Jump to content

Kwiat w butonierce - u gościa weselnego

Bacio
 Share

Recommended Posts

Wkrótce będę na ślubie i weselu jako gość. Nie pełnię żadnej dodatkowej funkcji na tej ceremonii.

Czy kwiat w butonierce jest wskazany czy niewskazany?

Moja obawa kryje się w tym, że mogę być jedyny... Ale tego nie wiem, bo zupełnie nie znam reszty gości. 

Na kilka dni przed ślubem będę wiedział, czy Pan Młody zaopatrzy się w kwiat do butonierki.

Staramy się jako goście być raczej pół kroku za Panem Młodym. Oczywiscie, gdyby trzymać sie tego literalnie, to na śluby i wesela chodzilibyśmy czasami w dresach

Wydaje mi sie, ze poszetka wyróżni Cię wystarczająco i na tym mozna poprzestać.

• Upvote 3

Gdzieś na forum był temat z tym związany i wyszło chyba, że są inne rodzaje kwiatów, które są bardziej dyskretne i bardziej odpowiednie dla gościa. 

Pamiętajmy, że w obecnych czasach na kwiatek decyduje się zazwyczaj pan młody i świadek. Przeważnie w ten sposób są rozpoznawalni przez resztę gości. 

• Upvote 1

Staramy się jako goście być raczej pół kroku za Panem Młodym. Oczywiscie, gdyby trzymać sie tego literalnie, to na śluby i wesela chodzilibyśmy czasami w dresach

Wydaje mi sie, ze poszetka wyróżni Cię wystarczająco i na tym mozna poprzestać.

Ale to jest zasada, czy jej nie ma? Kiedyś było to jasne, obecnie na weselach z poliestru i kwiatkami w kieszonkach już raczej nie...

Kapelusz (przez wielu uznawany za wyraz ekstrawagancji, a nie potrzebne nakrycie głowy) na taką uroczystość też uzależniamy od tego, czy Pan Młody będzie miał nakrycie głowy? Kwiatek do butonierki wkładam w zależności od nastroju. Nie uzależniam tego od charakteru uroczystości. Choć są oczywiście wyjątki. 

• Upvote 2

• 3 weeks later...

Poszedłem bez kwiatka i to było dobre rozwiązanie. Już samo posiadanie poszetki zbytnio mnie odznaczało w tłumie. Standardem był garnitur z białą koszulą, bez krawata/muchy. Pan Młody i Świadek mieli kwiatki (korsarze!).