Popular Post blekit Posted November 3, 2019 Popular Post Report Share Posted November 3, 2019 W końcu znalazłem chwilę, na opisanie ostatniego zamówienia u @Ernestson. Od dłuższego czasu planowałem uszycie marynarki na sezon jesienno-zimowy. Podstawowe wymagania były dwa - po pierwsze miała nie być brązowa, a po drugie miała być używalna w bardziej casualowych zestawieniach (w szczególności z dżinsami). Dosyć szybko doszedłem do wniosku, że tym wzór który mi to zapewni to herringbone. Początkowo rozpatrywałem dwie wersje kolorystyczne - granatową i szarą. Ponieważ jednak mam już jasno-granatową marynarkę w jodełkę od Suitsupply, która trzyma się dobrze i leży na mnie całkiem nieźle, postanowiłem pójśc w stronę szarości. Decyzja zapadła, ale tym razem był to dopiero początek. Próbniki przeglądałem chyba na trzech wizytach Dawida we Wrocławiu, docelowa tkanina zmieniała się również przynajmniej dwa albo nawet i trzy razy (miałem problem z wybraniem odpowiedniego odcienia, skali wzoru i gramatury). Ostatecznie wybór padł na tkaninę od Holland & Sherry - jasno szara, gramatura 420gm, 100% wełna czesankowa (na ten dopisek nie zwróciłem uwagi, co miało niespodziewane konsekwencje ) i o skali wzoru, która wydawała się idealna patrząc na próbnik (kolejna rzecz, która mnie później zaskoczyła). Sama marynarka miała być dość standardowa. Jednorzędowa, z naturalnymi ramionami i nakładanymi kieszeniami. Dawid wyszedł z inicjatywą lekkiej zmiany konstrukcji w porównaniu do poprzednich marynarek - miała ona dać efekt większego taliowania przy zachowaniu komfortu - po prostu magia Proces przebiegł sprawnie. Odbyły się dwie przymiarki i marynarka była gotowa do odbioru. Jestem z niej bardzo zadowolony - faktycznie jest lepiej dopasowana, a zarazem czuję się w niej bardzo komfortowo - nic nie ciągnie, nic nie uciska. Jedyne uwagi jakie miałem dotyczyły wszycia lewego rękawa (załamania materiału z tyłu kuli rękawa). Prawdopodobnie skończy się tam na dołożeniu małej poduszki, która powinna rozwiązać problem. Natomiast wspominaną niespodzianką okazał się sam materiał - a konkretnie to jak się prezentuje w skali całej marynarki a nie malutkiego kwadratu w próbniku. Otóż wzór jest mniejszy i mniej wyraźny niż myślałem, a sama tkanina ma lekki połysk - krótko mówiąc jest bardziej garniturowa (co zresztą sugerował opis próbnika na stronie producenta). W zestawach koordynowanych z ciemniejszymi spodniami (flanela, cavalry twill, etc.) zagra na 100%, z jednolitymi granatowymi dżinsami będzie moim zdaniem na granicy - pewnie czasem będzie się gryźć, czasem nie W każdym razie, aby zmaksymalizować jej użytkowanie poprosiłem Dawida o domówienie tkaniny i uszycie spodni... I tak zamiast sportowej marynarki skończę ze sportowym garniturem Poniżej parę zdjęć z debiutanckiego wyjścia. Pogoda akurat bardzo dopisała i jako tło służą piękne okoliczności wrocławskiego Ogrodu Botanicznego. Kiedy odbiorę spodnie zaktualizuję posta o zdjęcia całego zestawu. Wtedy pewnie wrzucę także zdjęcia detali i wykończenia, teraz w nawale przygotowań przedurlopowych, niestety nie mam na to czasu. 15 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac Poziomka Posted November 3, 2019 Report Share Posted November 3, 2019 Marynarka bardzo ładna ale zdecydowanie wygląda na tych zdjęciach jak sierota po garniturze. Dobra decyzja jeżeli chodzi o doszycie do niej spodni. Stylistycznie wydaje mi się, że nakładane kieszenie trochę zgrzytają. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wodzu Posted November 4, 2019 Report Share Posted November 4, 2019 Wyszła świetnie, dopasowanie i proporcje bardzo mi się podobają. Materiał w rzeczywistości wygląda faktycznie inaczej od zdjęcia ze strony producenta, na którym zupełnie nie widać połysku (nie wiem, jak to wyglądało na próbce). Domyślam się, w jaki materiał i skalę wzoru celowałeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post blekit Posted March 20, 2020 Author Popular Post Report Share Posted March 20, 2020 Z dużym opóźnieniem, ale są Zdjęcia z pierwszego wyjścia w pełnym zestawie po odebraniu spodni. Detale i wnętrze muszą poczekać na lepsze czasy 11 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts