Młodzieniec Napisano 3 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2012 Witam wszystkich. Będąc dziś w sklepie z tkaninami wpadłem na bardzo ciekawy okaz wełny i od razu pomyślałem, że zamówię sobie z niego marynarkę (lub marynarkę i kamizelkę, ale nigdy noszone razem)- idealna odd jacket do chinosów na wiosnę/lato, coś z miękką konstrukcją lub w ogóle bez, dwa albo jeden guzik, takie lekkie, włoskie- samemu jestem niski i drobny. Co sądzicie o tym materiale i samym w sobie pomyśle? Zdjęcie: http://www.freeimagehosting.net/4llgw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2012 Witam wszystkich. Będąc dziś w sklepie z tkaninami wpadłem na bardzo ciekawy okaz wełny i od razu pomyślałem, że zamówię sobie z niego marynarkę (lub marynarkę i kamizelkę, ale nigdy noszone razem)- idealna odd jacket do chinosów na wiosnę/lato, coś z miękką konstrukcją lub w ogóle bez, dwa albo jeden guzik, takie lekkie, włoskie- samemu jestem niski i drobny. Co sądzicie o tym materiale i samym w sobie pomyśle? Zdjęcie: http://www.freeimagehosting.net/4llgw Wszystko zależy od jakości tego materiału. Może się okzać, że nie nadaje się on na marynarkę - rozciąga się np. w miejscach gdzie pracuje. Kto jest producentem tej wełny i ile materiał kosztuje? Który krawiec uszyje Ci lekką marynarkę bez konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młodzieniec Napisano 3 Kwiecień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2012 nie wiem, kto jest producentem- materiał jest 'włoski', co znaczy tyle, co nic. Teraz zaczynam się czerwienić- to aż taki problem, by marynarka nie miała konstrukcji? To nie jest dla mnie w sumie wymagane, ma być lekka, miękka, wygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2012 .. ok a wiesz ile kosztuje uszycie marynarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2012 Co sądzicie o tym materiale i samym w sobie pomyśle? Materiał ma ładny wzór, przynajmniej ja takie lubie. Powiesz gdzie kupiłeś, ile zapłaciłeś za metr, ile metrów kupiłeś i u kogo chcesz szyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młodzieniec Napisano 3 Kwiecień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2012 Jeszcze nie kupiłem. Merino w Poznaniu, ok 100zł za metr, planuję ok 2m. ...ok 600 zł planuję wydać na szycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 3 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2012 Materiał bardzo ładny, ale brak krajki i nazwy producenta pozwala sądzić że to pozostałość z produkcji masowej. A czy włoska, to nikt nie jest w stanie tego sprawdzić. Za 600 zł za marynarkę są krawcy w Poznaniu, ale hmmm efektów bym się bał i na pewno będzie na klejonce. Chciałbym tylko przypomnieć koledze, że uszycie porządnej marynarki to 40-50 h pracy krawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młodzieniec Napisano 3 Kwiecień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2012 W Bydgoszczy, mam ofertę, znajomy krewnego, nie wiem jeszcze, jak robi, muszę się spotkać, ale to chyba nie jest najważniejsze w moim pytaniu- bardziej byłem ciekaw opinii n/t samego materiału i zastosowania, jakie dla niego widzę. Wyjaśnijcie mi proszę: na klejonce, znaczy na fizelinie, prawda? Problemem jest sama fizelina, czy to, że jest przyklejana, a nie przyszywana? Tak samo źle będzie z podklejaną kamelą? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 3 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2012 Generalnie brak konstrukcji wyklucza konstrukcję, a lekka konstrukcja w połączeniu z klejonką to jak wstawiać silnik ferrari do poloneza. Można, ale po co? brak konstrukcji jest trudniejszy w skonstruowaniu niż zwykła konstrukcja, niewielu jest w Polsce krawców, którzy są w stanie to zrobić, a na 99% znajomy krawiec także nie będzie potrafił. Niestety z bespoke jest trochę jak z budownictwem, gdzie jest powiedzenie - może być tanio, szybko i dobrze* (* - wybierz 1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młodzieniec Napisano 4 Kwiecień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2012 Sporo mi zobrazowałeś. Muszę upewnić się, że nie używa fizeliny, tylko kameli (lub innego płótna), oraz, że ją przyszywa, a nie przykleja? Obiło mi się o uszy coś takiego jak klejenie punktowe, jest z tym lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 4 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2012 Lepiej o tyle że wkład nie jest klejony na całej powierzchni tylko co kawałek są punkty z klejem. Tkanina lepiej przepuszcza wtedy powietrze i wilgoć. Tak czy inaczej to dalej sporo gorsze niż wszywane wkłady (chociaż nie oznacza że marynarka nie może być ładna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 4 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2012 Marynarka klejona [nawet punktowo] na lato to hybryda w stylu ferrari przerobionego na gaz. Od czego powinieneś zacząć? Określenie swoich potrzeb - czego potrzebuję marynarki na lato czy uniwersalnej marynarki, będzie to moja jedyna marynarka czy trzydziesta? Określenie swoich możliwości finansowych - czy stać mnie na bespoke? Określenie możliwości krawca - czy potrafi on zrobić to czego oczekuję, może ma jakieś próbki swoich możliwości? Do bespoke, zwłaszcza pierwszego polecam przygotować się od strony mentalnej i technicznej, poczytać artykuły w internecie, pooglądać zdjęcia, polecałbym też zbytnio nie wydziwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 4 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2012 Do bespoke, zwłaszcza pierwszego polecam przygotować się od strony mentalnej i technicznej Najlepiej przyjść z adwokatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młodzieniec Napisano 7 Kwiecień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2012 Dziękuję za uwagi, lecz ze względu na nagłą zmianę sytuacji finansowej muszę odłożyć ten plan, zobaczymy później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 8 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2012 Bylem wczoraj w poznanskim tk maxie i widzialem kilka marynarek, ktorych moglbys uzywac latem. Mozesz poczytac forum i dowiedziec sie co mozna, a czego nie mozna przerobic, potem kupic niezla marynarke za pln 200-300 i przerobic ja za pln 100-200. W ten sposob zmiescisz sie w swoim budzecie, bedziesz mial kontakt z krawiectwem i wybadasz swoje upodobania do pierwszego zamowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi