Skocz do zawartości

Kto dzisiaj chodzi w garniturze do pracy?

R50

Rekomendowane odpowiedzi

Daję wkład od siebie, zmotywował mnie dzisiejszy mail z sekretariatu, że jutro do naszego biura przychodzi klient, więc jest prośba o schludny ubiór :-)

Miasto: Warszawa

Branża: usługi prawnicze (kancelaria tzw. butikowa, klient korporacyjny)

Dress code: brak. Przyczyn jest kilka, dwie najważniejsze. Po pierwsze, niezmiernie rzadko pojawia się u nas w biurze klient (a niezapowiedziany to nigdy), spotkania są online (zasada) albo na zewnątrz (wyjątek), a w ogóle i tak dominuje korespondencja mailowa. Po drugie, część załogi wywodzi się z korpo i mniejsza firma ma być odpoczynkiem od sztywnych zasad.

Czy jest przestrzegany?: Brak zasad jest sumiennie przestrzegany :-)

W garniturze jestem w pracy:  rzadko, ale to niestety dlatego, że z różnych powodów, nie tylko pandemicznych, lekko z części garniturów wyrosłem i walczę o powrót do wcześniejszej wagi, jak się uda, to na pewno częściej pójdą w ruch. Teraz to zestawy koordynowane (na szczęście odd trousers mam trochę luźniejsze niż garniturowe, więc się mieszczę, część marynarek też nadal jest dobra,), albo chino/jeansy i koszula z marynarką albo swetrem.

Czy coś się zmieniło od wybuchu pandemii?: Rozprawy online, dość powszechne w sprawach cywilnych, a tylko takie mamy, w których można uczestniczyć także z domu, z pewnością obniżyły standardy, które i tak nie były zawyżone. W końcu w kamerze widać tylko popiersie, a i tak dochodzi toga. W tych przypadkach staram się przynajmniej trzymać wariantu chino/jeansy i koszula. Na rozprawy tradycyjne zestaw koordynowany. I wiadomo, że praca zdalna, którą jakiś czas praktykowaliśmy, rozluźniła i tak luźne normy.

• Like 4

Odejście od garnituru dobrze obrazuje oferta sklepów.

Np. u Zaczkiewicza, asortyment w 2018 roku i w 2021 roku to dwie różne bajki, a to tylko 3 lata. W 2018 roku były jeszcze bezpieczne czesane wełny w zachowawczych krojach i kolorach, w 2020 roku już się zaczęło wydziwianie, a dzisiaj jest tak: zielony garnitur tweedowy, garnitur tweedowy w pepitę, brązowy garnitur flanelowy 6x1 i garnitur-dres. Na marginesie, jest jeszcze stały dział ślubno-pogrzebowy.

W tę stronę niestety to wszystko zmierza, konserwatywna oferta biznesowa będzie stopniowa eliminowana. 

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1

W dniu 27.10.2021 o 12:04, Kyle napisał:

Czy coś się zmieniło od wybuchu pandemii?: Rozprawy online, dość powszechne w sprawach cywilnych, a tylko takie mamy, w których można uczestniczyć także z domu, z pewnością obniżyły standardy, które i tak nie były zawyżone. W końcu w kamerze widać tylko popiersie, a i tak dochodzi toga.

Czy na rozprawy online z domu wdzwaniacie się w togach?

2 godziny temu, JakubAnderwald napisał:

Czy na rozprawy online z domu wdzwaniacie się w togach?

Tak, generalnie nie widzę powodu, żeby nie obowiązywała zasada zachowania stroju urzędowego. Pełnomocnicy po drugiej stronie też przestrzegają. Z różnych relacji wiem jednak, że bywa różnie. Zdarza się, że niektórzy biorą udział z samochodu ;-)

Ale przełożenie zasad obowiązujących podczas rozpraw na zdalne bywa niekonsekwentne. O ile byłoby raczej absurdalne, żebym wstawał przy swoim biurku mówiąc do sądu, o tyle podczas ogłoszenia wyroku (co  w sumie jednak zdarza się rzadko, zwykle ogłoszenie jest odraczane, i już nie łączymy się wówczas, bo zwykle jest coś innego do roboty) raz zostałem wyraźnie poproszony, żeby wstać (Sąd Okręgowy w Warszawie), a raz wstając zostałem poproszony, żeby nie wstawać, ponieważ jak sędzia (którego zresztą bardzo cenię, choć zwykle wydaje niekorzystne dla moich mocodawców wyroki) stwierdził, sądowi nic nie ubędzie, jeżeli w tych szczególnych okolicznościach pozostanę siedząc (Sąd Rejonowy dla Warszawy Śródmieścia).

• 10 months later...

Miasto: Kraków

Branża: IT ("produkcja", czyli programowanie)

Dress code: brak. Jeszcze niedawno standardem w biurze były japonki, emu, stare t-shirty, krótkie spodenki. W zeszłym roku usłyszałem od tech leada (taki kierownik programistów, ale od storny technicznej, a nie managerskiej), że jakby ktoś przyszedł do pracy w koszuli, to by mu nie ufał. Przypadek skrajny, ale obrazujący stan mentalny lwiej części kolegów po fachu. Powoli to się zmienia i nikogo nie dziwi założenie koszuli do biura. Myślę, że dużo tu pomagają ludzie przebranżowieni z innych dziedzin. 

Czy jest przestrzegany?: Jeśli jako "standard" przyjmiemy t-shirt i bojówki, to coraz częściej jest łamany. Średnia wieku nieubłaganie rośnie i nawet zatwardziali absolwenci miastecka studenckiego AGH powoli przekonują się do bardziej "dorosłych" ubrań.

W garniturze jestem w pracy:  Nie byłem nigdy i raczej to się nie zmieni. Ciekawy zestaw koordynowany to góra. W biurze bywam obecnie raw-dwa w miesiącu.

Czy coś się zmieniło od wybuchu pandemii?: Na początku pandemii pracowałem w banku. Jak na standardy IT towarzystwo było dość dobrze ubrane - mowa o koszulach i schludnych t-shirtach. Teraz, po latach home-office mam wrażenie, że niektórzy (jak i ja), traktują wyjście do biura jako wydarzenie społeczne, na które można się ubrać lepiej niż dawniej bywało. 

• Oceniam pozytywnie 1

Miasto: Pomorze i okolice
Branża: handel techniczny
Dress code: zależy od okoliczności. Podstawa to minimum polówka i długie spadnie ale mamy w opcji nawet firmowe koszule z haftami default_sad.png
Czy jest przestrzegany?: tak ale 99% wystarcza casual
W garniturze jestem w pracy: jak mam fantazję
Czy coś się zmieniło od wybuchu pandemii?: nie

Dla własnego samopoczucia ubieram się w garnitury/zestawy ale podstawa w pracy to dobre buty ponieważ chodzę sporo więc ;).
W mojej branży 60% to czas spędzony w środowiskach zagrożenia więc BHP to „MUST HAVE” i zmiana butów na odpowiednie plus stałe zagrożenie uszkodzenia sobie garderoby. Z tego powodu noszę „chałacik” od Emersona.

Niektórzy klienci zauważają jakość tego co nosze ale garnitury występują w mojej branży rzadko.

• 3 weeks later...

Miasto : Pomorze i okolice 

Branża: IT

Drees code : brak. Każdy ubiera się jak chce. 

Czy jest przestrzegany: nie wiem czy to pytanie w ogóle dotyczy mojego przypadku. Ludzie chodzą Po biurze w klapkach nawet. 

W garniturze jestem w pracy: nigdy. Chciałbym, ale nigdy się to nie wydarzy. 

Od pandemii nic się nie zmieniło, jedynie więcej ludzi jest na zdalnej. 

39 minut temu, Szydlowsky napisał:

Widocznie za słabo chcesz 😆

Nie wiem, może :)

Skoro nikt w biurze nie zakłada nawet koszuli, albo robi to rzadko, to i ja tego nie robię. Pomimo tego, że lubię ubierać się elegancko, to jednak czułbym się nieswojo oraz szybko byłbym uznany za aliena 😂 Namiastkę można mieć na zdalnych ale to nie to samo.  

33 minuty temu, mosze napisał:

Dlatego uważam, że pewien minimalny dress code powinien być narzucony.

Zgadzam się z tym :) Minimalny na zasadzie bez klapek po biurze i krótkich spodenek w lato. Ja rozumiem że niektórzy pracodawcy/firmy chcą by pracownicy się dobrze i swobodnie czuli w biurze ale to chyba lekka przesada :) Gdyby były jakieś większe obostrzenia co do ubioru (oprócz powyższych), to pewnie w biurze co dzień nie widziałbym praktycznie nikogo :) Trochę szkoda ze szczypta elegancji w biurze się zatraciła i że ktoś noszący garnitur nie z przymusu jest uznawany za dziwaka. 

W dniu 8.10.2022 o 17:49, Rudolf napisał:

Nie zauważyłem tego. To raczej mit czy autosugestia, jak poczucie, że "wszyscy się gapią".

Może masz rację. Jednakże ja to widzę tak, że na przykład będąc w garniturze w komunikacji miejskiej - wyróżniasz się z tłumu. Na pewno ktoś się spojrzy :) Jestem introwertykiem i zwyczajnie dla mnie takie sytuacje są co najmniej stresujące :)

• Like 1

• 6 months later...