Skocz do zawartości

Demobil, militaria jako element klasycznej męskiej elegancji

marcelo

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba znacznie łatwiej jest skutecznie zdezynfekować używaną bieliznę niż buty - pranie w wysokiej temperaturze powinno wystarczyć? Co do obuwia, rzekomo skuteczny jest (polecany tu kiedyś :? ) rakotwórczy formaldehyd, jednak szewcy, z tego co wiem, stosują bezpieczniejsze, ale nie stuprocentowo skuteczne metody.

Z tego co pamiętam już jakiś czas temu była dyskusja na temat metod skutecznej dezynfekcji obuwia. Sam oddałem (do tej pory kupiłem używane buty tylko raz) używki do szewca nie wnikając specjalnie co z nimi robi. Co do bielizny - to już raczej kwestia psychiki, ja zwyczajnie bym się brzydził nosić po kimś dajmy na to slilpy, niezależnie od tego ile razy bym wyprał ;-)

Te elementy wyposażenia militarnego, które nadawały się do w miarę eleganckiego wykorzystania, już są wykorzystywane. Jest to trencz, pea coat (bosmanka) i tzw. budrysówka (płaszcz a la Monty), ewentualnie beret. Reszta to albo militarna stylizacja tylko do użycia w terenie (bojówki itp.), albo to samo, plus niewygodna tandeta (wszystkie sorty mundurowe z PRL, niemal wszystkie stare buty wojskowe, im starsze, tym gorszej jakości i mniej wygodne). Generalnie nie bardzo jest się czym podniecać. Niezłe mogą być niektóre płaszcze, jakieś marynarki dwurzędowe, ale to trudno dostać oryginalne. Zresztą kto chciałby nosić marynarkę po esesmannie? A te po chłopskim komisarzu ludowym raczej nie spełniają kryteriów elegancji.

Czarny przed 18,czapka szofera zamiast kapelusza, marynarki na cztery guziki (zresztą nieformalne i kontrastowe), płaszcz w klimatach SM, no i zbyt długie rękawy,

chociażby z tych powodów powyższe zestawy do mnie nie przemawiają.

Wracając do bosmanek(made id PRL):

To po pierwsze numeracja może nie być prawdziwa,

po drugie to nie jest promocja (cały rok jest taka cena),

po trzecie nie liczyłbym na to że materiał będzie rewelacyjny, po takim czasie jaki spędziły w magazynie.

Przykładowo, niedawno nabyłem zupełnie nowe spodnie Royal Navy (dość starego typu), niby są przyzwoite, jest to mój nawet mój rozmiar , ale zdecydowanie nie prezentują się tak dobrze jak w dniu uszycia.

Długo (i źle) przechowywane ubrania tracą swój urok.

• 3 weeks later...