Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Trzeba było Steinera odwiedzić. Byłem w ten czwartek na meczu Sparta Praga - Chelsea FC. Nazajutrz obowiązkowa rundka po wszelkiej maści barach, nie pamiętam jak do domu dojechałem, oczywiście z 2 pełnymi torbami piwa :twisted:

Opublikowano

A teraz kilka propozycji dla panów szukających w Pradze prezentu dla żony cierpliwie czekającej w Polsce. :)

Mirosław Raz - jubiler (złotnik). Zakład niewiele ma wspólnego z komercją, dlatego postanowiłem zaprezentować kilka fotek. Na wystawie niezbyt dużo, ale piękne rzeczy. Każda unikalna i przyciągająca wzrok. W środku szaro, bez zbędnych dekoracji, trochę w klimacie T. Januszkiewicza, Cz. Jamrozińskiego. Spytany o możliwość zrobienia kilku fotek wnętrza, rzemieślnik powiedział, że nie jest zainteresowany. Kiedy powiedziałem, że chciałbym umieścić w necie, że to może być dodatkowa reklama w Polsce, stwierdził, że reklamować się nie musi :D. Na szczęście poniższe fotki zrobiłem wcześniej ;).

post-2604-13658924389873_thumb.jpg

post-2604-13658924390316_thumb.jpg

post-2604-13658924390697_thumb.jpg

Opublikowano

Kolejne wg mnie wyjątkowe miejsce, w którym możecie kupić dla swoich Pań piękne rzeczy wracając z delegacji z Pragi ;). Chusty, apaszki i szale z wełny, jedwabiu i kaszmiru.

:!::!::!: Cudowne wzory, piękny materiał, wspaniały w dotyku. Koszt najdroższych ok 230 Euro. Firma Petrusse Paris. Bardzo dobra obsługa.

post-2604-13658924394379_thumb.jpg

post-2604-13658924394767_thumb.jpg

post-2604-13658924395147_thumb.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

W Pradze zakładów krawieckich i szewskich brak. Naprawdę.

Jest jeden szewc przy trasie do Pilzna - Radek Zacharias www.zacharias.cz, ale cena i zdjęcia na www skutecznie zniechęcają.

Sklep warte odwiedzenia - poniższe blisko siebie, na jeden spacer:

- Knize , Ovocny Trh 13

- Leiser, Celetna - obuwniczy multibrand, ale mieli w ofercie Lendvay&Schwarcz

- Multibrand ubraniowy (m.in. koszule Eton) U prasne brany - zaraz obok powyższego Lesiera

- Kubista, róg Celetna i Ovocovy Trh - klasyka czeskiego dizajnu w przedmiotach codziennego użytku i biżuterii - koniecznie!

- Barker - Havirska

Trzeba podjechać metrem na Smichov:

- Classic Shoes, Ujezd - Alfred Sargent, Vass, Church's, Alden - ceny z kosmosu (Vass za ok 3kPLN)

Praski "high street" - ulica Parizska odchodząca od Rynku Starego Miasta - top brandy odzieżowe, biżuteryjne, zegarkowe.

Opublikowano

Proszę bardzo, sprawdzone:

U Zlatego Tyhra, Husova - klasyczna piwiarnia, wręcz hardkorowa, w Polsce też takie były ze 25 lat temu (Unibar)

U Tri Ruzi, też Husova - mini browar, kilka pięter kamienicy zaadaptowane na sale barowe, bardzo dobre piwo w chyba trzech gatunkach

Albo do Żabki i walnąć na ławeczce (można) i cieszyć się widokiem Starego Miasta.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Byłem, zobaczyłem. Głownie zabytki i dobre piwo, na fatałaszki nie było dużo czasu, odwiedziłem jedynie sklep TM Lewin ( kupiłem kilka koszul w cenie 890 koron) których jest kilka w Pradze. Mają też u siebie w salonie buty Barkera, poza tym widziałem osobno sklep Barkera, ale nie było czasu na zbadanie.

Tak czy inaczej Praga piękna, polecam.