Skocz do zawartości

Usunięcie oleju napędowego / ropy z butów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam sposobu na usunięcie śladów oleju napędowego ze skórzanych butów. Mała katastrofa w trakcie tankowania auta i ochlapałem sobie spodnie i buty.

Widoczne jest lekkie przebarwienie plus upojny zapach diesla.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

Miałem niestety taką sytuację że wdepnąłem w kałuże oleju napędowego ( ach ci parkingowi sprzedawcy paliwa ? ) , podeszwa skórzana chyba sporo go wchłoneła bo buty mocno nim "pachniały" i po dwóch próbach czyszczenia trafiły do kontenera .

Opublikowano

Potraktowałem Tarrago Uni cleanerem - miałem na stanie.

Już aż tak nie czuć - przebarwienia minimalne.

Ściągnę ten środek Avela i dam znać.

Pierwszy raz w życiu ropa przy tankowaniu mnie oblała i to w chwili gdy założyłem ulubione buty.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

olej samochodowy na zamszu-brzydka plama, taragoo cleaner + gumka do zamszu gomnadin i prawie znikła; teraz jasny zamsz "lekko spatynowany", ze nic już nie widać

Omnidaimu nie użyłem, choć pewnie niedługo przyjdzie wielkie czyszczenie

Opublikowano
Uwaga, tak jak mówi naklejka pod klapką - po zatankowaniu czekamy kilka sekund, wyjmujemy pistolet i nic z niego nie kapie, cieknie itepe. To tak jak z pędzlem - najpierw kapie, później już nie.

Aż sprawdzę jutro co mam pod klapką
Opublikowano
Uwaga, tak jak mówi naklejka pod klapką - po zatankowaniu czekamy kilka sekund, wyjmujemy pistolet i nic z niego nie kapie, cieknie itepe. To tak jak z pędzlem - najpierw kapie, później już nie.

W tym przypadku obsługa markowej stacji raczyła poprzypinać jakieś firmowe ulotki opaskami zaciskowymi do mechanizmu pistoletu od tankowania.
Zaczepiłem przypadkiem o taką opaskę i wyciągnąłem cześciowo pistolet z wlewu baku samochodu.