kamil Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 Dla mnie zabijanie kogokolwiek nie jest specjalnie gentlemańskie, ale no cóż... Na wojnie jak na wojnie (nigdy z resztą na żadnej nie byłem, więc nie mam argumentów do dalszej rozmowy na ten temat ). Pozdrawiam, Dr Dżentelmeni - i przez długi okres tylko oni - bywali oficerami w różnych armiach, a dżentelmeni cywilni mieli obowiązek dbać o swoje dobre imię, łącznie z uczestnictwem w pojedynkach. Art. l. Pojęciem osoby, zdolnej do żądania i dawania satysfakcji honorowej albo krótko: osobami honorowymi lub z angielskiego: gentlemanami nazywamy (z wykluczeniem osób duchownych) te osoby płci męskiej, które z powodu wykształcenia, inteligencji osobistej, stanowiska społecznego lub urodzenia wznoszą, się ponad zwyczajny poziom uczciwego człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 Dla mnie zabijanie kogokolwiek nie jest specjalnie gentlemańskie, ale no cóż... Na wojnie jak na wojnie (nigdy z resztą na żadnej nie byłem, więc nie mam argumentów do dalszej rozmowy na ten temat ). Pozdrawiam, Dr Dżentelmeni - i przez długi okres tylko oni - bywali oficerami w różnych armiach, a dżentelmeni cywilni mieli obowiązek dbać o swoje dobre imię, łącznie z uczestnictwem w pojedynkach. Art. l. Pojęciem osoby, zdolnej do żądania i dawania satysfakcji honorowej albo krótko: osobami honorowymi lub z angielskiego: gentlemanami nazywamy (z wykluczeniem osób duchownych) te osoby płci męskiej, które z powodu wykształcenia, inteligencji osobistej, stanowiska społecznego lub urodzenia wznoszą, się ponad zwyczajny poziom uczciwego człowieka. Co innego zasady, a co innego moje własne odczucia. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 26 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2012 Chyba warto przytoczyć. Kto dziś krochmali koszule u sióstr klarysek? http://www.ciekawostki.sadurski.com/New ... +/0/979/1/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 27 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2012 Mógłbyś wstawić jeszcze raz link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SORGE Napisano 27 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2012 Proszę... http://www.ciekawostki.sadurski.com/Newsy/Franciszek+Starowieyski+-+wywiad+/0/979/1/ Bardzo fajny wywiad. Szkoda, że coraz mnie takich ludzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi