Młodzieniec Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Witam wszystkich. Będąc dziś w sklepie z tkaninami wpadłem na bardzo ciekawy okaz wełny i od razu pomyślałem, że zamówię sobie z niego marynarkę (lub marynarkę i kamizelkę, ale nigdy noszone razem)- idealna odd jacket do chinosów na wiosnę/lato, coś z miękką konstrukcją lub w ogóle bez, dwa albo jeden guzik, takie lekkie, włoskie- samemu jestem niski i drobny. Co sądzicie o tym materiale i samym w sobie pomyśle? Zdjęcie: http://www.freeimagehosting.net/4llgw Cytuj
eye_lip Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Witam wszystkich. Będąc dziś w sklepie z tkaninami wpadłem na bardzo ciekawy okaz wełny i od razu pomyślałem, że zamówię sobie z niego marynarkę (lub marynarkę i kamizelkę, ale nigdy noszone razem)- idealna odd jacket do chinosów na wiosnę/lato, coś z miękką konstrukcją lub w ogóle bez, dwa albo jeden guzik, takie lekkie, włoskie- samemu jestem niski i drobny. Co sądzicie o tym materiale i samym w sobie pomyśle? Zdjęcie: http://www.freeimagehosting.net/4llgw Wszystko zależy od jakości tego materiału. Może się okzać, że nie nadaje się on na marynarkę - rozciąga się np. w miejscach gdzie pracuje. Kto jest producentem tej wełny i ile materiał kosztuje? Który krawiec uszyje Ci lekką marynarkę bez konstrukcji? Cytuj
Młodzieniec Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 nie wiem, kto jest producentem- materiał jest 'włoski', co znaczy tyle, co nic. Teraz zaczynam się czerwienić- to aż taki problem, by marynarka nie miała konstrukcji? To nie jest dla mnie w sumie wymagane, ma być lekka, miękka, wygodna. Cytuj
eye_lip Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 .. ok a wiesz ile kosztuje uszycie marynarki? Cytuj
Jan Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Co sądzicie o tym materiale i samym w sobie pomyśle? Materiał ma ładny wzór, przynajmniej ja takie lubie. Powiesz gdzie kupiłeś, ile zapłaciłeś za metr, ile metrów kupiłeś i u kogo chcesz szyc? Cytuj
Młodzieniec Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Jeszcze nie kupiłem. Merino w Poznaniu, ok 100zł za metr, planuję ok 2m. ...ok 600 zł planuję wydać na szycie. Cytuj
zaki Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Materiał bardzo ładny, ale brak krajki i nazwy producenta pozwala sądzić że to pozostałość z produkcji masowej. A czy włoska, to nikt nie jest w stanie tego sprawdzić. Za 600 zł za marynarkę są krawcy w Poznaniu, ale hmmm efektów bym się bał i na pewno będzie na klejonce. Chciałbym tylko przypomnieć koledze, że uszycie porządnej marynarki to 40-50 h pracy krawca. Cytuj
Młodzieniec Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 W Bydgoszczy, mam ofertę, znajomy krewnego, nie wiem jeszcze, jak robi, muszę się spotkać, ale to chyba nie jest najważniejsze w moim pytaniu- bardziej byłem ciekaw opinii n/t samego materiału i zastosowania, jakie dla niego widzę. Wyjaśnijcie mi proszę: na klejonce, znaczy na fizelinie, prawda? Problemem jest sama fizelina, czy to, że jest przyklejana, a nie przyszywana? Tak samo źle będzie z podklejaną kamelą? Dziękuję Cytuj
roland Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Generalnie brak konstrukcji wyklucza konstrukcję, a lekka konstrukcja w połączeniu z klejonką to jak wstawiać silnik ferrari do poloneza. Można, ale po co? brak konstrukcji jest trudniejszy w skonstruowaniu niż zwykła konstrukcja, niewielu jest w Polsce krawców, którzy są w stanie to zrobić, a na 99% znajomy krawiec także nie będzie potrafił. Niestety z bespoke jest trochę jak z budownictwem, gdzie jest powiedzenie - może być tanio, szybko i dobrze* (* - wybierz 1) Cytuj
Młodzieniec Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Sporo mi zobrazowałeś. Muszę upewnić się, że nie używa fizeliny, tylko kameli (lub innego płótna), oraz, że ją przyszywa, a nie przykleja? Obiło mi się o uszy coś takiego jak klejenie punktowe, jest z tym lepiej? Cytuj
Ernestson Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Lepiej o tyle że wkład nie jest klejony na całej powierzchni tylko co kawałek są punkty z klejem. Tkanina lepiej przepuszcza wtedy powietrze i wilgoć. Tak czy inaczej to dalej sporo gorsze niż wszywane wkłady (chociaż nie oznacza że marynarka nie może być ładna). Cytuj
roland Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Marynarka klejona [nawet punktowo] na lato to hybryda w stylu ferrari przerobionego na gaz. Od czego powinieneś zacząć? Określenie swoich potrzeb - czego potrzebuję marynarki na lato czy uniwersalnej marynarki, będzie to moja jedyna marynarka czy trzydziesta? Określenie swoich możliwości finansowych - czy stać mnie na bespoke? Określenie możliwości krawca - czy potrafi on zrobić to czego oczekuję, może ma jakieś próbki swoich możliwości? Do bespoke, zwłaszcza pierwszego polecam przygotować się od strony mentalnej i technicznej, poczytać artykuły w internecie, pooglądać zdjęcia, polecałbym też zbytnio nie wydziwiać. Cytuj
mosze Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Do bespoke, zwłaszcza pierwszego polecam przygotować się od strony mentalnej i technicznej Najlepiej przyjść z adwokatem. Cytuj
Młodzieniec Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Dziękuję za uwagi, lecz ze względu na nagłą zmianę sytuacji finansowej muszę odłożyć ten plan, zobaczymy później. Cytuj
4inHand Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Bylem wczoraj w poznanskim tk maxie i widzialem kilka marynarek, ktorych moglbys uzywac latem. Mozesz poczytac forum i dowiedziec sie co mozna, a czego nie mozna przerobic, potem kupic niezla marynarke za pln 200-300 i przerobic ja za pln 100-200. W ten sposob zmiescisz sie w swoim budzecie, bedziesz mial kontakt z krawiectwem i wybadasz swoje upodobania do pierwszego zamowienia! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi