Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wydzielony z wątku "Krótkie pytania, krótkie odpowiedzi"

A poza wszystkim sam wypatruję dnia kiedy pojęcie elegancki ubiór nie będzie się kojarzył tylko z bankierem, ale i listonoszem, konduktorem ... a policjant będzie wyglądał jak policjant, nie jak antyterrorysta.

Pojdzmy dalej i czekajmy, aż żołnierze będą latać w trzewikach i kaszkietach;) wezmy pod uwage, ze dawniej garnitur i tkaniny typu przykladowo tweed byly bardziej popularne niz dzis, technologia ruszyla do przodu, pojawily sie tkaniny techniczne i ludzie zaczeli sie najnormalnie w swiecie przerzucac na cos wygodniejszego. Co jest lepsze w polu jak biegasz z miarka, garnitur i krawat czy polar i koszulka? ja rozumiem elegancje, ale sa momenty kiedy wybieram wygode i jak inni to robia to nic dziwnego w tym nie widze.

Pozdrawiam,

dsc.

Dsc, a dostrzegasz różnicę między kurierem UPS a tym z DHL? :)

Posted

Elegancja nie wyklucza wygody, szczególnie w przypadku umundurowania. To pierwszy aspekt, drugim jest stosowność ubioru do okoliczności.

Przywołany przez Ciebie przykład żołnierza - na poligonie mundur polowy, poza nim - mundur wyjściowy.

Inny przykład: policjant patrolujący miasto. Wysokie buty (tzw, józefy lub desanty), grube bawełniano-syntetyczne spodnie nie są wygodniejsze niż skórzane półbuty z amortyzowaną podeszwą i spodnie w kantkę, nie są też technicznie zaawansowane. Zresztą wystarczy spojrzeć na mundury policjantów angielskich czy wreszcie amerykańskich - koszula, nawet z krótkim rękawem będzie lepiej wyglądać niż t-shirt i kamizelka taktyczna.

Nie chodzi o to, żeby antyterroryści wdziali tweed, tylko, żeby listonosz chodził w mundurze (którym mogą być w lecie szorty a na jesieni gore-texowa kurtka).

Posted

Nie mowa przecież o żołnierzach na polu bitwy, ale chociażby wspomnianych listonoszach. Sam pamiętam jak wyglądał listonosz zanoszący pocztę do domu mojej babci w mniejszej miejscowości, gdy miałem 7, 8, czy 9 lat.

Dzisiaj, mieszkając w Warszawie, zamiast niebieskiego/granatowego munduru i krawata widzę koszulkę z napisem "Poczta Polska" i czapkę z daszkiem. Co jak co, ale wolałem poprzednią stylistykę. To samo można powiedzieć o wielu innych zawodach.

Pamiętam jeszcze czasy, gdy listonosz wyglądał tak:

Dołączona grafika

Posted

Nie chodzi o to, żeby antyterroryści wdziali tweed, tylko, żeby listonosz chodził w mundurze (którym mogą być w lecie szorty a na jesieni gore-texowa kurtka).

Akurat listonosze to zasadniczo chodzą w mundurach. Mają na to przepisy i utrwaloną tradycję. Ostatnio były to bodajże zółte koszule i granatowe garnitury/garsonki. To że ostatnio tego nie widać wynika z dwóch przyczyn. Po pierwsze Poczta Polska wdała się w poważny spór ze zwycięzcą ogłoszonego przez siebie przetargu na ubrania (nie wnikam, kto ma w tym sporze rację). Po drugie, z powodu tragicznie niskich wynagrodzeń mają tam ogromną rotację i nawet mając mundury "na stanie" nie byliby w stanie ubrać w nie ciągle zmieniających się listonoszy.
Posted

Ty może wolałeś, nie wiadomo czy listonosz, który nosi kilkukilogramową torbę woli taki mundur od podkoszulka.

Naturalnie, że piszę o tym, co ja bym wolał. W imieniu listonoszy się nie wypowiadam przecież.

Jednak wykonując zawód taki jak listonosz, który to jest służbą publiczną, podejmuje się decyzje działania właśnie w formie służby publicznej. Powinno się liczyć to, co my wolimy. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Posted

Pamiętam jeszcze czasy, gdy listonosz wyglądał tak:

Dołączona grafika

To raczej niemożliwe. OIDP całym Twoim świadomym życiu elementem munduru listonosza była żółta, a nie biała koszula.
Posted

Jednak wykonując zawód taki jak listonosz, który to jest służbą publiczną, podejmuje się decyzje działania właśnie w formie służby publicznej. Powinno się liczyć to, co my wolimy. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Jaka służba? To są usługi powszechne, czy publiczne, a nie służba. Podobnie jak kolejarze, kanalarze i kierowcy komunikacji publicznej.
Posted

Doskonale pamiętam , że w miejscowości gdzie mieszka moja babcia, listy dowoził jej pan w granatowym garniturze i pod krawatem, na rowerze.

Tego nie kwestionuję. Napisałem tylko, że nie wyglądał najpewniej tak jak na zdjęciu, bo nosił inną koszulę.
Posted

Dsc, a dostrzegasz różnicę między kurierem UPS a tym z DHL?

Ten drugi nosi "mundurkowe" szorty i koszulę z krótkim rękawem latem? ;) zgodnie z tym, co pisza na tym forum, coś przeokropnego/strasznego/bezdusznego.

Pozdrawiam,

dsc.

Posted

Mojego listonosza można pomylić z roznosicielem ulotek... Już domokrążni mówcy motywacyjni ubierają się lepiej.

Może to dlatego, że praca i płaca listonosza nie różni się zasadniczo od pracy i płacy roznosiciela ulotek, za to różni się istotnie od tych pracy i płacy domokrążnego mówcy motywacyjnego (jeśli ten, np. dzięki odpowiedniemu wyglądowi, jest skuteczny).
Posted

Poza tym chyba wolę, żeby pieniądze z moich podatków szły na inne ważne rzeczy, a nie na garnitury dla listonoszy. ; )

To jest dokumentna bzdura.

Po pierwsze, Poczta Polska to jest oddzielne przedsiębiorstwo, które na siebie zarabia, więc nie musi korzystać z pieniędzy z Twoich podatków.

Po drugie, przecież listonosze - jeśli nie dostają - dostają dodatek (tzw. ekwiwalent) mundurowy, ubraniowy, czy jak on się zwie. Więc te pieniądze i tak zostają wydane.

Posted

Dzisiaj, mieszkając w Warszawie, zamiast niebieskiego/granatowego munduru i krawata widzę koszulkę z napisem "Poczta Polska" i czapkę z daszkiem. Co jak co, ale wolałem poprzednią stylistykę.

Ja mam trochę inne spojrzenie na to - w przypadku zamówień PP zazwyczaj decydującym czynnikiem jest cena - a w takim przypadku chyba łatwo sobie wyobrazić że "mundur" nie byłby wykonany z dobrych jakościowo materiałów, ale prawdopodobnie z poliestru albo czegoś podobnego - bo dzięki temu mógłby być dużo tańszy. Idąc dalej - T-shirt&czapka z daszkiem są dużo tańsze niż (nawet poliestrowy) garnitur/uniform. A PP chronicznie generuje 9 cyfrowe straty.

Inny aspekt - większość społeczeństwa nie oczekuje od PP chodzenia w uniformach więc taką decyzję trudno byłoby uzasadnić.

I kolejna sprawa - nie wiem czy wyglądałoby to dużo lepiej, dość często widziałem listonoszy w kilkakrotnie za dużych kurtkach - i jeżeli mieliby nosić podobnie "dopasowane" uniformy/mundury/garnitury to na pewno nie wyglądaliby dobrze.

Poza tym chyba wolę, żeby pieniądze z moich podatków szły na inne ważne rzeczy, a nie na garnitury dla listonoszy. ; )

To jest dokumentna bzdura.

Po pierwsze, Poczta Polska to jest oddzielne przedsiębiorstwo, które na siebie zarabia, więc nie musi korzystać z pieniędzy z Twoich podatków.

Ale w ciągu kilku ostatnich lat generowała duże straty - a jak każda firma powinna generować nadwyżkę dla właścicieli. Zresztą nie jestem pewien czy nie otrzymała na przestrzeni kilku ostatnich lat "bail-out" z budżetu na ich pokrycie.

Po drugie, przecież listonosze - jeśli nie dostają - dostają dodatek (tzw. ekwiwalent) mundurowy, ubraniowy, czy jak on się zwie. Więc te pieniądze i tak zostają wydane.

Tak z ciekawości, to wiesz może ile wynosi ten dodatek?

Znacie może jakiś artykuł o materiałach bawełnianych używanych przy szyciu koszul? Konkretnie mam jedną białą koszulę wykonaną ze splotu przypominającego pod względem grubości i wyglądu popelinę, ale bez porównania delikatniejszego i dużo bardziej miękkiego. (praktycznie jak jedwab, ale bez połysku i tego wrażenia śliskości) Marka koszuli nic wam nie powie - została zakupiona w Lidlu (sic!), ale jeszcze nie znalazłem nigdzie lepszej bawełny (a mam kilka Lambertów i koszul T.M. Lewina w szafie). Od dawna szukam koszul wykonanych z podobnego splotu, ale w sklepach stacjonarnych nie idzie niczego zbliżonego znaleźć, a przy zakupach internetowych siłą rzeczy nie można sprawdzić jaki materiał jest w dotyku.

Być może jest to bawełna potraktowana enzymami zmiękczającymi?

Posted

Akurat listonosze to zasadniczo chodzą w mundurach. Mają na to przepisy i utrwaloną tradycję. Ostatnio były to bodajże zółte koszule i granatowe garnitury/garsonki. To że ostatnio tego nie widać wynika z dwóch przyczyn. Po pierwsze Poczta Polska wdała się w poważny spór ze zwycięzcą ogłoszonego przez siebie przetargu na ubrania (nie wnikam, kto ma w tym sporze rację). Po drugie, z powodu tragicznie niskich wynagrodzeń mają tam ogromną rotację i nawet mając mundury "na stanie" nie byliby w stanie ubrać w nie ciągle zmieniających się listonoszy.

No to u mnie listonosze mają w poważaniu przepisy bo już dawno nie widziałem takiego w mundurze (choćby koszulce z napisem) a listonosz od lat ten sam, tak samo w moim rodzinnym mieście. Z kolei przetrg o którym piszesz dotyczył ubrań z gore-texu, nie koszul.

Ty może wolałeś, nie wiadomo czy listonosz, który nosi kilkukilogramową torbę woli taki mundur od podkoszulka.

Naturalnie, że piszę o tym, co ja bym wolał. W imieniu listonoszy się nie wypowiadam przecież.

Popieram oczywiście sergiusza.

saint: A bankiera Ci nie jest żal, że musi w garniturze, zapięty pod szyję siedzieć cały dzień? To naprawdę nie jest argument. Jak już ktoś wspomniał kurierzy niektórych firm wyglądają schludnie mimi, że nie noszą krawatów. I skoro kierowcy autobusów mogą pracować w koszulach to czemu nie listonosze??

To nie jest wcale drogie, sama poczta mówi, że "stać ich na kurtki w których można zdobywać Spitzbergen", zresztą to nie jest finansowane z podatków, te czasu już minęły. To właśnie kwestia pewnej estymy zawodowej której nie ma już. Jest za to bylejakość - awizo zostawiane bez pukania, nie dochodzące przesyłki itd. ubiór jest tylko kolejnym z objawów.

rtd

Nie jest to prawdą, skoro zamówiono komplety odzieży z gore-texu za ponad 2000zł/komplet a wspomniana afera dotyczyła właśnie tego, że kontrahent szył z innej membrany. Bawełna jest daleko tańsza... I jak już wielu tu wspomniała, nie chodzi o poliestrowe garnitury, tylko jakiekolwiek schludne ubranie. Piszesz, że nikt tego nie oczekuje - nieprawda. Gdyby ludzie nie oczekiwali tego to, żadna prywatna firma nie ubierała swoich pracowników w uniformy, ale to robi bo ludzie oczekują profesjonalnych usług w czym mieści się też profesjonalny wygląd.

Posted

rtd

Nie jest to prawdą, skoro zamówiono komplety odzieży z gore-texu za ponad 2000zł/komplet a wspomniana afera dotyczyła właśnie tego, że kontrahent szył z innej membrany. Bawełna jest daleko tańsza...

Nie śledziłem tak dokładnie tej sprawy, ale przyjmuję Twój argument.

I jak już wielu tu wspomniała, nie chodzi o poliestrowe garnitury, tylko jakiekolwiek schludne ubranie. Piszesz, że nikt tego nie oczekuje - nieprawda. Gdyby ludzie nie oczekiwali tego to, żadna prywatna firma nie ubierała swoich pracowników w uniformy, ale to robi bo ludzie oczekują profesjonalnych usług w czym mieści się też profesjonalny wygląd.

Odnosiłem się tutaj do zdjęcia wrzuconego przez Sergiusza. Zgadzam się ze powinni wyglądać schludnie - ale dla mnie wystarczającym będzie dopasowana koszulka polo z dyskretnym logo (lub coś podobnego do wspomnianych uniformów UPS'a).

Co do prywatnych firm - to zależy. Jeżeli spojrzeć na sklepy, salony gsm, niektóre restauracje etc. to jednolity strój ma ułatwić znalezienie pracowników i pokazanie że są częścią firmy lub stworzyć odpowiedni klimat. Inna kategoria to np. obsługa klienta w bankach, co do których zgodzę się że ubiór ma wzbudzać zaufanie i świadczyć o profesjonalizmie. Z tym że ja postrzegam PP raczej jak pierwszą z tych kategorii.

Posted

Można przyjąć, że kurtki hi-tech dla listonoszy, którzy chodzą w różnych warunkach pogodowych przez cały rok to potrzebny wydatek. Zakup munduru za nawet 500 zł to wydatek zbędny. No i nie przesadzajmy z tą estymą zawodu...