Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blekit Napisano 31 Marzec 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 Niedawno odebrałem drugą marynarkę uszytą w @Andells W sobotę zadebiutowała, więc to odpowiedni moment na stworzenie odpowiedniego wątku i opisanie całego procesu. Marynarka została zamówiona w zeszłym roku (bodajże na początku czerwca została ostatecznie wybrana tkanina). Z różnych przyczyn (częściowo po mojej stronie, częściowo związanych z wewnętrznymi reorganizacjami zachodzącymi w Pracowni) okazało się, że nie uda się jej skończyć na poprzedni sezon letni. W związku z tym już na spokojnie uzgodniliśmy, że marynarkę odbiorę przed tegoroczną wiosną. Całość zamknęła się w dwóch spotkaniach podczas których wybierałem tkaninę oraz trzech przymiarkach. Tym razem chciałem uszyć typowo letnią, błękitną marynarkę w dużą kratę. Po przejrzeniu próbników wahałem się między trzema tkaninami. W dokonaniu ostatecznego wyboru bardzo pomogła mi wizualizacja przygotowana przez Pracownię, która pokazała jak dana tkanina będzie wyglądać w skali całej marynarki. Dzięki temu wybrałem tkaninę z próbnika Carnet Santorini 07527 (patrząc na same próbniki bardziej skłaniałem się ku tkaninie Carnet Torino 08403). Jest to mieszanka w składzie 75% wełna, 25% len o otwartym splocie i gramaturze 260 gr. Jeżeli chodzi o samą marynarkę, to zdecydowałem się na jednorzędowy model z otwartymi klapami, delikatnym wypełnieniem ramion i kieszeniami z patkami. W międzyczasie, od uszycia mojego pierwszego blezera, w Andells zupełnie zmieniła się konstrukcja marynarki. Moim zdaniem jest to zmiana zdecydowanie na lepsze. Poza tym uwzględniliśmy też poprawki największych problemów, które występowały w poprzedniej realizacji (m.in. rozstawienie szlic, odległość między guzikami i położenie górnego guzika, roll klap). Trochę obniżyliśmy także kozerkę i poprowadziliśmy ją po lekkim łuku (a'la B&Tailor). Z realizacji jestem bardzo zadowolony. Tkanina okazała się dokładnie taka jak chciałem (układa się nieporównywalnie lepiej niż ta użyta do wykonania blezera), marynarka moim zdaniem leży bardzo dobrze, jest dopasowana zgodnie z moimi preferencjami (m.in. nie jest za bardzo wytaliowana) i czuję się w niej w pełni komfortowo. Jedyne wątpliwości jakie mam dotyczą długości rękawów (być może mogłyby być delikatnie dłuższe) i szerokości marynarki w biodrach - wydaje mi się, że mogłaby być tam trochę bardziej dopasowana. Zdaję sobie sprawę, że zwłaszcza w tym drugim przypadku moja sylwetka jest na tyle trudna, że osiągnięcie idealnego efektu może być bardzo trudne i wymagać kolejnych iteracji. Z pozytywów, szczególnie muszę pochwalić dopasowanie wzoru - jest naprawdę rewelacyjne. Bardzo podoba mi się także podszewka i wykończenie środka marynarki (tutaj podziękowania dla Pani Joanny, która namówiła mnie do zmiany podszewki i lamówki, końcowy efekt jest naprawdę rewelacyjny! ). Myślę że tego lata będzie to jeden z najczęściej wykorzystywanych elementów mojej garderoby - zarówno w zestawach z krawatem jak i tych bardziej casualowych. Na koniec kilka zdjęć z pierwszego wyjścia. Wszycie rękawa: Plecy: Wnętrze: 10 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 31 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 @blekit w dzisiejszych czasach obniżenie kozerki+kieszenie z patkami w marynarce casualowej to niemal czyn rewolucyjny. Gratuluję, jest świetna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 31 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 Długość rękawów jest dla mnie OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 16 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2019 Podoba mi się. Niech się dobrze nosi!Dziękuję za podzielenie się relacją.Kolor idealny na cieplejsze miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi