Bartek Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Idę dziś (albo jutro) do J.Kruszewskiego z kawałkiem wełny na spodnie. I zastanawiam się nad wykończeniem nogawki: mam jedne spodnie 19cm z manszetem i chyba ich nie lubię. Mam wrażenie, że są kalesonowate, za wąskie w łydce i nogawce. Pewnie wrażenie kalesonowatości to też problem nisko zszytego kroku (błąd), ale ogólnie za spodniami nie przepadam i nie chcę, żeby taki problem pojawił się w kolejnych - cienkie nóżki i cięzka góra, trochę jak mój syn w pieluszce i rajtuzach. Kolejne spodnie chciałbym z szerokością nogawki 21cm, ale bardzo podoba mi się wykończenie z manszetem - czy jest jakaś bariera szerokości przy manszecie? Czy 21 cm nie będzie powodowało łamiania się nogawki, powiewania, itp? A może dobrze uszyte spodnie z 19cm nogawką (szersza łydka, poprawny krok) wyleczą mnie z tych wątpliwości? Eye_lip (jeśli tu wstąpisz) - jakie nogawki miały Twoje 2 pary szyte u JK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Spodni na 21cm nie mam, więc się na ich temat nie wypowiem. Stosuję natomiast spodnie z nogawkami w przedziale 18,5-20 cm (większość 19 cm) - niektóre z mankietem 4,5 cm, inne bez - i mimo tego, że mam stosunkowo rozbudowane łydki i zawsze noszę podkolanówki, nie mam problemów. Należy zadbać o wystarczającą szerokość w najszerszym miejscu łydki, żeby się nie "kleiły" do skarpety. (BTW - skarpety wełniane sprawdzają się tu lepiej od bawełnianych). Natomiast spróbuj poeksperymentować - zacznij od 21cm + mankiet skoro cię kusi, potem zawsze można ciachać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwerty Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Szyłem u p.Kruszewskiego z 21 cm nogawką i mankietami 4 cm i jestem bardzo zadzowolony z efektu. Postaram się wieczorem wrzucić zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 8 Grudzień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 /ciach/ zacznij od 21cm + mankiet skoro cię kusi, potem zawsze można ciachać. No tak, że też najprostsze rozwiązania nigdy nie przychodzą same do głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwerty Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Zgodnie z obietnicą wrzucam zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwerty Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 cd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Bartek, decydując się na szerokość weź poprawkę na pewną manierę JK, otóż bez znaczenia czy 21/22 czy 20 J chce robić tę samą długość (mankiet oparty na obcasie) - w moim przypadku 21 jest ok, natomiast 20 musieliśmy skracać bo nie opada z tyłu i portki sprawiały wrażenie za długich. Węższe muszą być krótsze. Coś w tym jest, pamiętam, że musiałem długo przekonywać JK, żeby mi skrócił o 1 cm spodnie 20 (z mankietem). Po skróceniu są OK, może minimalnie przydługie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.z. Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Zwróć uwagę na relację but - nogawka. Jeśli masz dużą stopę, 21 cm może sprawiać wrażenie dosyć wąskich, odsłaniających przyszwę, przy małej stopie może to sprawiać zupełnie inne wrażenie. Ja najszersze mam 19.5 cm z manszetem i uważam to za rozwiązanie optymalne. poza tym zadbaj o odpowiedni krój na całej długości, łagodne zwężenie pozwoli zachować proporcje sylwetce. np. Ethan spodnie ma szerokość idealnie skorelowaną z sylwetką http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com ... mg6qZCM%3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Może tu nie ma manszetu, ale Tomek również może posłużyć jako przykład! Z tymi zdjęciami również pójdę na moje pierwsze bespoke pod kątem spodni właśnie viewtopic.php?f=2&t=52&p=29744#p29744 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Pamiętajcie panowie o tym, że nie na każdej sylwetce da się ułożyć spodnie w sposób podręcznikowo idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Bartek, decydując się na szerokość weź poprawkę na pewną manierę JK, otóż bez znaczenia czy 21/22 czy 20 J chce robić tę samą długość (mankiet oparty na obcasie) Coś w tym jest, pamiętam, że musiałem długo przekonywać JK, żeby mi skrócił o 1 cm spodnie 20 (z mankietem). Za to właśnie kocham polskich krawców. Proponuję wprowadzić podział na krawców, którzy "wiedzą lepiej" i tych, którzy potrafią słuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 1) Janusz Kruszewski - wie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 1) Janusz Kruszewski - wie lepiej Nie. Janusz Kruszewski - przedstawia swoje zdanie, ale akceptuje i wykonuje decyzję klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Oczywiście, że wykonuje, ale nie zawsze proces uzgodnienia finalnej wersji jest bezproblemowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Ja nigdy nie miałem z tym problemów, zrobił tak jak chciałem i wyszło dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Ja opieram się jedynie na doświadczeniach z poprawkami dokonywanymi na marynarkach. Spodni u niego nie szyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Marynarkę też mi dobrze przerobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Z tego co zrozumiałem to kwestią nie jest czy dobrze, ale ile wysiłku trzeba włożyć aby krawiec zaakceptował mentalnie naszą decyzję (choć nie musi tego robić, a wciąż może być dobrze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 8 Grudzień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Panowie, dziękuję za pomoc, chyba zacznę od 21cm, manszet 5cm, wąski/dopasowany krój (mam dość szczupłe nogi). I jak coś nie będzie mi pasowało, będę eksperymentował ze zwężaniem dołu nogawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Z tego co zrozumiałem to kwestią nie jest czy dobrze, ale ile wysiłku trzeba włożyć aby krawiec zaakceptował mentalnie naszą decyzję (choć nie musi tego robić, a wciąż może być dobrze). nie jest tak źle, może zależy od humoru albo tego, ile ma czasu na dyskusje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Masz duże stopy więc 21 powinno być ok na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Z tego co zrozumiałem to kwestią nie jest czy dobrze, ale ile wysiłku trzeba włożyć aby krawiec zaakceptował mentalnie naszą decyzję (choć nie musi tego robić, a wciąż może być dobrze). Powiem więcej, słuchalność nie musi iść w parze z jakością, przecież my też możemy się mylić (i pewnie mylimy się częściej niż krawcy). Chodzi właśnie o tę chęć współpracy, spełniania życzeń klienta, zamiast zrealizowania kolejnego zamówienia wg wyuczonych dawno temu zasad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 8 Grudzień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Masz duże stopy więc 21 powinno być ok na początek. 42/43 to duże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Hmm wydawało mi się, że 44. Ja bym wszedł w 20 w takim razie na początek. Sam noszę 19 i są super (42.5), mankiet 45mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi