Üxküll Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Na zamieszczonym w załączniku zdjęciu kamizelki dobrze jest widoczny pewien detal nieznany polskim krawcom miarowym, a wciąż stosowany w konserwatywnych pracowniach krawieckich na Savile Row. Opis do zdjęcia: http://www.voxsartoria.com/post/1351426 ... se-bespoke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vislav Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Witam Poniżej zdjęcia repliki klasycznej kamizelki ze złotego okresu klasycznej męskiej elegancji, tj. lat 30. XX w. Chętnie zobaczę w tym wątku jakieś zdjęcia ciekawych wzorów kamizelek. zadawałem pytanie w szelkach, zadam i tutaj. W przypadku repliki ciekawi mnie ikonografia, ewentualnie fotografie oryginału. W tym przypadku użyta tkanina, oraz długość i dopasowanie. To co zauważam w ilustracjach i innych wizualizacjach z epoki - kamizelki w pewnym sensie stanowią "drugą skórę". pozdr.Vslv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Witam Poniżej zdjęcia repliki klasycznej kamizelki ze złotego okresu klasycznej męskiej elegancji, tj. lat 30. XX w. Chętnie zobaczę w tym wątku jakieś zdjęcia ciekawych wzorów kamizelek. zadawałem pytanie w szelkach, zadam i tutaj. W przypadku repliki ciekawi mnie ikonografia, ewentualnie fotografie oryginału. W tym przypadku użyta tkanina, oraz długość i dopasowanie. To co zauważam w ilustracjach i innych wizualizacjach z epoki - kamizelki w pewnym sensie stanowią "drugą skórę". pozdr.Vslv Na podanej przeze mnie stronie internetowej http://www.the30sstyle.com/ w dziale linki są zamiesczone odsyłacze do skanów historycznych katalogów mody, np. z 1937 r.: http://www.costumes.org/history/100page ... gowool.htm Kamizelki zawsze powinny być maksymalnie przylegające do ciała jak na załączonym obrazku. Więcej zdjęć z tej sesji fotograficznej Pana Yamazaki w garniturze od Hideki Okisaki pod tym linkiem: http://true-bespoke.blogspot.com/2008/0 ... -look.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vislav Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Witam Poniżej zdjęcia repliki klasycznej kamizelki ze złotego okresu klasycznej męskiej elegancji, tj. lat 30. XX w. Chętnie zobaczę w tym wątku jakieś zdjęcia ciekawych wzorów kamizelek. zadawałem pytanie w szelkach, zadam i tutaj. W przypadku repliki ciekawi mnie ikonografia, ewentualnie fotografie oryginału. W tym przypadku użyta tkanina, oraz długość i dopasowanie. To co zauważam w ilustracjach i innych wizualizacjach z epoki - kamizelki w pewnym sensie stanowią "drugą skórę". pozdr.Vslv Na podanej przeze mnie stronie internetowej http://www.the30sstyle.com/ w dziale linki są podane odsyłacze do skanów historycznych katalogów mody, np. z 1937 r.: http://www.costumes.org/history/100page ... gowool.htm Kamizelki zawsze powinny być maksymalnie przylegające do ciała. W podanych linkach brak jest konkretów, a zaprezentowana kamizelka nie należy do zbyt przylegających. Ponadto ciekawe stylistycznie odcięcie na wysokości kieszenie nie współgra z użytą w "replice" tkaniną. Stąd pytanie o źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 W podanych linkach brak jest konkretów, a zaprezentowana kamizelka nie należy do zbyt przylegających. Ponadto ciekawe stylistycznie odcięcie na wysokości kieszenie nie współgra z użytą w "replice" tkaniną. Stąd pytanie o źródła. Profesjonalną wiedzę na temat tradycyjnego kroju garnituru trzyczęściowego posiada niemiecki krawiec Uwe Schönherr, osiadły w Houston. Dane kontaktowe w jego witrynie internetowej: http://www.berlinbespokesuits.com/about.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Zaiste, skośna dziurka w kamizelce jest na pewno kompletnie nieznana polskim krawcom, jej uszycie to prawdziwe wyzwanie. Tylko zagraniczny krawcy posiedli umiejętność dorabiania dodatkowej dziurki w kamizelce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 8 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Zaiste, skośna dziurka w kamizelce jest na pewno kompletnie nieznana polskim krawcom, jej uszycie to prawdziwe wyzwanie. Tylko zagraniczny krawcy posiedli umiejętność dorabiania dodatkowej dziurki w kamizelce. A doczytałeś chociaż człowieku do czego ona w ogóle służy? Po prostu stwierdziłem fakt jej niewystępowania w polskim krawiectwie miarowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Oczywiście, że nie mogłem przeczytać do czego służy. Najlepiej w odniesieniu na krytykę od razu zarzucać rozmówcy brak wiedzy. Jestem bardzo wdzięczny, że zamieszczasz różnie materiały w tym dziale, ale Twój imperatywny ton kolego, jest już mniej akceptowalny. Szczególnie, że tego typu stwierdzenia łatwo jest obalić, znajdując chociaż jednego krawca, który by takową dziurkę dorobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 (...)tego typu stwierdzenia łatwo jest obalić, znajdując chociaż jednego krawca, który by takową dziurkę dorobił.Raczej nie da się twierdzenia "detal nieznany polskim krawcom miarowym" obalić znajdując krawca, który umiałby coś takiego zrobić. W tym stwierdzeniu nie ma bowiem zarzutu nieumiejętności wykonania pionowej dziurki, a jedynie niestosowania takiego rozwiązania. Aby obalić to twierdzenie musiałbyś więc znaleźć garnitur od polskiego krawca, w którym umieszczono dziurkę na łańcuszek. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Wydaje mi się, że taki detal - skoro niespotykany - jest nieznany raczej użytkownikom garniturów w Polsce. Mało kto nosi zegarek na dewizce, więc po co miałby taki ktoś zamawiać dziurkę na łańcuszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vislav Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 W podanych linkach brak jest konkretów, a zaprezentowana kamizelka nie należy do zbyt przylegających. Ponadto ciekawe stylistycznie odcięcie na wysokości kieszenie nie współgra z użytą w "replice" tkaniną. Stąd pytanie o źródła. Profesjonalną wiedzę na temat tradycyjnego kroju garnituru trzyczęściowego posiada niemiecki krawiec Uwe Schönherr, osiadły w Houston. Dane kontaktowe w jego witrynie internetowej: http://www.berlinbespokesuits.com/about.html Dziękuję za linka. Chyba jednak nie do końca się zrozumieliśmy. Użyłeś określenia replika w stosunku do konkretnego wyrobu. Moje pytanie dotyczyło źródeł uzasadniających użycie tego określenia, czyli stopnia zgodności z oryginałem w tym właśnie przypadku. Wiedza na temat tradycyjnych zasad kroju i tkanin z danego okresu jest potrzebna dla wykonania repliki, jednak bez konkretnego wzorca nie mamy kompletu. Nie chodzi o to abym się czepiał, po prostu zainteresował mnie ten opis. dzk pozdr.Vslv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 8 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 W podanych linkach brak jest konkretów, a zaprezentowana kamizelka nie należy do zbyt przylegających. Ponadto ciekawe stylistycznie odcięcie na wysokości kieszenie nie współgra z użytą w "replice" tkaniną. Stąd pytanie o źródła. Profesjonalną wiedzę na temat tradycyjnego kroju garnituru trzyczęściowego posiada niemiecki krawiec Uwe Schönherr, osiadły w Houston. Dane kontaktowe w jego witrynie internetowej: http://www.berlinbespokesuits.com/about.html Dziękuję za linka. Chyba jednak nie do końca się zrozumieliśmy. Użyłeś określenia replika w stosunku do konkretnego wyrobu. Moje pytanie dotyczyło źródeł uzasadniających użycie tego określenia, czyli stopnia zgodności z oryginałem w tym właśnie przypadku. Wiedza na temat tradycyjnych zasad kroju i tkanin z danego okresu jest potrzebna dla wykonania repliki, jednak bez konkretnego wzorca nie mamy kompletu. Nie chodzi o to abym się czepiał, po prostu zainteresował mnie ten opis. dzk pozdr.Vslv Za zwrócenie uwagi na definicję REPLIKA z Wikipedii serdecznie dziękuję. Jest tam wyraźnie napisane: Replika – powtórne wykonanie dzieła sztuki, pojazdu, samolotu itp. z możliwie wiernym odtworzeniem oryginału. Czasem tylko wyglądu albo motywu. Z mojej strony EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vislav Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 [...] Za zwrócenie uwagi na definicję REPLIKA z Wikipedii serdecznie dziękuję. Jest tam wyraźnie napisane: Replika – powtórne wykonanie dzieła sztuki, pojazdu, samolotu itp. z możliwie wiernym odtworzeniem oryginału. Czasem tylko wyglądu albo motywu. Z mojej strony EOT. Rozumiem, że to tylko wygląd, lub motyw z epoki. dzk i również EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 8 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Odchodząc od dziadkowo-studniówkowych klimatów tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzydalllo Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Dla mnie czad, nawet buty specjalnie "pomyślone" pod garnitur. Ode mnie Bradley Cooper: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 5 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2012 Zdjęcie różnych wzorów kamizelek: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 6 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2012 Ciekawe "parowanie" guzików kamizelki, dziękuję. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 6 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2012 Ciekawe "parowanie" guzików kamizelki, dziękuję. Pozdrawiam, Dr Jak w koszulach Rage Age:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 4 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2014 7-10 stycznia odbędą się targi Pitti Uomo 85. Włosi znów zaskoczą mocno kontrastowymi kamizelkami w kratę do garniturów i zestawów koordynowanych. Poza tym pojawią się aż DWIE nakładane, kieszonki piersiowe w marynarkach sportowych. Coś nie widać, by rodzimi (zawodowi) blogerzy modowi już rozpoznali podstawy męskiej elegancji na 2014 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 4 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2014 Nie nadążam już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 4 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2014 Symetria (prawie) idealna. O ile prościej będzie z dobraniem dwóch poszetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktor Napisano 4 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2014 Kolorowe kamizelki są świetne i uniwersalne, ale dwie kieszonki?? To chyba będzie sezonowa nowinka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 7-10 stycznia odbędą się targi Pitti Uomo 85. Włosi znów zaskoczą mocno kontrastowymi kamizelkami w kratę do garniturów i zestawów koordynowanych. Poza tym pojawią się aż DWIE nakładane, kieszonki piersiowe w marynarkach sportowych. Coś nie widać, by rodzimi (zawodowi) blogerzy modowi już rozpoznali podstawy męskiej elegancji na 2014 r. kamizelka.jpg Sciamat.jpg Piękne przyjłady, cudowne zestawienia i świeyne wzory materiału. O czymś takim marzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Ja nie zawodowiec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Ale już zawodowiec ,nie mając kamizelki na plecach napisał obfity artykuł. Takie życie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi