Bartek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Idę dziś (albo jutro) do J.Kruszewskiego z kawałkiem wełny na spodnie. I zastanawiam się nad wykończeniem nogawki: mam jedne spodnie 19cm z manszetem i chyba ich nie lubię. Mam wrażenie, że są kalesonowate, za wąskie w łydce i nogawce. Pewnie wrażenie kalesonowatości to też problem nisko zszytego kroku (błąd), ale ogólnie za spodniami nie przepadam i nie chcę, żeby taki problem pojawił się w kolejnych - cienkie nóżki i cięzka góra, trochę jak mój syn w pieluszce i rajtuzach. Kolejne spodnie chciałbym z szerokością nogawki 21cm, ale bardzo podoba mi się wykończenie z manszetem - czy jest jakaś bariera szerokości przy manszecie? Czy 21 cm nie będzie powodowało łamiania się nogawki, powiewania, itp? A może dobrze uszyte spodnie z 19cm nogawką (szersza łydka, poprawny krok) wyleczą mnie z tych wątpliwości? Eye_lip (jeśli tu wstąpisz) - jakie nogawki miały Twoje 2 pary szyte u JK? Cytuj
stachu Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Spodni na 21cm nie mam, więc się na ich temat nie wypowiem. Stosuję natomiast spodnie z nogawkami w przedziale 18,5-20 cm (większość 19 cm) - niektóre z mankietem 4,5 cm, inne bez - i mimo tego, że mam stosunkowo rozbudowane łydki i zawsze noszę podkolanówki, nie mam problemów. Należy zadbać o wystarczającą szerokość w najszerszym miejscu łydki, żeby się nie "kleiły" do skarpety. (BTW - skarpety wełniane sprawdzają się tu lepiej od bawełnianych). Natomiast spróbuj poeksperymentować - zacznij od 21cm + mankiet skoro cię kusi, potem zawsze można ciachać. Cytuj
qwerty Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Szyłem u p.Kruszewskiego z 21 cm nogawką i mankietami 4 cm i jestem bardzo zadzowolony z efektu. Postaram się wieczorem wrzucić zdjęcia. Cytuj
Bartek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 /ciach/ zacznij od 21cm + mankiet skoro cię kusi, potem zawsze można ciachać. No tak, że też najprostsze rozwiązania nigdy nie przychodzą same do głowy... Cytuj
qwerty Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgodnie z obietnicą wrzucam zdjęcia. Cytuj
kamil Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Bartek, decydując się na szerokość weź poprawkę na pewną manierę JK, otóż bez znaczenia czy 21/22 czy 20 J chce robić tę samą długość (mankiet oparty na obcasie) - w moim przypadku 21 jest ok, natomiast 20 musieliśmy skracać bo nie opada z tyłu i portki sprawiały wrażenie za długich. Węższe muszą być krótsze. Coś w tym jest, pamiętam, że musiałem długo przekonywać JK, żeby mi skrócił o 1 cm spodnie 20 (z mankietem). Po skróceniu są OK, może minimalnie przydługie. Cytuj
m.z. Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zwróć uwagę na relację but - nogawka. Jeśli masz dużą stopę, 21 cm może sprawiać wrażenie dosyć wąskich, odsłaniających przyszwę, przy małej stopie może to sprawiać zupełnie inne wrażenie. Ja najszersze mam 19.5 cm z manszetem i uważam to za rozwiązanie optymalne. poza tym zadbaj o odpowiedni krój na całej długości, łagodne zwężenie pozwoli zachować proporcje sylwetce. np. Ethan spodnie ma szerokość idealnie skorelowaną z sylwetką http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com ... mg6qZCM%3D Cytuj
proceleusmatyk Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Może tu nie ma manszetu, ale Tomek również może posłużyć jako przykład! Z tymi zdjęciami również pójdę na moje pierwsze bespoke pod kątem spodni właśnie viewtopic.php?f=2&t=52&p=29744#p29744 Cytuj
+Immune+ Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Pamiętajcie panowie o tym, że nie na każdej sylwetce da się ułożyć spodnie w sposób podręcznikowo idealny. Cytuj
meqoq Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Bartek, decydując się na szerokość weź poprawkę na pewną manierę JK, otóż bez znaczenia czy 21/22 czy 20 J chce robić tę samą długość (mankiet oparty na obcasie) Coś w tym jest, pamiętam, że musiałem długo przekonywać JK, żeby mi skrócił o 1 cm spodnie 20 (z mankietem). Za to właśnie kocham polskich krawców. Proponuję wprowadzić podział na krawców, którzy "wiedzą lepiej" i tych, którzy potrafią słuchać. Cytuj
+Immune+ Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 1) Janusz Kruszewski - wie lepiej Cytuj
kamil Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 1) Janusz Kruszewski - wie lepiej Nie. Janusz Kruszewski - przedstawia swoje zdanie, ale akceptuje i wykonuje decyzję klienta. Cytuj
+Immune+ Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Oczywiście, że wykonuje, ale nie zawsze proces uzgodnienia finalnej wersji jest bezproblemowy. Cytuj
eye_lip Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Ja nigdy nie miałem z tym problemów, zrobił tak jak chciałem i wyszło dobrze. Cytuj
+Immune+ Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Ja opieram się jedynie na doświadczeniach z poprawkami dokonywanymi na marynarkach. Spodni u niego nie szyłem. Cytuj
eye_lip Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Marynarkę też mi dobrze przerobił Cytuj
+Immune+ Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Z tego co zrozumiałem to kwestią nie jest czy dobrze, ale ile wysiłku trzeba włożyć aby krawiec zaakceptował mentalnie naszą decyzję (choć nie musi tego robić, a wciąż może być dobrze). Cytuj
Bartek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Panowie, dziękuję za pomoc, chyba zacznę od 21cm, manszet 5cm, wąski/dopasowany krój (mam dość szczupłe nogi). I jak coś nie będzie mi pasowało, będę eksperymentował ze zwężaniem dołu nogawki. Cytuj
Kyle Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Z tego co zrozumiałem to kwestią nie jest czy dobrze, ale ile wysiłku trzeba włożyć aby krawiec zaakceptował mentalnie naszą decyzję (choć nie musi tego robić, a wciąż może być dobrze). nie jest tak źle, może zależy od humoru albo tego, ile ma czasu na dyskusje Cytuj
eye_lip Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Masz duże stopy więc 21 powinno być ok na początek. Cytuj
meqoq Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Z tego co zrozumiałem to kwestią nie jest czy dobrze, ale ile wysiłku trzeba włożyć aby krawiec zaakceptował mentalnie naszą decyzję (choć nie musi tego robić, a wciąż może być dobrze). Powiem więcej, słuchalność nie musi iść w parze z jakością, przecież my też możemy się mylić (i pewnie mylimy się częściej niż krawcy). Chodzi właśnie o tę chęć współpracy, spełniania życzeń klienta, zamiast zrealizowania kolejnego zamówienia wg wyuczonych dawno temu zasad. Cytuj
Bartek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Masz duże stopy więc 21 powinno być ok na początek. 42/43 to duże? Cytuj
eye_lip Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Hmm wydawało mi się, że 44. Ja bym wszedł w 20 w takim razie na początek. Sam noszę 19 i są super (42.5), mankiet 45mm. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi