Skocz do zawartości

Spodnie z szarego tweedu [Jan Kubczak]

phantom

Rekomendowane odpowiedzi

@eye_lip,

Zastanawiam się nad zwężeniem spodni od kroku do kolana, chciałem uniknąć opisywanej przez Ciebie nieproporcjonalności, ale sam widzę, że nawet wysoki stan nie pomógł wydłużyć nóg. Skarpetki nie są sportowe, sięgają do połowy łydki, a to, co widzisz to po prostu fragment wzoru na nich.

Osobiście po ciężkich spodniach z tweedu oczekiwałbym idealnej, prostej linii kantów. Jednak tych linii nie ma ani z przodu, ani z boku. Tutaj chyba zawiniła zbyt wąska nogawka.

Zwróc również uwagę, jak nieładnie układają się bawełniane spodnie z boku (okolice kolana i poniżej, to zdjęcie: http://www.dareia.pl/szafamariusza/wp-c ... C01289.jpg). W spodniach bawełnianych taki efekt występuje często; u mnie jest niewiele lepiej, pomimo szerszej nogawki. Dlatego od wełny oczekiwałbym "więcej".

@Kyle,

tweed kupiłem na Pomorskiej 4 w Łodzi w sklepie z tkaninami i z tego, co się orientuje jest to paradoksalnie jedyny sklep z materiałami godny uwagi w Łodzi właśnie. Sklepy z materiałami są jeszcze m.in. przy Rzgowskiej i Częstochowskiej, ale są dużo niższej jakości niż te z Pomorskiej. Z rozmów ze sprzedawczyniami wynika, że tam [przy Pomorskiej] obok p. Kubczaka, zaopatruje się również p. Baś. Nie wiem skąd do sklepu został sprowadzony tweed, ale przy najbliższej okazji zapytam.

@p_b,

dzięki za sugestię, zastanawiam się czy zwęzić około 2cm spodnie od kroku do kolan, czy w tym miejscu je zostawić, a rozszerzyć o te 2 cm od kolana (19cm to już będzie dla mnie efekt "flagi":)). Zapas materiału wewnątrz jest zostawiony. Kiedy podejmę decyzję, pokażę efekty przeróbki.

@mosze,

rzeczywiście te bawełniane spodnie wyglądają fatalnie - w nich jest jeszcze większa różnica w szerokości spodni do kolan i od kolan. Jeśli chodzi o te tweedowe to są dosyć ciężkie. Widać wyraźnie (zdjęcie z boku) jak opierają się na łydce. W dobrym ułożeniu spodni nie pomaga również przeprost moich kolan (podczas gry w piłkę w łódzkim AZS-sie miałem złamania śródstawowe obu - paskudne kontuzje). Porozmawiam jutro z p. Kubczakiem - zobaczymy co da się zrobić.

No po spodniach z tweedu oczekiwałbym szczerze mówiąc jednak trochę "pozytywnej ciężkości". Wiele osób z rozbudowanymi biodrami i udami długo stara się osiągnąć kompromis między dopasowanym krojem spodni, a proporcjonalnym wyglądem. Nie jest to proste. Tobie niestety taki efekt "szczudeł" do kolan udało się osiągnąć przy bardzo szczupłej sylwetce. No i spodnie nie wpinają się w kroku przy chodzie?

@Proc,

Oglądając Twoje pierwsze zestawy na forum, przyciasnawe spodnie i marynarki, myślałem, że gramy w tej samej lidze ;) Zbieram się niebawem do uszycia trzyczęściowego garnituru i spodnie w nim będą już "winstonowe", nieco szersze dołem - 18,5cm. Swoją drogą blog, z którego wkleiłeś zdjęcie Winstona to niezły czasopożeracz. Pozdrawiam.

Pod linkiem zdjęcia detali spodni: http://www.dareia.pl/szafamariusza/?p=327

There is nothing permanent except change ;)

Wiesz, jeśli na początku jest się ograniczonym do tego, co jest w sieciówkach (w naszym przypadku Zara, H&M), trudno mieć szeroką nogawkę. W ciągu kilku ostatnich miesięcy miałem okazję popróbować szerszych nogawek i stwierdzam, że bardziej mi się podobają.

Poza tym (nareszcie) powoli, ale stopniowo się poszerzam w górnych partiach, więc do uzyskania wrażenia solidnej budowy ciała filary powinny być równie solidne :)

Wg mnie z szerokością spodni jest tak, że to, co jest dołem, w ogromnym stopniu zależy od proporcji ustalonych wyżej. Ale rozumiem efekt, do jakiego Ty dążysz - dlatego proponuję coś między Juanem a Łinstonem.

• 3 weeks later...