Zajac Poziomka Napisano 19 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2020 https://www.styleforum.net/threads/vege-tanned-vs-chrome-tanned-leather-which-one.39769/ Tu ciekawa dyskusja na ten temat. Wypowiada się m.in. David Frommer, bardzo dobry szewc robiący buty bespoke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 19 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2020 Tylko rzecz w tym że garbowanie roślinne tez można zrobić na wiele sposobów w zależności od oczekiwanych właściwości. Według mojej wiedzy: jeżeli weźmiesz dwa identyczne kawałki skóry i wygarbujesz jeden chromowo, drugi roślinnie, to czy to będą rękawiczki, cholewka buta, czy krupon na podeszwy to skóra roślinna będzie miała lepsze parametry. Tylko dużo trudniej uzyskać jest te parametry wypadku garbowania roślinnego, bo nie kręcisz pokrętłem tylko trzymasz skórę w dole o określonym stężeniu garbników. Ale oczywiście mogę się mylić i mój teść też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2020 Pytanie co to znaczy lepsze parametry. Skóry garbowane roślinnie są bardziej podatne na odkształcenia po pracy (zgięcia) etc więc tak jak pisał Zając nie są wcale najlepszym wyborem na buty które mają wyglądać ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyt Napisano 19 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2020 4 minuty temu, eye_lip napisał: Pytanie co to znaczy lepsze parametry. Skóry garbowane roślinnie są bardziej podatne na odkształcenia po pracy (zgięcia) etc więc tak jak pisał Zając nie są wcale najlepszym wyborem na buty które mają wyglądać ładnie. Tak. Ten czynnik 'ładnie' jest tu chyba najbardziej istotny. Bardzo ciekawa dyskusja. Niewiele miałem do czynienia z chromową wyprawą, ze względu na wysoką szkodliwość dla środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2020 Dobrej klasy skóry na cholewki ( piszę na przykładzie swoich xx par) butów (powiedzmy eleganckich) wyglądają perfekcyjnie po latach w miejscach pracy, co oczywiście np. w Trickersach i innych w stylu country czy workwear (red wing etc. ) wcale nie jest pożądane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 19 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2020 Pytanie co to znaczy lepsze parametry. Skóry garbowane roślinnie są bardziej podatne na odkształcenia po pracy (zgięcia) etc więc tak jak pisał Zając nie są wcale najlepszym wyborem na buty które mają wyglądać ładnie. Lepsze parametry to te, które chcesz uzyskać, you name it. Tylko uzyskanie ich „roślinnie” jest trudniejsze (czytaj droższe nawet kilkukrotnie). Skoro można dostać chromowo PRAWIE to samo, to po co przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi