Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy może któryś z szanownych forumowiczów "pyka" fajkę ?

Co sądzicie o tym jak by nie patrzeć szlachetnym przyzwyczajeniu ?

A co ważniejsze czy przystoi palić faję nienagannie ubranemu Panu ?

Jest to bodajże najstarszy sposób palenia tytoniu praktykowany przez wielu znanych i znaczących ludzi m.in. księcia Józefa Poniatowskiego czy Stanisława Leszczyńskiego.

Ja sam fajkę pale już od kilku lat i muszę przyznać, że ten "nałóg" (choć w tym wypadku ciężko mówić o uzależnieniu) nie jest tani. Oczywiście jeśli chce się poczuć prawdziwy smak fajki.

Pozdrawiam

WLisow

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

I ja pykam, choć ostatnio rzadziej. Mam tylko jedną fajkę, Savinelli.

Był jednak temat o paleniu, osobno o cygarach i o papierosach, fajka też była wspomniana.

Opublikowano

Pykam od pierwszej liceum, ale bardzo amatorsko, dla smaku i bardzo sporadycznie (raz w miesiącu). Fajkę mam jedną - brzozową, tytoń od przypadku do przypadku kupowany, smakowy (nuty korzenne i owocowe). Jestem zaopatrzony w podstawowy sprzęt (ginekolog), filtrów z lenistwa nie chce mi się kupować; fajkę czyszczę. No i oczywiście zapalam tylko zapałkami.

Założę się, że teraz któryś ze smakoszy mnie zbeszta i powie, że przez taką fajkę to w ogóle nie czuć prawdziwego smaku :P

Opublikowano

Zapałki to podstawa :) Ale trzeba pamiętać, że muszą być dobre ;P

Teraz też palę mniej niż kiedyś. Lecz dalej kolekcja tytoniu który ściągałem nawet z zagranicy jest pokaźna jak na moje amatorskie podejście.

I warto zauważyć, że po zamknięciu Sherlocka Holmesa w KDT ciężko znaleźć dobry tytoń ( wszystko co normalnie dostępne w sklepach to tytoń bardzo marnej jakości nie mający prawie smaku)

Opublikowano

Nie będę reklamował, ale znana internetowa trafika ma chyba spory jak na nasze warunki wybór, ostatnio poszerzony?

Co do technik, ja podpalam Zippo - i tego się trzymam:-)

Opublikowano

Ja jestem stary kowboj i odpalam zapałki o skórzaną podeszwę ;) Ale Zippo to klasa, też kiedyś korzystałem.

Jeśli mogę coś stwierdzić, biorąc pod uwagę moje skromne doświadczenie, najlepszy dotąd tytoń (Red Rock) paliłem w małej wiosce w USA u lokalnego wytwórcy - sprzedawał mieszanki własnej roboty (nabyłem u niego również trochę tabaki, ale akurat to nic szczególnego). Była to ciekawa korzenna mieszanka - szczególnie sentymentalnie ją wspominam, gdyż paliłem ją, siedząc na werandzie i spoglądając na majestatyczny Grand Teton :)

Opublikowano

Zippo jest faktycznie niezłe do tego a co więcej jest specjalna seria zapalniczek do odpalania fajek.

A co do tytoniu to najlepsze mieszanki właściwy smak podobno mają dopiero w fajka z pianki morskiej albo wrzośca ;P

• 9 miesięcy temu...
Gość DonCorleone
Opublikowano

Ja mam sześć fajek po dziadku: cztery drewniane, jedną główka ceramiczną, drewnianym ustnikiem i jedną "atrapę" główka chyba ceramiczna znaleziona podczas wykopalisk koło Malborka ustnik drewniany z gałąki polakierowany. Wszystkie są w widocznym miejscu i łądnie się prezentują.

Gość DonCorleone
Opublikowano

Panowie, koniecznie prześlijcie zdjęcia Waszych cybuchów! :-) ja nie palę (to szkodzi!!!!) ale baaaardzo lubię jak ktoś pali :-)

Też nie pale z tych samych powodów co Pan, fajki mam tylko dla ozdoby.
Opublikowano

Ja mam sześć fajek po dziadku: cztery drewniane, jedną główka ceramiczną, drewnianym ustnikiem i jedną "atrapę" główka chyba ceramiczna znaleziona podczas wykopalisk koło Malborka ustnik drewniany z gałąki polakierowany. Wszystkie są w widocznym miejscu i łądnie się prezentują.

Jesli możesz to zrób jakieś zdjęcia :)

Gość DonCorleone
Opublikowano

Może kiedyś skorzystam ale jak na razie to niech pełnią swoją funkcje ozdabiania wnętrza.

Opublikowano

Przecież fajki powinno się zapalać zapałkami. Ale co ja wiem o paleniu. :D

Dużo zależy od jakości gazu (i zapałek :)). Dobry gaz, jak napisał roland, powinień być bezwonny. Słyszałem też o pozytywnych próbach zapalaniu fajki benzynowym zippo (mają jeden model specjalnie do fajek, z charakterystyczną dziurką) - tutaj podobnie trzeba by zadbać o benzynę dobrej jakości, chociaż ja dalej pozostaje sceptyczny co do tego pomysłu.

• 4 miesiące temu...