Robert Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Witajcie Chcę zakupić przez internet buty clarksa desert boots. Mam wątpliwości co do rozmiaru. Mam prośbę do posiadaczy takich butów o podanie długości wkładki wewnątrz buta. Odpowiadała mi wkładka ok. 28cm i boję się, że rozmiar 43 który zazwyczaj noszę będzie zbyt duży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Witam! Myślę, że najrozsądniej będzie przesłać mailem prośbę do sklepu, czy sprzedawcy o zmierzenie wkładki w danym modelu, bo naprawdę różnie to bywa. W różnych modelach (nawet tej samej marki) wkładki potrafią być różne. Ewentualnie warto zmierzyć buta w sklepie na ulicy i spytać sprzedawcy czy odsprzeda w cenie internetowej lub do niej zbliżonej, bo trochę nie fair traktować tradycyjne sklepy jak przymierzalnie. Jeżeli różnica w cenie jest spora i sprzedawca się nie ugnie, kliknięcie "kup teraz" będzie uzasadnione pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Witam! Myślę, że najrozsądniej będzie przesłać mailem prośbę do sklepu, czy sprzedawcy o zmierzenie wkładki w danym modelu, bo naprawdę różnie to bywa. W różnych modelach (nawet tej samej marki) wkładki potrafią być różne. Ewentualnie warto zmierzyć buta w sklepie na ulicy i spytać sprzedawcy czy odsprzeda w cenie internetowej lub do niej zbliżonej, bo trochę nie fair traktować tradycyjne sklepy jak przymierzalnie. Jeżeli różnica w cenie jest spora i sprzedawca się nie ugnie, kliknięcie "kup teraz" będzie uzasadnione pozdrawiam Oj tam, oj tam. Prawdziwa zabawa się zaczyna, gdy sklep prowadzi też sprzedaż przez Internet i tam są tańsze ceny. Kilka razy już tak miałem, że "odbierałem osobiście" (herbatę, figurki do Warhammer Fantasy Battle) rzeczy w sklepie znacznie taniej niż na półce. Co do butów Clarksa - wow, oksfordy z goretexem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Politykę cenową w internecie wymusza zazwyczaj większa konkurencja niż na ulicy. I po prostu - po co na ulicy sprzedawać za 150 PLN skoro idzie za 200 PLN? To co się dzieje z cenami popularnych marek w internecie czasem trudno zrozumieć. Znajomy handlujący markami sportowymi, patrząc na ceny Nike na Allegro niemal płacze (ale za to klient się raduje:) ). Należy jeszcze pamiętać o kosztach wysyłki, bo często nam to umyka, a sprzedawcy czasem nieźle zarabiają na przesyłkach właśnie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NieMy Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Witajcie Chcę zakupić przez internet buty clarksa desert boots. Mam wątpliwości co do rozmiaru. Mam prośbę do posiadaczy takich butów o podanie długości wkładki wewnątrz buta. Odpowiadała mi wkładka ok. 28cm i boję się, że rozmiar 43 który zazwyczaj noszę będzie zbyt duży. Noszę numer 43 czyli 8, w moich Clarks'ach wkładka ma 27,5cm. Mierzyłem ostatnio pseudo lotniki Clarks'a, czarne z brązową skórzaną podeszwą (fajne przetłoczenia na spodzie , mieli tylko 8,5 i były za duże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo69 Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Noszę numer 43 czyli 843 to u Clarksa (i nie tylko) dziewiątka: http://www.clarks.co.uk/Help/FitGuide Ja też normalnie noszę 43, czasem 42,5, długość stopy o ile pamiętam 27,5, nie mam możliwości teraz zmierzyć; u Clarksa noszę najczęściej 8,5. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NieMy Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Noszę numer 43 czyli 843 to u Clarksa (i nie tylko) dziewiątka: http://www.clarks.co.uk/Help/FitGuide Ja też normalnie noszę 43, czasem 42,5, długość stopy o ile pamiętam 27,5, nie mam możliwości teraz zmierzyć; u Clarksa noszę najczęściej 8,5. Masz rację, mój błąd. Sprawdziłem wszystkie buty jakie mam, i poza Clarks'ami nr 8, wszystkie pozostałe to dziewiątki. Dodając do tego ostatnio mierzone Clarks'y w rozmiarze 8,5, które okazały się za duże, stwierdzam na swoim przykładzie, że ich numeracja jest zaniżona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pszemau Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Z moich doświadczeń podobnie: clarksy brać raczej mniejsze rozmiarem, niż większe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert Posted September 26, 2011 Author Report Share Posted September 26, 2011 Dzięki. Zamówiłem rozmiar 42,5 Jak będą za małe będę się bujał z wysyłką i wymianą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jojaques Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Witam Ja również bardzo poważnie zastanawiam się nad zakupem Desertów. Czy są one odpowiednie na wiosnę, jesień? Co sądzicie o tym modelu? http://www.asos.com/Clarks-Originals/Cl ... &clr=Brown Problemów z rozmiarem buta także i ja nie ominąłem. Dzisiaj w sklepie Clarksa w Silesii mierzyłem rozmiar 42,5 (gdyż jedynie takie były) - okazały się za duże. Optymalny byłby właśnie rozmiar 42, na szczęście dostępny w sklepie Asos. Pozdrawiam, Jojaques Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo69 Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 U Clarks "domyślną" tęgością wydaje się być G, zwróćcie na to uwagę przy zamawianiu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abishai Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 Aby było ciekawiej podejrzewam że wspomniane buty są chyba tylko "F": http://www.clarks.co.uk/p/00111442 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts