WLisow Napisano 23 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2011 Witam. Czy może któryś z szanownych forumowiczów "pyka" fajkę ? Co sądzicie o tym jak by nie patrzeć szlachetnym przyzwyczajeniu ? A co ważniejsze czy przystoi palić faję nienagannie ubranemu Panu ? Jest to bodajże najstarszy sposób palenia tytoniu praktykowany przez wielu znanych i znaczących ludzi m.in. księcia Józefa Poniatowskiego czy Stanisława Leszczyńskiego. Ja sam fajkę pale już od kilku lat i muszę przyznać, że ten "nałóg" (choć w tym wypadku ciężko mówić o uzależnieniu) nie jest tani. Oczywiście jeśli chce się poczuć prawdziwy smak fajki. Pozdrawiam WLisow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 23 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2011 I ja pykam, choć ostatnio rzadziej. Mam tylko jedną fajkę, Savinelli. Był jednak temat o paleniu, osobno o cygarach i o papierosach, fajka też była wspomniana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 23 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2011 Pykam od pierwszej liceum, ale bardzo amatorsko, dla smaku i bardzo sporadycznie (raz w miesiącu). Fajkę mam jedną - brzozową, tytoń od przypadku do przypadku kupowany, smakowy (nuty korzenne i owocowe). Jestem zaopatrzony w podstawowy sprzęt (ginekolog), filtrów z lenistwa nie chce mi się kupować; fajkę czyszczę. No i oczywiście zapalam tylko zapałkami. Założę się, że teraz któryś ze smakoszy mnie zbeszta i powie, że przez taką fajkę to w ogóle nie czuć prawdziwego smaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WLisow Napisano 23 Sierpień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2011 Zapałki to podstawa Ale trzeba pamiętać, że muszą być dobre ;P Teraz też palę mniej niż kiedyś. Lecz dalej kolekcja tytoniu który ściągałem nawet z zagranicy jest pokaźna jak na moje amatorskie podejście. I warto zauważyć, że po zamknięciu Sherlocka Holmesa w KDT ciężko znaleźć dobry tytoń ( wszystko co normalnie dostępne w sklepach to tytoń bardzo marnej jakości nie mający prawie smaku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 23 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2011 Nie będę reklamował, ale znana internetowa trafika ma chyba spory jak na nasze warunki wybór, ostatnio poszerzony? Co do technik, ja podpalam Zippo - i tego się trzymam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 23 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2011 Ja jestem stary kowboj i odpalam zapałki o skórzaną podeszwę Ale Zippo to klasa, też kiedyś korzystałem. Jeśli mogę coś stwierdzić, biorąc pod uwagę moje skromne doświadczenie, najlepszy dotąd tytoń (Red Rock) paliłem w małej wiosce w USA u lokalnego wytwórcy - sprzedawał mieszanki własnej roboty (nabyłem u niego również trochę tabaki, ale akurat to nic szczególnego). Była to ciekawa korzenna mieszanka - szczególnie sentymentalnie ją wspominam, gdyż paliłem ją, siedząc na werandzie i spoglądając na majestatyczny Grand Teton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 23 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2011 Ja jestem stary kowboj i odpalam zapałki o skórzaną podeszwę Tak się da? Że o drewnianą się da, to wiem, ale o skórzaną mi się wychodziło, a miałem takie specjalne zapałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 23 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2011 Też takie kiedyś miałem - kiedyś z kumplami nawet zrobiliśmy listę materiałów, o które się da je zapalić, ale to były dawne dzieje i nie pamiętam już Moja powyższa wypowiedź była zmyślną hiperbolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WLisow Napisano 25 Sierpień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2011 Zippo jest faktycznie niezłe do tego a co więcej jest specjalna seria zapalniczek do odpalania fajek. A co do tytoniu to najlepsze mieszanki właściwy smak podobno mają dopiero w fajka z pianki morskiej albo wrzośca ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 16 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2012 Ja mam sześć fajek po dziadku: cztery drewniane, jedną główka ceramiczną, drewnianym ustnikiem i jedną "atrapę" główka chyba ceramiczna znaleziona podczas wykopalisk koło Malborka ustnik drewniany z gałąki polakierowany. Wszystkie są w widocznym miejscu i łądnie się prezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzermensch Napisano 16 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2012 Panowie, koniecznie prześlijcie zdjęcia Waszych cybuchów! ja nie palę (to szkodzi!!!!) ale baaaardzo lubię jak ktoś pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 16 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2012 Panowie, koniecznie prześlijcie zdjęcia Waszych cybuchów! ja nie palę (to szkodzi!!!!) ale baaaardzo lubię jak ktoś pali Też nie pale z tych samych powodów co Pan, fajki mam tylko dla ozdoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzermensch Napisano 16 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2012 a to dobre! może skorzystam z pomysłu pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 16 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2012 Ja mam sześć fajek po dziadku: cztery drewniane, jedną główka ceramiczną, drewnianym ustnikiem i jedną "atrapę" główka chyba ceramiczna znaleziona podczas wykopalisk koło Malborka ustnik drewniany z gałąki polakierowany. Wszystkie są w widocznym miejscu i łądnie się prezentują. Jesli możesz to zrób jakieś zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 16 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2012 Jesli możesz to zrób jakieś zdjęcia A oto i one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzermensch Napisano 17 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2012 bardzo ładne. Czy wszystkie "aktywne"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 17 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Znaczy jak aktywne? Wszystkie działają oprócz ostatniej ale z nich nie pale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzermensch Napisano 17 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2012 no czy działają od wielkiego dzwonu można skorzystać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 17 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Może kiedyś skorzystam ale jak na razie to niech pełnią swoją funkcje ozdabiania wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smacznystek Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 ja też czasem lubie popykać i mam kupioną w londynie specjalną zapalniczke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Przecież fajki powinno się zapalać zapałkami. Ale co ja wiem o paleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 są też specjalne zapalniczki, ponoć bezwonne, które nie psują smaku tytoniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kynio Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Przecież fajki powinno się zapalać zapałkami. Ale co ja wiem o paleniu. Dużo zależy od jakości gazu (i zapałek ). Dobry gaz, jak napisał roland, powinień być bezwonny. Słyszałem też o pozytywnych próbach zapalaniu fajki benzynowym zippo (mają jeden model specjalnie do fajek, z charakterystyczną dziurką) - tutaj podobnie trzeba by zadbać o benzynę dobrej jakości, chociaż ja dalej pozostaje sceptyczny co do tego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 29 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2012 Czy to jedyny wątek o fajkach i paleniu fajki? Bo jeśli tak, to słabo z nami. A "fajka gentlemana", jak oficjalnie określa się wyroby Dunhilla? A fajki z Jermyn Street? To przecież dla nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 29 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2012 Dlaczego słabo z nami? Są wśród nas palacze fajki, ale są tacy którzy jej nie palą. Czy elegant tudzież gentleman jest gorszy kiedy nie pali fajki, a cygara albo wcale nie pali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi