Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chinska produkcja nie jest potwierdzona, ale prawdopodobna dla dużych serii najtańszych butów. 

Ahh... to bardzo niefajnie. Ciekawe czy inne "hiszpańskie marki" - Crownhill czy choćby Królewski Herb też tak robią. Hiszpania może być zatem wyłącznie przystankiem na przeklejenie "etykiet".  

Opublikowano

Owszem, arytmetycznie znacznie mniej ;) natomiast weź pod uwagę, że Yanko zapewnia skórę Shell Cordovan z Horween (USA), zaś Meermin to cordovan z Japonii. Ten wątek był poruszany wcześniej w tym temacie (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić). Różnica w cenie wynika również z tego, że Yanko wykonuje się w Hiszpanii, natomiast Meermin w Chinach. Ponadto cena 2500 złotych jest ceną regularną. Były na forum dwie akcje grupowych zamówień trzewików i ich koszt wynosił 1700-1800 złotych. Zakładam, że nie jest wykluczona kolejna akcja, jeżeli tylko zbierze się wystarczająco dużo chętnych - musisz śledzić forum w wątku zamówienia grupowe.

Nie miałem okazji widzieć na żywo tej skóry z Meerminów, miałem natomiast namacalnie do czynienia ze skórą Horween. Ze znanych mi użytkowników tego forum tylko fan_dobrego_buta może wypowiedzieć się w tym przedmiocie :)

Witam.

ciężko mi obiektywnie się wypowiedzieć na temat Cordovanu stosowanego przez Yanko oraz Meermin, gdyż w butach Meermina chodziłem tylko kilka razy.

Podsumować mogę tak: jakość Cordovanu w butach Meermina jest bardzo dobra, niestety (subiektywna opinia) „Japończyk” jest bardziej 'świecący' niż „Amerykanin". Cordovan zastosowany przez Yanko nie jest równomierny-dość duża ilość chropowatych miejsc (może to jest normalne?). W przypadku Meermina jednak nie ma tego problemu. Cordovan Yanko jest mniej świecący (co mi odpowiada).

Ogólnie uważam, że Meermin z Cordovanu jest wart swej ceny!

Opublikowano

Witajcie!

To mój pierwszy post na forum.

Zamierzam zamówić oxfordy black calf - kopyto hiro.

Producent doradził mi rozmiar 8, wydaje mi się jednak, że mogą być za duże.

Rozmiary moich stóp to 262 mm długości i 92 mm szerokości.

Wymiary, które podał mi producent:

L 298 mm shoe outsole 8UK

W 105 mm shoe outsole 8UK

L 280 mm last insole 8UK

W 101 mm last insole 8UK

Foot 26.3 cm 8UK

Proszę o poradę,

z góry dziękuję!

Mam prawie takie same wymiary stopy (262 mm, 90 mm) i na mnie hiro 7,5 są delikatnie za luźne. Myślę, że na moją stopę 7UK będzie idealne. 8UK będą na Twoją stopę za duże, czyli wybór między 7UK i 7,5 UK.

Opublikowano

Jestem pozytywnie zaskoczony jakością podeszwy w Linea Maestro. Poniżej zdjęcie moich oxfordów - zaliczyły na razie jakieś 10 wyjść po około 5-6 km każde, nie zawsze w sprzyjających warunkach. Czyli już co nieco przeszły... a nadal nie starł się nawet napis na podeszwie.

post-5706-0-83399300-1442256394_thumb.jp

post-5706-0-24981600-1442256469_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Mam prawie takie same wymiary stopy (262 mm, 90 mm) i na mnie hiro 7,5 są delikatnie za luźne. Myślę, że na moją stopę 7UK będzie idealne. 8UK będą na Twoją stopę za duże, czyli wybór między 7UK i 7,5 UK.

Dziękuję Panowie za pomoc!

Zamówiłem 7 i 7,5.

7 są mocno dopasowane, ale tak mi pasuje. 7,5 lekko luźne - te będę odsyłał.

I teraz pytania:

czy meermin ma jakiś specjalny formularz, który muszę dołączyć przy odsyłaniu?

wysyłaliście pocztą polską? Ile to kosztowało?

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!

Opublikowano

Meermin stosuje bardzo kiepskiej jakości gumowe fleki, przynajmniej w modelach z linii podstawowej bo takie buty posiadam. Pobrudziłem ostatnio gumową wykładzinę w szpitalu.

Jest to jedna z niewątpliwych wad Meerminów. Ślady zostają nie tylko w szpitalu...

Kolejną jest bardzo duża twardość skóry i kłopoty z jej rozchodzeniem. Ze swoimi monkami próbuję już pół roku, a ciągle nie mogę chodzić bez skarpetek, gdyż każde takie wyjście kończy się licznymi obtarciami i koniecznością odstawienia ich na kilka dni.

Opublikowano

Skóra w kilku parach Meermina, które mam (zarówno klasyczne, jak i LM) faktycznie jest dosyć gruba i na początku była bardzo sztywna. Również i ja musiałem w nich chodzić dłuższy czas, zanim stały się wygodne, a proces rozchodzenia nie był zbyt przyjemny. Z drugiej strony, teraz te buty są już wygodne, a skóra ładnie się starzeje i łamie. Z kolei na przykład dwie pary Yanko, które mam były bardzo wygodne praktycznie od pierwszego założenia, ale nie jestem do końca zadowolony z tego jak się łamie skóra. Może to właśnie kwestia tego, że od początku była nieco zbyt delikatna?  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem tak, po reklamacji podobają mi się, w sensie kolor (zdjęcie real). Nie chce już mi się od nich zamawiać MTO (chociaż wiśniowe cordovany kuszą). Beznadziejna komunikacja, zero skierowania na klienta. Produkt ? Jak mawia moja koleżanka: "dupy nie urywa" i tyle... Wiem już co wybierać, pozdrowienia dla kolegi fan_dobrego_buta, który pomógł

Opublikowano

@TomiW01 - to podziel się wiedzą, którą pozyskałeś od @Fana :) Te trzewiki na zdjęciach sklepu wyglądają obłędnie, ale za oczekiwaną cenę wypadałoby otrzymać produkt co najmniej więcej jak przyzwoity. 

Opublikowano

To tak: podoba mi się kolor który dostałem, aczkolwiek jest inny niż zamawiałem. Wydaje się, że kolor prezentowany na stronie meermina jest tak podkoloryzowany jak chińskie bajki . Wkremowałem renovatora i jest ok. A teraz najlepsze: koledzy, MTO meermina to porażka. A, i jeszcze yanko, pod względem wykończenia szczegółów to Himalaje do Meermina. Jestem wkurzony, więc sorki za uniesienia. Kopyto takie sobie. Fan__dobrego_buta pomagał w reklamacji. Dzięki Marcin