcze stały dział ślubno-pogrzebowy. W tę stronę niestety to wszystko zmierza, konserwatywna oferta biznesowa będzie stopniowa eliminowana. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 30 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2021 W dniu 27.10.2021 o 12:04, Kyle napisał: Czy coś się zmieniło od wybuchu pandemii?: Rozprawy online, dość powszechne w sprawach cywilnych, a tylko takie mamy, w których można uczestniczyć także z domu, z pewnością obniżyły standardy, które i tak nie były zawyżone. W końcu w kamerze widać tylko popiersie, a i tak dochodzi toga. Czy na rozprawy online z domu wdzwaniacie się w togach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 30 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2021 2 godziny temu, JakubAnderwald napisał: Czy na rozprawy online z domu wdzwaniacie się w togach? Tak, generalnie nie widzę powodu, żeby nie obowiązywała zasada zachowania stroju urzędowego. Pełnomocnicy po drugiej stronie też przestrzegają. Z różnych relacji wiem jednak, że bywa różnie. Zdarza się, że niektórzy biorą udział z samochodu Ale przełożenie zasad obowiązujących podczas rozpraw na zdalne bywa niekonsekwentne. O ile byłoby raczej absurdalne, żebym wstawał przy swoim biurku mówiąc do sądu, o tyle podczas ogłoszenia wyroku (co w sumie jednak zdarza się rzadko, zwykle ogłoszenie jest odraczane, i już nie łączymy się wówczas, bo zwykle jest coś innego do roboty) raz zostałem wyraźnie poproszony, żeby wstać (Sąd Okręgowy w Warszawie), a raz wstając zostałem poproszony, żeby nie wstawać, ponieważ jak sędzia (którego zresztą bardzo cenię, choć zwykle wydaje niekorzystne dla moich mocodawców wyroki) stwierdził, sądowi nic nie ubędzie, jeżeli w tych szczególnych okolicznościach pozostanę siedząc (Sąd Rejonowy dla Warszawy Śródmieścia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HEMI Napisano 16 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2022 Miasto: Kraków Branża: IT ("produkcja", czyli programowanie) Dress code: brak. Jeszcze niedawno standardem w biurze były japonki, emu, stare t-shirty, krótkie spodenki. W zeszłym roku usłyszałem od tech leada (taki kierownik programistów, ale od storny technicznej, a nie managerskiej), że jakby ktoś przyszedł do pracy w koszuli, to by mu nie ufał. Przypadek skrajny, ale obrazujący stan mentalny lwiej części kolegów po fachu. Powoli to się zmienia i nikogo nie dziwi założenie koszuli do biura. Myślę, że dużo tu pomagają ludzie przebranżowieni z innych dziedzin. Czy jest przestrzegany?: Jeśli jako "standard" przyjmiemy t-shirt i bojówki, to coraz częściej jest łamany. Średnia wieku nieubłaganie rośnie i nawet zatwardziali absolwenci miastecka studenckiego AGH powoli przekonują się do bardziej "dorosłych" ubrań. W garniturze jestem w pracy: Nie byłem nigdy i raczej to się nie zmieni. Ciekawy zestaw koordynowany to góra. W biurze bywam obecnie raw-dwa w miesiącu. Czy coś się zmieniło od wybuchu pandemii?: Na początku pandemii pracowałem w banku. Jak na standardy IT towarzystwo było dość dobrze ubrane - mowa o koszulach i schludnych t-shirtach. Teraz, po latach home-office mam wrażenie, że niektórzy (jak i ja), traktują wyjście do biura jako wydarzenie społeczne, na które można się ubrać lepiej niż dawniej bywało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 17 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2022 Miasto: Pomorze i okolice Branża: handel techniczny Dress code: zależy od okoliczności. Podstawa to minimum polówka i długie spadnie ale mamy w opcji nawet firmowe koszule z haftami Czy jest przestrzegany?: tak ale 99% wystarcza casual W garniturze jestem w pracy: jak mam fantazję Czy coś się zmieniło od wybuchu pandemii?: nie Dla własnego samopoczucia ubieram się w garnitury/zestawy ale podstawa w pracy to dobre buty ponieważ chodzę sporo więc . W mojej branży 60% to czas spędzony w środowiskach zagrożenia więc BHP to „MUST HAVE” i zmiana butów na odpowiednie plus stałe zagrożenie uszkodzenia sobie garderoby. Z tego powodu noszę „chałacik” od Emersona.Niektórzy klienci zauważają jakość tego co nosze ale garnitury występują w mojej branży rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 18 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2022 Ja pracuję w IT i garnituru nie założyłem do pracy ani razu* w czasie kilkunastoletniej kariery o_O * pomijając rozmowy kwalifikacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1509 Napisano 8 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2022 Miasto : Pomorze i okolice Branża: IT Drees code : brak. Każdy ubiera się jak chce. Czy jest przestrzegany: nie wiem czy to pytanie w ogóle dotyczy mojego przypadku. Ludzie chodzą Po biurze w klapkach nawet. W garniturze jestem w pracy: nigdy. Chciałbym, ale nigdy się to nie wydarzy. Od pandemii nic się nie zmieniło, jedynie więcej ludzi jest na zdalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 8 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2022 4 minuty temu, marcin1509 napisał: Chciałbym, ale nigdy się to nie wydarzy. Widocznie za słabo chcesz 😆 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1509 Napisano 8 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2022 39 minut temu, Szydlowsky napisał: Widocznie za słabo chcesz 😆 Nie wiem, może Skoro nikt w biurze nie zakłada nawet koszuli, albo robi to rzadko, to i ja tego nie robię. Pomimo tego, że lubię ubierać się elegancko, to jednak czułbym się nieswojo oraz szybko byłbym uznany za aliena 😂 Namiastkę można mieć na zdalnych ale to nie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 8 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2022 2 godziny temu, marcin1509 napisał: Ludzie chodzą Po biurze w klapkach nawet. Dlatego uważam, że pewien minimalny dress code powinien być narzucony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1509 Napisano 8 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2022 33 minuty temu, mosze napisał: Dlatego uważam, że pewien minimalny dress code powinien być narzucony. Zgadzam się z tym Minimalny na zasadzie bez klapek po biurze i krótkich spodenek w lato. Ja rozumiem że niektórzy pracodawcy/firmy chcą by pracownicy się dobrze i swobodnie czuli w biurze ale to chyba lekka przesada Gdyby były jakieś większe obostrzenia co do ubioru (oprócz powyższych), to pewnie w biurze co dzień nie widziałbym praktycznie nikogo Trochę szkoda ze szczypta elegancji w biurze się zatraciła i że ktoś noszący garnitur nie z przymusu jest uznawany za dziwaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 8 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2022 Dodam tylko, że paniom również zdarza się pomylić pracę z imprezą na Sylwestra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 8 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2022 37 minut temu, marcin1509 napisał: ktoś noszący garnitur nie z przymusu jest uznawany za dziwaka. Nie zauważyłem tego. To raczej mit czy autosugestia, jak poczucie, że "wszyscy się gapią". 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1509 Napisano 9 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2022 W dniu 8.10.2022 o 17:49, Rudolf napisał: Nie zauważyłem tego. To raczej mit czy autosugestia, jak poczucie, że "wszyscy się gapią". Może masz rację. Jednakże ja to widzę tak, że na przykład będąc w garniturze w komunikacji miejskiej - wyróżniasz się z tłumu. Na pewno ktoś się spojrzy Jestem introwertykiem i zwyczajnie dla mnie takie sytuacje są co najmniej stresujące 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grubas Napisano 25 Kwiecień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2023 Miasto: Kraków Branża: medyczna( gabinet fizjoterapii) Dress core: brak W garniturze ostatnio byłem: na obronie pracy magisterskiej. W pracy popylam w dresiku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi