garnitur123 Posted January 10, 2016 Report Share Posted January 10, 2016 Witam, niedługo biorę ślub i zamówiłem sobie smoking. Problem w tym, że nie ma on butonierki i pani, która mnie mierzyła twierdzi, że w smokingach się ich nie robi, bo satyna na klapach jest delikatna i kwiatek na pewno ją zaciągnie. Z kolei oglądając w internecie zdjęcia smokingów niejednokrotnie widziałem kwiatek w butonierce. Czy to prawda, że satyna może się zniszczyć od kwiatka? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolekcjoner21 Posted January 10, 2016 Report Share Posted January 10, 2016 Wiele zależy od rodzaju klap, bo jeśli są szalowe, to moim zdaniem nie jest wskazana, wygląda bardzo nienaturalnie, choć na ostatnich zdjęciach gwiazd ekranu w smokingach z szalowymi klapami butonierka bardzo często się pojawia. Inaczej, rzecz jasna, jest w przypadku klap frakowych - delikatność jedwabiu czy satyny nie ma związku z jej umieszczeniem, ale... rzeczywiście łatwo o uszkodzenie, zaciągnięcie kwiatkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Machiavelli Posted January 10, 2016 Report Share Posted January 10, 2016 Kwestia butonierki w smokingu zależy, jak kolega wyżej zauważył, od typu smokingu. Zależność wynika bezpośrednio z ich archetypów, ale to mniej istotne. Smoking dwurzędowy z klapami frakowymi powinien posiadać butonierkę, natomiast z kołnierzem szalowym już niekoniecznie (wówczas o kwiecie też możemy zapomnieć). Tak jest w teorii, jednak od tych zasad świat, zdaje się, już dawno się odwrócił i obecnie wielu producentów (np. Tom Ford) wykonuje butonierkę w kołnierzu szalowym. Nie odpowiem, czy kwiat w butonierce może uszkodzić jedwab, natomiast kiedyś spotkałem się z opinią, że wykonanie butonierki (a raczej jej obszycie) w klapie pokrytej satyną nie jest szczególnie łatwe, więc krawcy niechętnie się za to zabierają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midlife-Crisis Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Jeżeli przyjmiemy, że smoking jest ubiorem bardzo formalnym na okazje wieczorowe, to kwestia kwiatka w butonierce wymaga dość dużego wyczucia. Chyba, że na premierę "Rosenkavalier" w operze będziemy wyglądać tak: (Czy ten ślub jest wieczorem?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hargin Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Z tego co pamiętam "korsarz" nie jest uważany za właściwy do stroju formalnego. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midlife-Crisis Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Myślę, że goździk w wyjątkowych sytuacjach może być: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hargin Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Chodzi sposób mocowania kwiatu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midlife-Crisis Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Dziękuję za sprecyzowanie. Kwestia wyczucia to właśnie goździk i nie mocowany jako korsarz. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Dobry krawiec bez problemu zrobi butonierkę, choć faktycznie ponoć jest to trudniejsze niż w zwykłej marynarce. Tak przynajmniej twierdził krawiec u którego to robiłem (Dziekoński w Gdańsku). Sam prawie zawsze wkładam goździk i żadnego zaciągania nie zaobserwowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts